Всичко за пералните машини

Блокиране на съдомиялна машина

запушена миялна машинаИмаше неочаквано спиране на съдомиялната машина, докато миеше чинии след вечеря, което означава, че в колата се образува запушване. Това е най-честата причина за повреда, когато колата сякаш свисте, опитва да издаде някакъв вид звуци или може би просто спира безшумно. Какво причинява запушване в съдомиялната машина, как да я премахнем и предотвратим, зависи да разберем.

причини

Ако подозирате, че съдомиялната машина е спряла поради запушване, не бързайте да почиствате машината. Запушването може да възникне не само вътре в машината, но и отвън, и по-точно в канализацията или в сифона, към който по правило е свързан маркучът за източване на оборудването.

Обърнете внимание! Ако водата започне да се оттича бавно, бавно, сифонът е запушен, което означава, че съдомиялната машина скоро ще спре да източва вода.

Причината за всяко запушване са хранителни остатъци, семена от плодове, риба или месо, мръсни кърпички и дори клечки за зъби, които влизат в дренажната система от нечистени съдове. Причината за запушването могат да бъдат малки парченца съдове, които са се разбили по време на измиване. Вътрешността на съдомиялната машина може да се запуши:

 • почистващ филтър, разположен на дъното на резервоара;
 • дренажна помпа;
 • дренажен маркуч;
 • остриета за пръскане с вода.

В допълнение, филтърът, стоящ на подаването на вода към машината, може да се задръсти. Може да се запуши с частици от ръжда и отлагания на сол. Обикновено това се случва при често спиране на водопроводната система, когато след ремонтни работи водата се доставя мръсна, ръждясала.

отстраняване на неизправности

Съдомиялната машина е запушена? Ще трябва да извършите почистване, защото всяко блокиране се елиминира само чрез почистване. При запушване в канализацията може да се приложи един от следните методи:

 • използвайте тел, в края на който има малък руф;
 • вторият метод, който не е много приятен, но ефективен, е да изключите сифона от всички маркучи и да го изплакнете с вода;
 • използвайте специални химикали за почистване на канализационни тръби.

В случай на вътрешни блокажи ще трябва да работите усилено, ако не планирате да се обадите на капитана. Първо, пригответе някои инструменти, те вероятно ще ви бъдат полезни, а именно: отвертка, клещи, пинсети с дълги сонди и някакъв контейнер за мръсна вода.

Така че, изключете съдомиялната машина от променливотоковото напрежение и след това извадете маркуча за източване от изхода на сифона, като го насочите в кофа или друг съд под вода. Ако водата не се оттича, има вътрешно запушване. Изключете, ако е възможно безразборно, другия край на маркуча за източване и измийте частта под налягане на вода, използвайте почистващия кабел. Неуспешно изключване на маркуча, така че засега го оставете.

Сега отворете машината и я освободете от кошниците и изгребете вода, за да продължите с почистването на вътрешните части:

 • развийте филтърната мрежа и я издърпайте с филтъра;
  запушена миялна машина

  Повече подробности за това как да премахнете филтъра са описани в инструкциите за вашия модел на съдомиялната машина.

 • измийте частите с вода и четка;
 • развийте капака на дренажната помпа, за да проверите работното колело, почистете го, ако е възможно, нищо не трябва да пречи на въртенето му. Използвайте пинсети с това, голи ръце е най-добре да не се изкачвате.
  дренажна помпа

Ако не е възможно да почистите работното колело от машината, ще трябва да го разглобите. По-сложно е положението вградени уредино по различен начин. Съдомиялната машина е обърната на една страна, тигана се изключва и по този начин се стига до помпата. Така че ще бъде по-удобно да го почистите. В този момент в същото време можете да изключите втория край на маркуча за източване, за да го почистите. След процедурите за "вода" сглобете автомобила.

местоположението на помпата за източване

След сглобяване на машината измийте резервоара, след което го избършете. Остриетата за спрей могат да бъдат предварително накиснати във вода с разтворен препарат за миене на съдове, след това почистени, изплакнати и върнати на мястото си.С правилния подход и сръчност елиминирането на блокирането не е толкова трудно.

Как да предотвратя?

Но какво да направите, за да предотвратите блокирането изобщо? Всичко е просто - спазвайте прости правила за работа с миялната машина:

 1. Добре е да почиствате съдовете от остатъци от храна, да почиствате салфетки, клечки за зъби и други боклуци. В някои случаи можете предварително да изплакнете съдовете.
 2. Изплакнете грубия филтър поне 2-3 пъти.
 3. Измивайте и редовно следете чистотата на остриетата и на цялата машина като цяло, като премахвате мазните отлагания.
 4. Почиствайте филтъра за насипни товари веднъж на шест месеца и го сменете, ако е необходимо.
 5. Почистете машината от котлен камък със специални продукти или лимонена киселина.
 6. Добре е да изсушите оборудването отвътре, за да не се появи неприятна миризма и да не се размножават бактерии и плесен.

Както можете да видите, поддържането на съдомиялната машина чиста е много просто, колко усилия и нерви ще бъдат спестени, отколкото ако трябва да премахнете запушването в съдомиялната машина. Така че, правилата са необходими, за да се съобразяват с тях, а не да се нарушават!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини