Всичко за пералните машини

Как да разберете твърдостта на водата за съдомиялна машина

определяне на твърдостта на водатаЗа миялната машина, както и за пералнята, твърдостта на водата от чешмата е много важно условие за резултата от миенето. Производителите на таблетки и прахове за миене на съдове твърдят, че омекотяват водата, но на практика това не винаги е потвърдено. Факт е, че твърдостта на водата в различните градове на страната може да се различава и една таблетка в борбата с това може да не е достатъчна. Нашата история ще бъде за това как да разберете твърдостта на водата и как да я омекотите за съдомиялна машина.

Твърда вода: как влияе на съдомиялната машина

Водата се нарича твърда или мека, в зависимост от химичния състав на водата. Високата концентрация на калциеви и магнезиеви соли показва, че водата е твърда. Освен това, в химията има такива понятия като "временна" и "постоянна" твърдост на водата. Наличието на калциеви и магнезиеви соли във вода е само временна твърдост, тъй като при нагряване тези карбонати се разлагат и се превръщат в утайка.

Постоянната твърдост се характеризира с наличието на фосфати, нитрити, сулфати и силикати на натрий и калций във вода. Тези съединения не се разлагат при нагряване на вода и присъстват непрекъснато.

Важно! Степента на твърдост на водата зависи от състава на почвата в региона. Колкото повече варовити скали в почвата, толкова по-голяма е твърдостта на водата.

Наличието на всички тези вещества във вода се отразява негативно на работата на бойлери: чайници, перални и съдомиялни машини. Колкото по-голяма е твърдостта на водата, толкова повече утайка се образува при нагряване на водата, толкова по-бързо нагревателният елемент може да се провали. Ето защо в съвременните съдомиялни машини е започнал да се монтира йонен обменник като омекотител за вода, вътре в който смолата привлича йони на калций и магнезий, което прави водата по-мека.

С течение на времето обаче способността на смолата да омекотява водата намалява и ако тя не бъде възстановена, йонообменникът ще се провали и съдомиялната машина ще спре да мие чиниите. Само подмяната на устройството ще коригира ситуацията. За да се предотврати това, е необходимо да се измери твърдостта на водата, това може да се направи дори у дома.

Определяме твърдостта на водата

Има няколко начина за определяне на твърдостта на водата, някои от тях се основават на ежедневния опит, други са по-точни и надеждни. Ние ги изброяваме:твърдост на водата

 1. Сравнете масата. Методът се състои в сравняване на масата на водата от различни източници. Два контейнера със същия обем се пълнят с различна вода и се претеглят. Колкото по-малка е масата на водата, толкова е по-мека. Може би това помага да се разбере каква е твърдостта на водата, но за съдомиялна машина методът не е подходящ.
 2. Определете степента на сапун. Достатъчно е да вземете обикновен сапун за пране, навлажнете във вода и сапун ръцете си. Ако пяната се образува лесно и трудно се отмива, водата е мека. В твърда вода сапунени пени с трудност. Този метод също е субективен.
 3. Скоростта на образуване на мащаб. Друг показател, чрез който хората определят твърдостта на водата. Ако утайката и котлите се натрупват много бързо в чайника, тогава водата е твърда.
 4. Мътност на водата. Твърдата вода или не може да се разбере от мътността на водата, за тази цел тя се събира в прозрачна бутилка и се отстранява за 2 дни на тъмно място. Ако през това време по стените се образува мъгла и филм, тогава водата е твърда.
 5. Използваме тест ленти. Такива ленти ви позволяват да определите по-точно твърдостта на водата. В някои съдомиялни машини Bosch и Miele лентите се доставят с машината. Някои ленти са наситени със специален състав, достатъчно е да спуснете такава лента във вода за 1 секунда и след това да сравните резултата от развитието на цвета върху лентата с таблицата, например представена по-долу.
  Промяна в твърдостта на водата
  Тест лентите от компанията "Biosensor Aqua" работят малко по-различно.След като останете такава лента във вода за 2-3 секунди, трябва да изчакате 60 секунди и едва тогава, сравнявайки цветната скала на опаковката, определете твърдостта на водата. Скалата изглежда така:
  измерване на твърдостта на водата
  Има и такива ленти, използването на които изисква специални реагенти. Малко количество вода се излива в чаша и се спуска лента, след което към водата се добавя малко реагент. Когато на тест лентата се появи цвят, твърдостта на водата се определя от таблицата. С такива ленти има подробна инструкция за употреба, така че не бъдете много мързеливи, за да я прочетете.

  За ваша информация! Методът с тест ленти е най-оптималният за домашни условия, те не са скъпи и точността е много по-висока, отколкото при определяне на твърдостта по описаните по-горе методи.

 6. Измерваме твърдостта с помощта на TDS-метър. С такова устройство можете да разберете точния индикатор за нивото на твърдост на водата в крана. Устройството обаче е доста скъпо. Ако това не ви притеснява, можете да получите такъв асистент.
  измерване на твърдостта на водата

Какво да направите след измерванията, как да омекотите водата?

След като разберете твърдостта на водата в дома си, трябва да помислите за омекотяването й, защото твърде твърдата вода не само се излива в съдомиялната машина, но и няма да пиете. Как да защитим съдомиялната машина? На първо място, не забравяйте да попълните навреме регенерираща сол в отделението за съдомиялна машина в долната част на камерата. Много е важно да регулирате потока на солта.

За целта определяме дебита според таблицата, която е в инструкциите. Предлагаме пример за таблица за твърдост на водата за съдомиялна машина на Bosch.
твърдост на водата за съдомиялна машина Bosch

Важно! Комбинираните таблетки с твърда вода няма да заменят солта, тъй като водата преминава през йонен обменник, при липса на сол тя просто ще се провали, ще трябва да се обърнете в колата за ремонт.

Друг начин за омекотяване на водата за съдомиялна машина е да инсталирате филтър, като например полифосфатен филтър, върху водоснабдяването. Основното нещо е да не забравите да го почистите навреме. В противен случай в един момент машината ще даде кодове за грешки и ще спре да мие.

По този начин определянето на твърдостта на водата у дома не е трудно. Не пренебрегвайте това, това ще ви помогне да защитите съдомиялната машина от счупване, както и да оптимизирате консумацията на сол. Освен това вероятно ще забележите промени в качеството на миенето на съдове, ивици и плака ще изчезнат.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини