Всичко за пералните машини

Обозначения върху дрехите за пране (знаци, значки и символи)

Етикет за дрехиНе всеки човек обръща внимание на етикетите, които присъстват на дрехите. Мнозина дори не се замислят каква полезна информация има за тях. Там производителите посочват значки, съдържащи информация за материала, от който са изработени дрехите. За това как да се грижите за него, при каква температура да се миете, дали е възможно да се прецежда, да се глади и т.н.

Ако вземете предвид всички тези съвети, можете да увеличите експлоатационния живот на дрехите си, да запазите свойствата на тъканта и нейния цвят за доста дълъг период. И ако не спазвате препоръките на производителя, можете да поправите нещата.

Естествено, легендата за дрехите за пране може да не е ясна за всички. В училище не ни учеха какво означава този или онзи знак на етикета на закупеното от нас нещо. И въпреки факта, че някои от иконите може да са интуитивни за нас, е по-добре да се уверим, че нашите предположения са правилни и внимателно да проучим декодирането на нотацията, което ще дадем по-долу.

Значки за пране на етикети

 Табели върху дрехите Табела със зачеркнат контейнер за вода показва, че този артикул не трябва да се мие.
 Обозначения върху нещата Същият контейнер с вода и длан в него показва, че този материал е подходящ само за миене на ръце.
 Чертеж на етикет Отново същият резервоар за вода, без допълнителни подробности, съобщава, че тази дреха може да се пера и ръчно, и с пералня.
 Икони за пране Същият символ, под който има хоризонтална линия, съветва използването на нежно измиване и лесен режим на въртене.
 Двуредов басейн Същият модел с две хоризонтални линии под нас горещо препоръчва да използвате само деликатния режим за измиване на този елемент и забранява ръчното въртене.
 Басейн 30 Също така в самия резервоар за вода можете да видите различни цифрови стойности. Например: 40, 60, 80 и т.н. Тези числа ограничават максималната температура на пране.
 Басейн 95 Ако видите стойността 95 като числото на иконата, тогава материалът, от който е направено, може да се измие при различни температури и да се вари. Такива облекла не са придирчиви.
 Триъгълна табела върху спално бельо Триъгълното изображение на етикета ни казва, че можете да използвате избелване за тази тъкан.
 Пресечен триъгълник на етикет Триъгълното изображение, зачертано с кръст, е доста често срещано при неща, изработени от цветен материал. Това означава, че не трябва да използваме белина за тази дреха.

 

Символи върху етикетите на дрехите за сушене

Правилната грижа за дрехите е не само висококачествено измиване, съответстващо на вида плат и температура, които го подхождат, но и правилния процес на сушене. Затова ще обърнем внимание и на въпроса за правилното изсушаване на нещата.

Няма да дрънкаме по-дълго и ще стигнем направо до точката:

 квадрат Квадратният знак на етикета ни казва, че можете да изсушите това нещо с помощта на програма за машинно сушене (ако то присъства във функционалността на вашите домакински уреди).
 Квадратен измиващ квадрат Квадратният символ, зачеркнат от кръста, както може би се досещате, забранява автоматично сушене на машината.
 Знак за безкрайност в квадрат Ако вътре в квадрата забележите знак за безкрайност, това е и числото "8", поставено на неговата страна, тогава не трябва да натискате тази тъкан. Трябва да изключите този режим в пишещата машина и просто да окачите мокрото нещо, така че водата да се оттича от него. Нещото ще изсъхне, просто отнема повече време.
 Кръг в квадрат Ако кръгът е разположен в средата на квадратен знак, тогава можете да считате това разрешение за машинно въртене и сушене.
 Изчертан кръг в квадрат Ако намерите същия символ, но само зачеркнат с кръст, тогава, както сами се досещате, машинно въртене и сушене не се препоръчват.
 Точка в кръг в квадрат Ако видите, вече познат ни, квадрат с кръг вътре, но сега има една единствена точка в него, тогава това нещо може да се изсуши само при ниски температури.
 Две точки в кръг. Същият знак, само с две точки (наподобява гнездо), дава разрешение за сушене на тъканта дори при високи температури.
 Подчертан кръг в квадрат Ако видите хоризонтална тире под квадратна икона с кръг вътре, трябва да използвате нежно изсушаване.
 Кръг в квадрат с две характеристики Отново същия знак, но вместо един ред - два. Това означава, че тази тъкан може да се суши само в деликатен режим.
 Квадрат с три функции Ако 3 линии са поставени в средата на квадрата в изправено положение, не ни е забранено да сушим нещата, но въртенето трябва да бъде изключено.
 Джоб за плик на етикет Знакът на квадрата с извита линия вътре показва, че нещото може да се изсуши във вертикално състояние.
 Квадрат с една линия Квадратното изображение със знак минус препоръчва сушенето на елемента в хоризонтално състояние.
 Квадрат с диагонални линии от три Квадратът, горната лява част на който е излюпен с 3 диагонални линии, показва, че трябва да изсушим нещото на сянка.

Други признаци

Можете да се запознаете с други знаци, както и да повторите вече изучените символи, като гледате следното видео:

Следвайте правилата за грижа за вашите неща и те ще ви зарадват дълго време!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини