Всичко за пералните машини

Мога ли да се мия с течен сапун за пране?

измиване със сапун за пранеВсяка добра домакиня има солидно парче сапун за пране в домашния си арсенал. Измиващият му ефект е добре познат от древни времена, а съставът му не само дезинфекцира, но и не предизвиква алергии. Днес мнозина не могат да си представят живота си без пералня и затова забравят за това „чудодейно средство“, което нашите баби перфектно измиха в ръцете си. Но домакинският сапун се произвежда не само на парчета, но и в течна форма. Затова възниква въпросът: възможно ли е да се използва такъв течен сапун за измиване в машина и може ли да се направи у дома? Ще се опитаме да дадем отговори на тези въпроси.

Преглед на детергента: химичен състав

Сапунът за пране се счита за най-естествения, той се състои от две групи вещества натриева сол и остатъци от мастни киселини. Сапун с преобладаване на ненаситени мастни киселини (олеинова или линоленова) бързо гранясва, но се справя добре със замърсяването в хладна вода. Според процента на мастни киселини в състава на сапуна той се разделя на три категории:

  • Първият е сапун със съдържание на киселина над 70,5% (често сапун за пране 72%);
  • Вторият е сапун със съдържание на киселина 69%;
  • Третият е сапун със съдържание на киселина 64%.

Важно! Сапунът от първа категория има най-добрите свойства за измиване.

измиване със сапун за пранеРозинът може да се добави към нискокачествен сапун, който насърчава разпенването и разтварянето му в студена вода, както и удължаването на срока на годност на продуктите. В допълнение, сапунът може да съдържа сапунен запас. Това вещество се получава чрез пречистване с алкален разтвор на мазнини и масла. Soapstock прави сапуна труден, но ако сапуненият материал не е с високо качество, тогава сапунът ще бъде не само твърд, но и по-тъмен и неприятно миришещ.

Това беше съставът на сапун за пране в съветско време. Въпреки приликата, сапунът, направен в Русия, е различен от съветския по състав. Като остатъци от естествени мастни киселини, синтетични киселини или други мастни киселини, имащи измиване със сапун за пранесертификат за безопасност, съгласно GOST. Чуждият сапун за пране, който съдържа палмово и кокосово масло, натриев силикат, колофон, се различава от руския, така че е по-сапунен и не лепне.

Що се отнася до течната форма на сапун за пране, той е още по-различен от неговия прародител. Въпреки че производителите твърдят, че течната версия има същия състав. Но като погледнете внимателно малките надписи на опаковката, можете да видите, че тя включва токсични повърхностно активни вещества (ПАВ). Следователно този състав от вещества може да се нарече гел за измиване и измиване, а не сапун за пране.

Истинският сапун за пране не може да има течна форма, невъзможно е да се направи това с помощта на технология.

Силни и слаби страни на сапуна

Пране сапун има голям обхват, но най-често се използва за миене на ръцете и миене на съдове. Какви са предимствата на сапуна за пране?

  • Той е добър дезинфектант и антиалергенен;
  • добре измийте органични петна, без да повредите тъканта;
  • има избелващ ефект;
  • има ниска цена (икономична).

пране сапунЩо се отнася до недостатъците на сапуна за пране, те практически не съществуват. Може само да се отбележи, че петна от неорганичен произход не могат да бъдат отстранени с домакински сапун; освен това честата употреба на такъв сапун при миене на цветни предмети може да ги направи по-скучни.

Течният сапун за пране върши по-лошо, но върши чудесна работа с миенето на чинии. Но не можете да го наречете екологичен, с изключение на скъп сапун от чуждо производство. Например френският течен сапун EcoDoo. Съдържа вода, сапун на основата на зехтин и ленено масло, лавандулово масло, карамел, естествена смола. Биоразградимата му формула не съдържа аромати, нефтохимикали или консерванти. Според отзивите на потребителите ефектът от измиването с такъв сапун не се различава от измиването с обикновен прах. Просто този сапун е 2 пъти по-скъп от прах.

Начини за използване на сапун: инструкции

ръчно измиване със сапун за пранеВсеки знае как да използва миещ сапун за измиване на ръцете. Достатъчно е старателно и гъсто да нанесете продукта със сапун, да изчакате няколко часа, след което да изплакнете всичко добре. Леко замърсените предмети могат да се мият във вода с разтопен сапун за пране. Какво ще кажете за пералня, възможно ли е да поставите сух или да излеете течен сапун за пране?

Представете си, че сапун, когато се разтвори във вода, се превръща в лепкава лепкава маса, какво ще се случи, ако този сапун се разтвори лошо във вода в барабана на пералня? Естествено, той ще се придържа към нещата, които лежат в барабана. Той се залепва за стените на барабана и се настанява на нагревателя и това вече е изпълнено с повреда на нагревателния елемент. Ако поставите настъргания сапун не в барабана, а в отделението за прах, тогава той ще се залепи по стените на маркуча.

Течният сапун за пране също не се препоръчва за изливане в пералнята, особено в отделението за прах. Ефективността му е същата като тази на конвенционален течен прах, но сапунът се отразява отрицателно върху работата на автоматичната машина.

пране за сапунен сапунВъзможно е обаче да използвате сапун за пране в колата, но само ако прахът за пране е приготвен правилно от него. Ето една от най-простите и ефективни рецепти:

  1. трябва да вземете 200 г сапун за пране и решетка;
  2. изсипете малко вряла вода в тигана и изсипете сапун;
  3. сложете на слаб огън и изчакайте докато сапунът се разтваря, трябва постоянно да разбърквате и да не оставяте масата да заври;
  4. сега в отделен съд в малко количество вода се разтварят 400 г газирана сода;
  5. след това добавете сода към сапуна и разбъркайте всичко старателно, докато съставките се разтворят напълно;
  6. охладете получената маса;
  7. добавете 12 капки етерично масло и отново разбъркайте добре;

    За ваша информация! Можете да разбиете масата с пасатор, така че определено няма да има бучки, които да съсипят резултата от измиването.

  8. охладете миещата паста и изцедете в удобен контейнер, например бутилка изпод климатика.

Използвайте такъв измиващ гел, имате нужда от същия като магазинния гел. При измиване на леко замърсено пране се изсипва 100 ml гел в мерен съд, при тежко замърсяване 150-200 g, в зависимост от количеството пране. Контейнерът се поставя с прането в барабан. Този метод е добър с това, че сапунът за пране е силно разтворим във вода и е добре изплакнат от нещата. Можете да използвате паста от сапун за пране за всички тъкани, с изключение на вълна. А да направите гел, както виждате, е много просто.

Важно! Ако почистващият препарат от сапуна за пране се оказа твърде гъст, подобен на паста, тогава преди да го използвате в машината, трябва да го разтворите във вода.

пране сапунВ заключение отбелязваме, че ако редовно почиствате пералнята лимонена киселина, тогава продуктът на основата на сапун няма да навреди на машинните части. Но ако миете прането с парче сапун за пране или неговия течен фалшификат, резултатът не е предвидим и никой лимон няма да спести домашния ви помощник. Ето защо, преди да организирате експеримент, включете главата, помислете внимателно дали си заслужава.

   

5 коментара на читателите

  1. Граватар Татяна Татяна:

    Хареса ми, определено ще го използвам, ще го измия.

  2. Граватар Зарина Зарина:

    Днес видях този течен домакински сапун. Объркан състав. Не като обикновени. Сега, като прочетох статията, разбрах всичко.Най-добре е сами да си направите такъв гел! Най-естественото ще бъде

  3. Граватар Юлия Джулия:

    Прекрасен инструмент, цялата система за източване се запуши, ще изтрием домакинствата. сапун, само сега на ръка!

    • Граватар Константин Constantin:

      Е, това очевидно не е от този гел. Изтривам две години, няма проблеми.

    • Граватар Ван фургон:

      Вземете чорапите си от там!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини