Всичко за пералните машини

Какво да направите, ако пералня замръзне?

пералнята висешеВисеше ли пералнята? Не бързайте да изпадате в паника и се обадете в сервизния център. Първо трябва да се успокоите и да започнете да разсъждавате логично. На първо място, трябва да предприемете някои действия, за да не влошите проблема, след това да проучите типичните повреди, които могат да доведат до затваряне на „домашния помощник“, след това да намерите причината за затварянето и да отстраните тази причина, ако е възможно. Както виждате, има много неща за вършене, следователно, без да отлагате, нека започнем!

В какви случаи машината може да замръзне?

Ако пералнята внезапно замръзне, изключете я от контакта. Има вероятност повторното активиране и стартиране на програмата за пране да коригира ситуацията. Ако включването / изключването не помогне, трябва да вземете мерки за отстраняване на водата от резервоара и мръсното пране от барабана. Това е много лесно да се направи:схема за аварийно изпускане на вода

 • в долната част на тялото на машината (обикновено в десния ъгъл) има дренажен филтър, отворете защитния капак;
 • до голяма дренажна тапа стърчи малък маркуч с тапа;
 • с една ръка заместваме леген с него, а с другата отваряме тапата, разположена в края на маркуча и източваме водата;
 • след отстраняване на водата можете да отворите люка и да извадите прането.

Обърнете внимание! Заключването на люка ви позволява да отворите капака само след изключване на машината и отстраняване на вода, а след това след известно време.

Съвременните автоматични перални машини са доста сложни устройства, пълни с електроника, така че може да има много причини да замръзнат. Освен това, колкото повече различни сензори и други елементи в пишеща машина, толкова повече може да има причини, поради които ще виси. Специалисти на сервизни центрове за ремонт на перални машини установяват редица основни причини за внезапното замръзване на пералнята.претовари барабана на пералната машина

 1. Превишено максимално натоварване на барабана.
 2. Неправилно с избора на режим на пране.
 3. Имаше проблеми със системата за затваряне на люка.
 4. Дренажната система е запушена.
 5. Клапанът за пълнене се е повредил или няма вода в системата.
 6. Имаше проблеми с помпата и двигателя.
 7. Нежелана електроника.

Как да намерите причината за срива?

Доста често отстраняването на неизправности на машина, причинила зависване, се усложнява от факта, че тя не създава системни грешки и е невъзможно да започне самодиагностика. Човек трябва да действа почти сляпо, разчитайки само на логическо мислене и експертни съвети. Доста информация за неизправността може да се получи, като се наблюдава "поведението" на машината в последните 20-30 секунди преди замръзване, но се случва машината да замръзне веднага след включването. Какво трябва да се направи в този случай?

Ако машината замръзне веднага след включване, проблемът се крие или в електрониката, или в устройството за заключване на люка, или в потребителската грешка. Пералнята ще ви предупреди за грешка на потребителя, като претоварване на барабан или избор на грешна програма. В този случай се появява на дисплея. код на системната грешкадешифриране, което можете да разберете какво е направено погрешно. Едва след като машината генерира грешка, тя замръзва.устройството за заключване на люка се е счупило

Със счупено устройство за заключване на люк на покрива също е повече или по-малко ясно. Ако не успее и не блокира люка, машината също ще даде грешка със съответния код. Можете да се уверите, че заключващото устройство не работи, като се опитате да отворите люка. Ако това успее, се намира причината. Ако устройството за заключване на люк на покрива работи правилно и на дисплея не се появи системна грешка, проблемът е с електронния контролен блок. Какво да правя Как да проверите здравето на електронния контролен блок?

 • Ако колата замръзне, ние я задълбочаваме.
 • Изваждаме кюветата за праха.
 • Изключваме крепежните елементи, държащи контролния панел и получаваме достъп до контролния блок.
 • Ние се въоръжаваме с волтметър и проверяваме от своя страна съпротивлението на всички контакти на контролния блок, започвайки с бутона за включване / изключване.

Важно! Когато работите с волтметър, не забравяйте да проверите визуално контактите за отлагания и оксид, обикновено такова разпадане се проявява.

контролният блок не е в редВ случай, че пералнята стартира програмата за пране, но след известно време тя висеше, т.е. колата спря по време на миене, тук говорим за напълно различни причини за разбивката. Важно е да разберете какво точно се е случило непосредствено преди обесването, какви звуци е произвела машината и на какъв етап от процеса на измиване това е окачено?

 1. Ако сте включили машината, зададете програмата за миене, програмата стартира, имаше леко съскане или меко пропукване и след това машината висеше - проблемът е в клапата за пълнене или във водоснабдителната система. Машината не може да изтече вода и виси, обикновено това е придружено от появата на код за грешка на дисплея.
 2. Ако водата все още попадне в резервоара, а след това се получи силен шум или пукнатина, мина известно време и барабанът не започна да се върти - много вероятно е проблем в двигателя.
 3. Ако се събира вода, барабанът се върти, процесът на измиване протича напълно, но когато дойде време за източване на отпадните води и изливане на чисто изплакване, машината замръзва. В този случай има очевидни проблеми с изтичането на водата. Причината за това може да бъде блокиране в дренажната система или помпата.двигател и помпа

За да сте сигурни, че електрическият мотор или помпата на пералнята работи или работи неправилно, е необходимо да стигнете до тези единици и да измерите съпротивлението. В повечето случаи до проверка на двигателя може да се стигне до пералня през дъното на „домашния помощник“. Развийте няколко винта, махнете дъното и веднага получите достъп до двигателя и помпата. Измерваме съпротивлението с мултицет и определяме дали тези единици работят или не.

Какво да правите с установената повреда, струва ли си да поправите себе си?

Намирането на причината за закачането на пералнята не е напълно същото като отстраняването му. Ремонтирайки пералнята със собствените си ръце, сте изложени на голям риск да утежните проблема и в крайна сметка да изпратите „домашния помощник“ на депото. Според нас спестяванията трябва да са разумни. Ако някой от блоковете или електрониката се счупи близо до пералнята, по-добре е да я поверите в ръцете на професионалистНо ако това не е сериозен проблем, можете да го поправите сами.

източване и почистване на филтъраМожете независимо, например, почистете маркуча пералня, за да се осигури безпрепятствено оттичане на вода. Можете дори да го направите сами почистете изпускателния филтър или канализация. Ако водата не отиде безпрепятствено, тогава машината няма да работи. И в резултат на това ще замръзне. Наистина можете да спестите от подмяната на клапана за пълнене, защото дори ученик може да свърши такава работа. Какво трябва да се направи?

 • Свалете горния капак на пералнята.
 • На мястото, където е свързан входящият маркуч, намираме входящия клапан.
 • Разкачваме проводниците, премахваме крепежните елементи и развиваме стария клапан.
 • Закупуваме нов клапан за пълнене и го монтираме в обратен ред.

За да обобщим, отбелязваме, че за да се отговори на въпроса какво да се прави, ако машината замръзне, е необходимо да се потърси помощ от специалисти, които предлагат единствения правилен алгоритъм на действията. Независимо от това, трябва да знаете границите на инициативата. Не се опитвайте да правите сложни ремонти със собствените си ръце, най-вероятно ще свърши зле. Бъдете умни и всичко ще бъде наред с вашата пералня.

   

19 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Добър съвет, когато в къщата има умели ръце. Благодаря, така или иначе, можете да вземете нещо.

 2. Граватар Артур Артър:

  Изправени пред такъв проблем в шайбата Zanussi fjs-1197w. Разбрах, че това е срив на програмата.До изплакването всичко е наред, но когато започне изплакването, се случва следното. Пералнята напълва водата, както се очаква, но в същото време тя изтича същата вода. Процесът е безкраен (извършва едновременно пълнене и източване). Какво да правя

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Нищо не се казва за Ардо.

 4. Граватар Людмила Людмила:

  Пералня LG. Водата се изпомпва, след това барабанът не се върти, но когато дойде време за източване, водата се оттича. Какво да правя Кажи ми, моля.

 5. Граватар Ирина Irene:

  Кажете ми, може би някой се е сблъскал със следния проблем. Машината Whirlpool започва да работи в съответствие с избрания режим (независимо дали става въпрос за пране, изплакване и въртене или просто източване) и след това щракнете - и той спира, таймерът продължава, времето намалява, машината не се мие, не се изплаква и не се източва. Когато рестартирате някоя програма, тя или започва да работи със същите последици в настроението, или отказва изобщо :(

 6. Граватар Люсиен Люсиен:

  В началото „детската ключалка“ се запали и колата се движи на цикли в миенето - освен това вряща вода!

 7. Граватар Мари Marie:

  Помощ!) Indesit с vert. зареждане. Изтрива се и след това започва да се движи около програмата. Т.е. не продължава програмата за измиване

 8. Граватар Юра юра:

  Здравейте, искам да задам въпрос за пералнята Indesit. Подменени са лагерите на барабана. Сглобени, свързани с мрежата, задайте програмата за експресно измиване. Процесът започна, барабанът започна да се върти бързо, след това се изправи и това е всичко. Едва след това източването се включва и изключва по инерция.

 9. Граватар Светлана Светлана:

  Контролът на програмата не свети, помпата работи, водата влиза в барабана, клапанът не работи, какво трябва да направя (Indesit machine)?

 10. Граватар Анна Анна:

  Добър вечер, машина на Siemens. Изтрива 5 минути във всеки режим и спира. Какво е това? Той не пише нищо на таблото. Времето спира.
  Някой имал ли е това?

  • Граватар Валери Валери:

   Как се намира източването от пералнята?

 11. Граватар Валери Валери:

  Поздрави! Имам същия проблем като Анна. Изтрива 5 минути във всеки режим и спира. На таблото не пише нищо. Времето спира. Машината е Electrolux 1275. Включвате всеки режим, той започва да работи и след 3-5 минути замръзва, след минута се опитва да продължи и отново виси. Той се обадил на майстора, сменил четките на двигателя, измил пет пъти и отново същото. Какви глупости?

 12. Граватар Андрей Андрю:

  Добре дошли! Перална машина Hotpoint. Избирам режима, всичко работи, изтрива се. Остава 1 минута (на таблото) и започва събирането на вода, въртенето на барабана, източването и т.н. в продължение на няколко часа. Това добре ли е? Ако не, каква може да е причината и възможно ли е да премахнете това сами?

 13. Граватар Кен познание:

  На 44 минути всичко висеше. Не прави нищо. Пералня Beco

 14. Граватар Слава слава:

  Имам кола Midea. Проблем: Слагам около 1ч 10мин. Изтрива 1 час и 40 минути по различни начини ...
  Или таймерът замръзва (спира). И той заличава и заличава. Какъв е проблемът и как да го отстраним?

 15. Граватар Андирей Andyrey:

  Здравейте, проблемът е следният: сложи колата в прането, изми се, но люкът не се отваря. След това също слагам на въртене и отцеждане. Избрах хиляда оборота и го включих. Таймерът продължи 12 минути, след това достигна 8 и таймерът се изправи. Машината се извива, сякаш в миене, а таблото показва, че въртенето и водата са горещи. Beco машина.

 16. Граватар Александър Александър:

  Здравейте, проблемът е в това: машината Hotpoint Ariston изтегля вода и стои. Ще се превърта 2-3 пъти и отново спира до нов цикъл. След това го прави отново. Моля, кажете ми каква е причината?

 17. Граватар Валентин Валентин:

  Virpul 308E беше премахнат. Когато станах, не мога да го включа. Диодите, които показват въртене и скоростта му, са включени.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини