Всичко за пералните машини

Заземяване на съдомиялна машина

Заземяване на съдомиялна машинаЗа да защитите здравето и имуществото си, трябва да заземите съдомиялната машина преди първата й употреба. Такава стъпка ще предотврати изтичане на ток към корпуса и ще сведе до минимум риска от токов удар. Необходимо е само да се определи наличието на "земя" в окабеляването, да се провери неговата производителност и да се свърже машината през заземяващия проводник. За целта можете да се обърнете към услугите на професионални електротехници или да извършите всички електрически работи сами. Ако решите да действате без помощта на специалисти, тогава нашите инструкции ще ви помогнат.

Има ли "земя"?

Веднага отбелязваме, че при липса на самочувствие и подходящи знания и опит не си струва да се приближавате до електрическия панел. Никой не отменя мерките за безопасност, а любителската дейност и желанието за експерименти могат да се превърнат в сериозни проблеми, Ако се съмнявате, свържете се с сервизния отдел.

Сега проверяваме дали има заземяване в къщата или апартамента. Свързването с вече установена защита е много по-лесно от полагането на нова линия. За опитни електротехници не е трудно да забележат наличието на трета жица, достатъчно е:заземен проводник в разпределителното табло

 • отворете таблото за управление;
 • изключете електричеството в апартамента;
 • премахнете защитния капак на изхода, предназначен за съдомиялната машина;
 • оценете неуспешните проводници. Ако няма заземяване, тогава само два проводника, сини и кафяви, ще бъдат свързани към винтовите клеми. Земята е маркирана в жълто-зелено и свързана с болт, разположен между двете основни фази. Така че, този изход изобщо не е предвиден за това.

По-лошото е, че между "нулата" и празната "земя" има джъмпер - това е заземяването, което е изпълнено с много опасности за жителите на къщата.

Ако в контакта всички проводници са с един и същи цвят и дори маркировки с букви липсват, тогава не можете да направите без помощ отвън. Ще трябва да се обадите на електротехник, който със специално оборудване и инструменти преназначава всички проводници.

Работи ли "земята"?

върши заземяванеДа предположим, че и трите проводника са предвидени, включително заземяване. След това трябва да проверите дали "земята" в конкретен контакт работи напълно. Можете да направите това сами с помощта на мултицет, "предупредителна лампа" или индикаторна отвертка. В първия случай постъпваме така.

 1. Включваме захранването през щита.
 2. Поставяме тестера в режим на измерване на напрежението.
 3. Вмъкваме една сонда на мултицета в предложената фаза, а втората - в нула. Запишете резултата.
 4. Пренареждаме втората сонда от нула към земята и провеждаме подобно измерване.

Ако последното измерване показва цифра, която е почти идентична с първата, тогава заземяването в апартамента е налице и напълно действащо. Празен дисплей показва обратното - заземяващият проводник или липсва, или е повреден.

При липса на мултицет под ръка можете да „звъните“ на заземяването с помощта на така наречената пилотна лампа. Сглобява се от импровизирани материали: взима се обичайната "крушка на Илич" и към нейния патрон са свързани два проводника с краен ток. Не си струва да се съсредоточаваме само върху цвета на изолацията - много е вероятно електротехникът да пренебрегне маркирането или да смеси нюансите, Тогава действаме така:

 • докосваме единия край на фазата, а втория насочваме към нула;
 • помнете колко гори лампата;
 • преместете върха от нула към земята.

Сравнете получената светлина от лампата с първия случай. Ако също светне - заземяването работи в нормален режим, ако няма запалване или е многократно по-слабо - има проблеми с заземяващия проводник.

Ако RCD отключи по време на този тест, тогава всичко е наред с заземяването.

проверете напрежението на изхода

Подобно на лампата, „земята“ се проверява и чрез индикаторната отвертка. Не забравяйте за косвените доказателства, че къщата се „дрънка“ или няма заземяване.Например, нагревател за вода или пералня периодично ще бъдат шокирани, а при слушане на музика в високоговорителите - ще възникне външен шум.

Заземяване на автомобили в жилищна сграда

Често не се предоставя заземяване в жилищни сгради в стар стил, наречени "хрушчов". Но да се примирите с липсата на пълна защита не си заслужава - можете да заземите съдомиялната машина в готов изход. Основното е да се придържате към следните действия.

 1. Намерете подходящ проводник. Подходящ е меден трижилен проводник с достатъчна дължина и напречно сечение най-малко 3 * 1,5 квадратни метра. мм. или алуминиева секция с площ от едно ядро ​​повече от 3 * 4,5 квадратни метра. мм.
 2. Прокарайте новото окабеляване до електрическия панел за целия апартамент.
 3. Фиксирайте жицата на съответните стени в къщата по цялата дължина.
 4. Облепете краищата на всяко ядро ​​с 2-3 cm.
 5. С помощта на болтове и винтове свържете проводника към рамката на електрическия панел. По-точно до заземяване - мястото, където е свързана повечето от проводниците.
 6. Преместете съдомиялната машина и намерете място на задния панел, за да свържете земята.

За да свържете правилно "земята" към пишещата машина, трябва да намерите специален знак върху тялото му. Говорим за черен и жълт триъгълник или кръг с изображението на три хоризонтални ивици отдолу и една вертикална перпендикулярна на тях. До него е позволено да се придържа към втория край на заземяващия проводник.

Заземете машината в частна къща

Заземяването на съдомиялна машина със собствените си ръце в частна къща е малко по-трудно. Трудността е, че няма общо заземяване на къщата, затова е необходимо да се направи заземяваща верига и правилно да се зарови в земята. Но това може да стане и ако се придържате към следните инструкции:заземяване в частна къща

 1. Най-малко 1 метър назад от външната стена на къщата и определете мястото за бъдещия контур.
 2. С лопата изкопаваме ров с дълбочина 0,5-1 м. Под формата на триъгълник с равни страни 2 m.
 3. Във всяка върха на получения триъгълник вмъкваме метален щифт - превключвател за заземяване. Подходяща е всяка метална дължина поне 3 м.
 4. Слагаме защитни уплътнения и очила и с помощта на заваръчна машина свързваме всички „върхове“ с метална лента.
 5. Ние фиксираме терминала на един от върховете и закачаме на меден проводник с напречно сечение 3 * 1,5 кв. мм или алуминий 3 * 4,5 кв. мм.
 6. Протягаме жицата до общия щит на къщата.
 7. Изкопаваме конструкцията със земя и я потъпкваме.

Можете да поставите части от контура с правоъгълник или една линия - тяхното местоположение не играе особена роля.

На следващо място действаме по подобен начин с заземяването на апартамента. Взимаме още едно парче подходящо окабеляване и свързваме заземения щит и миялната машина помежду си. Ние също така се фокусираме върху специалния знак, разположен на задния капак на машината.

Няколко полезни съвета

В допълнение към основните инструкции е по-добре да знаете още няколко тайни и правила за организиране на заземяването и работата на самата съдомиялна машина. Ако ги имате предвид, машината ще продължи дълго и безпроблемно. Така че, трябва да запомните:

 • Не използвайте удължител за съдомиялна машина.
 • Не свързвайте мед и алуминий заедно.
 • Не изрязвайте заземяващия щифт от трижилния кабел.
 • Машината е свързана само към подходящ източник на енергия.
 • Ако щепселът на кабела от съдомиялната не пасва на каналите на изхода, тогава последният трябва да бъде заменен с нов.
 • Използването на междинни проводници и всички видове "тройници", адаптери е забранено.
 • Веднъж на шест месеца е необходимо да затегнете терминала на земята в щита, а веднъж годишно - директно върху веригата.

Съдомиялната машина се захранва от електрическата мрежа и взаимодейства с водата, така че всеки собственик на машината трябва да бъде заземен. Направете го сами или се обърнете към професионалисти - всеки решава сам за себе си, но определено не си струва да пренебрегва безопасността и защитата срещу ток. Основното е да не оставяте този бизнес недовършен.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини