Всичко за пералните машини

Доказателство за съдомиялна машина

защита от течове в PMMСпокойно можем да кажем, че защитата срещу течове в съдомиялната машина се е превърнала в напълно ежедневна опция, която не може да бъде изненадана от съвременния купувач. Независимо от това, когато купуват нова съдомиялна машина, хората виждат, че такава защита е включена в пакета и почти винаги не разбират как работи и каква е същността му. Време е да се запознаете със системите за защита от течове, които са инсталирани на съвременните съдомиялни машини, и да помислите за тяхната полезност.

За какво е?

На първо място, нека да видим какво представлява и защо изобщо е необходима такава защита. Очевидно повечето потребители живеят в жилищни сгради. Когато се удавите от съседи отгоре, това е истинско бедствие: тръбата е изтекла, смесителят се е счупил или например маркучът на съдомиялната машина се е спукал. Резултатът ще бъде съсипан ремонт, съдебни спорове и компенсации. Тук вашата защита може да бъде система, която не позволява водата от съдомиялната да се разлее по пода. За това тя е нужна. Системата за защита от течове, дори и да се появи, може да:

  • изключете самото водоснабдяване;
  • прекъснете програмата за пране;
  • Изключете захранването на съдомиялната машина, като по този начин предотвратите наводнение.

От наша гледна точка всяка съдомиялна и пералня трябва да бъде оборудвана с такава система, тогава ще има по-малко дела от недоволни съседи в съда. Системите за защита от изтичане на вода от ПММ са разделени на два вида: пълни и частични. Търговските имена на системите могат да бъдат различни: Aquastop, Waterstop и т.н. Името не променя същността и принципа на работа, но все пак те си струваха да бъдат споменати. Например, Aquastop за съдомиялна машина най-често се намира на агрегатите на Bosch, но за това ще говорим малко по-късно.

Защита от течове

Нека започнем с частична защита срещу течове, тъй като се намира в съдомиялните машини два пъти по-често. Тази защита се нарича още „защита на корпуса“, ​​тъй като не предпазва от наводнения при повреждане на маркуча, а предпазва, ако тръбата вътре в тялото на PMM изтича. „Защитата на заграждението“ се състои от следните елементи:

  • специален палет;
  • сензор;
  • плава с лост;
  • клапан.

В някои ПММ не е инсталиран отделен клапан. На клапата за пълнене се поставя допълнително реле Aquastop.

Тази система не е сложна, затова сега ще опишем същността на нейната работа, като използваме конкретен пример. Да предположим, че в дюзата до помпата се е появила пукнатина. Повредата предизвика теч на вода. Водата започва да тече в тигана, където са разположени поплавъкът, лостът и сензорът. Постепенно нивото на водата в тигана се повишава, носейки поплавъка заедно със себе си. Повдигнат поплавък променя позицията на лоста, което от своя страна затваря контакта.

Сигналът от сензора отива към контролния модул и към релето на клапана, което веднага блокира водата. Контролният модул активира системата за самодиагностика, като дава код за грешка, така че потребителят да знае какво е счупено. Недостатъкът на такава система е очевиден. Ако маркучът, който се намира извън тялото, се счупи, водата няма да попадне в тигана, а на пода с всички произтичащи от това последствия.

100% защитаАквастоп маркуч

Пълната защита срещу течове, за разлика от частичната, предпазва не само тялото от теч, но и входящия маркуч, който е под налягане. Маркучът Aquastop има двойни стени. Когато водата попадне между вътрешните стени, се активира сензор, който е инсталиран в края на маркуча близо до самото тяло. Този сензор изпраща сигнал към клапана, който от своя страна изключва водата. Също така, сигналът отива към контролното табло, което напълно прекъсва процеса на миене на съдове и дава грешка с конкретен код.

Случаят със 100% защита има горната система в палета, така че няма да повтаряме. И двете системи не са перфектни, въпреки че вариант 2 е безспорно по-добър. И двете системи не защитават маркуча за източване.Въпреки че дренажният маркуч се повреди изключително рядко, има течове от този вид и водата тече безпрепятствено по пода.

Бих искал да се надявам, че с тази статия изпращаме сигнал до производителите на съдомиялни машини, така че те да мислят как да подобрят маркуча за източване, така че защитата от течове да стане наистина 100%. Друга защита на входящия маркуч е за еднократна употреба. Ако работи, входният маркуч ще трябва да бъде изхвърлен и вместо това да купите нов. Оказва се, че е малко скъпо, но няма къде да отиде.

Кои коли имате?

100% защита от течове често може да се намери на почти всички немски съдомиялни машини. Превъзходен пример са миялните машини Bosch. Модели на втората, третата, четвъртата и т.н. Серията имат 100% защита срещу течове на вода. Същото може да се каже и за съдомиялни машини Electrolux. Освен това наличието на 100% защита не зависи от цената на машината, дори и от най-евтините модели, които струва, защото производителите не пестят от безопасност и това ни прави много щастливи.

Много производители произвеждат съдомиялни машини, в които само корпусът е защитен от течове. Не е нужно да стигате далеч за примери. Много автомобили Hotpoint-Ariston имат точно такъв тип защита. Тук можем да включим марки „домашни помощници“ марки Indesit, Candy, Gorenje, Whirlpool.

Така че със системите, които предпазват съдомиялната машина от течове на вода, разбрахме накратко. Ако не навлизате в технически подробности, описахме всичко, което потребителят трябва да знае. Ако имате въпроси, задайте ги в коментарите или на нашия форум. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини