Всичко за пералните машини

Как да си направим мелница за зърно от пералня

пералня за зърно трошачкаДробилката за зърно в малка ферма е задължително нещо, защото „трошачката“ е фуражна основа за добитък, а приготвянето й ръчно всеки път е повече от отнема време. Можете да купите фабрика за зърно за много пари или можете сами да си направите продуктивно устройство от стара пералня и няма да е по-лошо. Как да направите това ще бъде обсъдено по-късно.

Има ли смисъл да превърнем „шайбата“ в мелница за зърно?

За тези, които търсят лесни начини, най-лесният начин е да отидат до най-близкия търговски обект, който реализира такива устройства, и да си купят зърнодробилка с достатъчна производителност. Разбира се, ще трябва да харчите пари за това, но резултатът ще бъде гарантиран. Но според нас е по-добре да направите такава адаптация със собствените си ръце, в нея ще покажете творческото си „аз“, ще спестите пари и като цяло ще има какво да запомните по-късно.

пералня за зърно трошачкаСъщо така трябва да разберете, че когато създавате домашен продукт със собствените си ръце, давате втори живот на старата пералня, да се отървете от стария боклук, превръщайки го в правилното нещо. Освен това вие сте обогатени с нови знания и умения, които със сигурност ще ви бъдат полезни в живота. Не мислете, че принуждаваме някого да прави домашни продукти, ако никога не сте „общували“ с технологии и нямате интерес към това, тогава никой няма да може да ви мотивира да направите това. Но ако вече сте направили нещо със собствените си ръце, тогава не се изисква допълнителна мотивация.

От използвана „пералня“ наистина е възможно да направите не само трошачка за зърно, като прочетете други статии на нашия сайт, ще се убедите в това. По-специално, нашите експерти предлагат да се направи да излезе от пералнята, бетонен смесител и други полезни неща, които със сигурност ще ви бъдат полезни във фермата.

За ваша информация! Дизайнът на трошачката за зърно, който предлагаме, включва минимална промяна на „пералнята“ като Oka или друга кръгла машина със сходен дизайн.

Устройството на дробилката за зърно и неговите принадлежности

Основата на нашата трошачка за зърно ще бъде пералнята Oka, която дори няма да разглобяваме. Единственото нещо, което ще трябва да премахнем активатора от него, или по-скоро неговата въртяща се пластмасова част, имаме нужда от останалото. Развийте активатора и извадете колата, докато е отстрани. Сега да преминем към подбора на инструменти, ще ни трябва:

 • бормашина;
 • комплект потвърден;
 • клещи;
 • комплект гаечни и отворени ключове;
 • български език;
 • длето;
 • чук.

Нуждаем се и от някои компоненти, които ще помогнат на машината да бъде променена. Болтове и гайки с различни размери, ножици за подрязване, втулка и фланец, уплътнение за калай и каучук и решетка с фино зърно (2-3 мм).

Разбрахме инструментите и компонентите, сега ще разгледаме общата идея и дизайн на бъдещата трошачка за зърно. Устройството ще бъде много просторно, тъй като целият миещ резервоар е отделен за резервоара за зърно. Вместо активатора ще има ножове за смилане на зърно, а ограничителната финозърнеста решетка няма да позволи на неосреденото зърно да изскочи от бункера. Само смачканото зърно ще премине през такава решетка, плъзне през специална фуния и ще падне в предварително зададена кофа.

Важно! Зърното, което се излива в бункера, който е и резервоарът за миене, постепенно ще намалее и смачканата „трошачка“ ще излезе.

Ние събираме агрегат

пералня за зърно трошачкаЗапочваме да проектираме мелница за зърно със собствените си ръце. Нека започнем с един прост - инсталирайте ножове за подрязване. Ще трябва да поставите ножа на шкива с дебелина 6 см, за това ще трябва да направите или вземете фланец, който да се побере върху шайбата от едната страна и да фиксирате ножа от другата (видът на фланеца ще зависи от конкретния модел на машината и вида на ножовете за подрязване).

Облеквайки нож, ще трябва да сме сигурни, че брашното и зърнените частици не попадат в задвижващия механизъм на мелницата. За да направите това, ние ще изрежем пластир от калай и ще го закрепим, като го поставим върху втулката на чопъра, а отгоре ще трябва да сложим гумена лепенка. Уверете се, че пластирите не пречат на въртенето на механизма.

Важно! За да защитите по-добре механизма от брашен прах, можете допълнително да запечатате гуменото уплътнение със силиконов уплътнител.

Сега ще оборудваме фуния за отстраняване на натрошеното зърно. Както знаете, източването на пералнята е разположено в най-ниската точка на ваната. Ще използваме това и ще превърнем отвора за източване в изход за зърно.

 • С помощта на длето и чук разширяваме отвора за източване, така че диаметърът му да стане 12-15 cm.
 • Взимаме парче от тръбата със съответния диаметър и го вмъкваме в разширения отвор
 • Довеждаме тръбата отстрани. Сега смачканото зърно ще излезе от бункера и ще се разлее в контейнера.

пералня за зърно трошачкаоще най-трудната стъпка е да фиксирате фино зърнестата решетка под желания ъгъл в бункера, като избягвате пропуски между краищата на решетката и стените на бункера, в противен случай зърното ще се плъзне в процепите и ще се озове в същия контейнер с "трошачката". Трябва да направите следното:

 1. Определете радиуса на въртене на ножовете на чопъра и направете маркировка в максималната точка.
 2. Отстъпете малко от маркировката и начертайте права линия - това е границата, на която трябва да инсталирате фино зърнестата решетка.
 3. Сега вашата задача е да отрежете решетката така, че тя да пасва точно под ъгъл от стена до стена на бункера, на практика без пропуски. Ще се окаже сложна фигура, която ще трябва да бъде сигурно фиксирана.
 4. Завийте решетката към стените на бункера възможно най-сигурно. Ако е възможно, той дори може да бъде заварен.
 5. Покриваме пукнатините със студено заваряване или автомобилен уплътнител и оставяме да изсъхнат.

Сега можем да кажем, че успяхте да направите мелница за зърно със собствените си ръце, можете да продължите към тестовете. Задаваме режима на контролния панел, който приема максималното въртене на активатора, около 3 минути и стартираме нашата трошачка за зърно. Наблюдаваме как се върти ножът и слушаме за всякакви външни звуци. След това проверяваме как двигателят се загрява и дали има прекомерно триене в задвижващия механизъм.

След като проверите всичко това, можете да пристъпите към първите „полеви тестове“ на нашата зърнодробилка. Изсипете кофа с зърно в бункера, затворете го с редовен капак от пералнята отгоре и стартирайте устройството. В същото време, не забравяйте да замените контейнера с натрошено зърно. Това е всичко, надяваме се да успеете!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини