Всичко за пералните машини

Защита от пренапрежение

Защита от пренапрежениеПренапреженията на захранването в мрежата могат да деактивират много елементи на машината. На първо място, трябва да се погрижите за основния блок за управление, чийто ремонт ще бъде скъп за собственика на оборудването. За да избегнете непредвидени разходи по време на нестабилно захранване, е по-добре да предприемете мерки предварително и да предпазите пералнята от пренапрежения. Ще разберем какви действия трябва да се предприемат като част от предстоящата работа.

Ще се справи ли защитникът от пренапрежение?

Основното средство за защита на всяко оборудване, захранвано от електричество, е защита от пренапрежение. Този елемент е вграден в завода при сглобяване на шайбата директно в корпуса на модула. При сериозен скок филтърът може да стане неизползваем, но ще предпази други с по-скъпи части от машината от счупване. Принципът на работа на мрежовия филтър е прост: той предава само колебания с честота 50 GHz през себе си, по-честите или по-редки вълни са блокирани от елемента.

Друга функция на линейния филтър е да задържа и предава вълни за заземяване, генерирани по време на асинхронна работа на земята предпазител от пренапрежение - необходим елемент на CM защитаелектрически мотор. Благодарение на тази процедура, останалите компоненти на пералнята са сравнително надеждно защитени от токов удар. Ако пералнята не разполагаше с предпазител от пренапрежение, много части много често биха били подложени на „атака с електрическа вълна“. Това са следните елементи:

  • нагревател;
  • асинхронен двигател;
  • основен модул за управление;
  • технология на контролните панели.

Филтърният елемент защитава компонентите не само от силни колебания в електрическата система, но и от ниски. В случай на неизправност на компонента, често пералнята е напълно блокирана. Използването на пералня с неизправна захранваща лента е опасно и неправилно.

стабилизатор

Никакви подготвителни мерки не могат 100% да защитят пералното оборудване от повреди. Ако възникне пренапрежение на тока, щастлив резултат може да бъде обсъден само в 70% от случаите. В останалите 30% от ситуациите ще трябва да ремонтирате скъпи домакински уреди.

За да защитите оборудването за миене и сушене, е по-добре да го свържете към мрежата с помощта на стабилизатор.

Изберете стабилизатор на напрежението много внимателно. Тук е важно да не преплащате продавача и в същото време да гарантирате безопасността на пералнята. Когато избирате, обърнете специално внимание на мощността на устройството. Индикаторът трябва да е достатъчен, за да осигури необходимата мощност на цялото оборудване, свързано към него. Изчислете предварително минималната стандартна мощност на стабилизатора, когато изчислявате, не трябва да забравяте да вземете предвид малък "резерв на мощност" - около 20% от общата стойност.

Алгоритъмът на действията, до които можете да прибягвате, когато изчислявате мощността на стабилизатора, е съвсем прост:

  • помислете колко устройства, освен шайбата, ще бъдат защитени с помощта на придобит стабилизатор;
  • прочетете инструкциите за всяко оборудване, намерете количеството мощност, консумирана от оборудването в ръководството;
  • добавете всички намерени стойности (например фиксирахте число от около 3,5 kW);
  • добавете малък марж от 20% от получената сума.

В нашия случай мощността на потенциалния стабилизатор не може да бъде по-малка от 4,2 кВт (3,5 * 1,2 = 4,2). При закупуване на защитен елемент закръгляването на стойността, получена чрез изчисления, може да се извърши изключително нагоре.стабилизатор на пералната машина

Друг критерий, на който трябва да обърнете внимание, когато избирате стабилизиращ елемент, е броят на фазите. Купувайки защитно оборудване за пералня и други домакински уреди, купувачите се чудят кой стабилизатор е подходящ, еднофазен или трифазен.Зависи от окабеляването на всяка конкретна къща, в повечето случаи електрическата мрежа на високи сгради е еднофазна, но има изключения.

Ето защо, изучете електрическия панел; електромерът винаги показва колко фази има електрическото окабеляване. Ако е един, тогава стабилизаторът ще се нуждае от еднофазен, ако е три, тогава можете да закупите както един трифазен защитен елемент, така и три еднофазен. Въпреки това, когато свързвате няколко стабилизатора наведнъж, не можете да направите без помощта на професионален електротехник.

Когато свързвате шайбата към стабилизиращ елемент, не забравяйте да инсталирате прекъсвач на остатъчен ток или difavtomat за по-голяма безопасност на захранването.

RCD ще предпази пералното оборудване от силни пренапрежения, които надхвърлят границите на стабилизатора. При липса на опит с електрическото окабеляване е по-добре да поверите инсталацията на защитни устройства на капитана.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини