Всичко за пералните машини

Направи си заземяване на пералнята

заземяване на перална машинаЗаземяването на пералнята, организирано в съответствие с всички правила за безопасност, е най-сигурният начин да удължите живота си и да защитите себе си и близките си. Мнозина инсталират пералня и без колебание я включват в най-близкия контакт или захранващ кабел. Но връзката с електрическите комуникации е не по-малко важна от връзката на водоснабдяването и оттичането, така че защо помнете това само когато машината изгори или започне да шокира. Ето защо, ще говорим за това как да направим заземяване със собствените си ръце.

Защо да заземите пералнята?

Необходимо е да се заземи не само перални машини, но и всички домакински уреди. Всяка електрическа мрежа се състои от два основни проводника, които се наричат ​​"фаза" (тя се захранва) и "нула". В мрежата със заземяване има трета жица, тя се нарича "заземяване".

Ако е оборудвана пишеща машина защитник от пренапрежениевключете в мрежата без заземяване, тогава върху тялото й се появява остатъчно напрежение от 110 V, което може да се почувства при докосване на машината. В случай на нарушение на изолацията на окабеляването на пералнята може да се появи „фазата“ на кутията и това вече е 220 V, така че едно докосване е достатъчно, за да шокира човек. И ако машината е инсталирана в банята, тогава това като цяло е пряка заплаха за здравето и живота.

В допълнение, заземяването спестява електрониката на машината по време на пренапрежения, както и когато светкавичен болт навлиза в трансформатора или антената на покрива на сградата. Ето защо правилната връзка на пералната машина с заземяването е толкова важна, че е безопасност за вас и вашето оборудване.

Как да закрепите машината в апартамента?

Връзката на пералнята към електрическата мрежа ще зависи от времето на изграждане на сградата. В новите сгради не трябва да възникват проблеми със заземяването и безопасността, тъй като когато те са изградени, заземяването вече е организирано, а електрическото окабеляване има трета заземяваща жица. Домакинските уреди, включително пералните, вече имат трижилен кабел. Това е достатъчно, за да се предотврати шокът на пералнята.

Съвсем различен въпрос е, ако живеете в къща, построена от съветските войски. Тук трябва да разрешите сериозен проблем или сами, или да се свържете с електротехник, който ще направи всичко за вас. Има два варианта за решаване на проблема за заземяване.

Първият вариант включва организирането на заземяване от електрически панел, към който е подходящо електричество и от което отива в апартамента. Работата е следната:

 1. В щита са монтирани две шини: нула (N) и земята (PE). От тях ще се направи окабеляване за домакински уреди и осветление.
 2. От изхода за пералнята полагаме трижилна жица с медна секция. Свързваме проводниците, както следва. Нулев проводник (син) до шина N, фазов проводник (червен) през машина и RCD - към фазовия проводник за измерване, заземяващият проводник (жълто-зелен) е свързан към PE шината. Забранено е свързването на заземяващия проводник на изхода към неутралния работен проводник.

Важно! Не забравяйте да изключите електрическата енергия, когато работите с проводници.

схема на заземяване

За да положите правилно електрическите комуникации, ще ви трябват не само клещи, индикаторна отвертка, трижилен проводник, заземен контакт, остър нож, както и търпение и точност. Ако подобна работа изглежда твърде сложна, тогава е по-добре да се консултирате със специалист.

Забележка! Този метод на заземяване е легален и най-надежден.

В някои стари къщи е възможно изобщо да няма заземяване, тоест да няма заземен проводник в щита, както разгледахме в предишния случай. Освен това няма начин да уредите такова заземяване, ако живеете на 5-ти етаж. Как да защитите машината от пренапрежения на електрозахранването и себе си от "токови удари".В този случай проблемът може да бъде решен чрез организиране на потенциална система за изравняване. Какво е това?

заземяване на перална машинаАко пералнята е инсталирана в банята, тогава с едновременното докосване на два проводящи предмета, токът ще премине през човешкото тяло. Системата за изравняване на потенциала предполага, че всички обекти, провеждащи ток, са свързани помежду си с метални проводници. В този случай, ако например докоснете кранчето и пералнята, тогава през вас няма да тече ток.

В допълнение към тази система е абсолютно необходимо да инсталирате RCD и автоматична машина в панела, така че пералнята да се изключи и „фазата“ да не попадне върху тялото на пералната машина в случай на повреда. Освен това, когато инсталирате машината в банята, трябва да използвате влагоустойчив изход, ако няма такъв, като цяло отказвайте да поставите „шайбата“ в банята.

Когато организирате окабеляване, трябва да използвате твърди проводници. Ако е необходимо, докирането трябва да се извършва само в специална кутия, като внимателно се изолира всичко.

По-лесен начин за създаване на заземяване е фиксирането на заземяващия проводник от корпуса на пералната машина към батерията или канализацията. Обаче днес не е законно да се прави това. Второ, не е безопасно, защото когато докоснете щранг, дори съседите могат да "почувстват" тока. И трето, по тръбите могат да се образуват пукнатини, което ще доведе до наводняване. Следователно, този метод е по-добре да не се използва!

Заземяване в частна къща

Полагането на електрическо окабеляване със заземяване в частна къща е подобно на това как се извършва в апартамент, както е описано по-горе. Той също е направен по отношение на електрическия панел. Разликата е, че самото заземяване също трябва да се направи със собствените си ръце. Ще опишем подробно този процес.

 1. Взимаме 3 метални тръби с дължина от 1,5 до 3 метра. Дължината не трябва да бъде по-малка от дълбочината на замръзване на почвата.
 2. Заточваме долната част на тръбите с кувалда, а в долната част (третата част на цялата тръба) правим отвори с диаметър 5-10 мм.
 3. Сега трябва да изкопаете дупка в земята с дълбочина около 0,5-0,6 m.
 4. След това закарваме тръбите в земята на разстояние от 1 до 1,5 m, като оставяме 10-15 cm от тръбата да стърчи над земята.
 5. Взимаме 3 метални плочи или фитинги с дължина 1-1,5 м и свързваме тръби, стърчащи от земята чрез заваряване.
 6. Към фитингите трябва да бъде заварен заземяващ проводник, който трябва да бъде занесен в къщата до мястото на монтаж на електромера.
 7. Заземяващият проводник е свързан към PE шината, а заземяващите проводници са разклонени от шината в контакти и осветление.заземяване в частна къща

За ваша информация! През лятото при температура на въздуха 350В, веднъж седмично е необходимо почвата да се напълва с физиологичен разтвор, приготвен със скорост 0,5 кг сол на кофа вода. При температура 300С това можете да го правите веднъж месечно, това ще гарантира разпределението на тока в суха почва.

Можете да завиете заземяващия проводник към болта на гърба на пералнята. Такъв болт е проектиран специално за тази цел.

По този начин надеждно защитно заземяване в апартамент или частна къща може да се организира само чрез полагане на трижилен кабел от електрическия панел към всички контакти в апартамента или къщата. И след това отстраняването на заземения проводник в абсорбиращата верига. Всички други методи не са надеждни и не са безопасни. Ако сами правите заземяване, няма възможност и желание, тогава трябва да поканите специалист. По-добре е да го направите веднъж и честно, отколкото да повторите и въздишате, че пералнята изгоря ...

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар непознат непознат:

  Със средната точка на линейния филтър, включен в тялото на пералнята, европейците ни притесняват.Всъщност средната точка на линейния филтър трябва да бъде изведена към конектора за свързване на пералнята и вече свързана със защитния неутрален проводник в гнездото. това. И това се отнася и за други домакински уреди, които се нуждаят от нулиране. Е, в Европа откровено не разбират как разумен адекватен човек в трезво състояние и пълно съзнание може да купува и работи с домакински уреди, които трябва да бъдат неутрализирани без това зануляване, защото той просто глупаво отсъства. Тук, за да улеснят свързването на пералнята към мрежата, те поставят жица, идваща от предпазителя от пренапрежение, просто върху тялото на машината, рационализатори. А нашите хора просто включат пералнята във водата, просто изтичат маркуча за изтичане на вода в тоалетната по време на миене, включете щепсела в контакта и го измийте. И тогава се оплакват, че машината е шокираща.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини