Всичко за пералните машини

Как да защитите вашата пералня от течове?

защита от течовеНамирането на локва с вода под пералнята е изключително неприятно, защото ще трябва не само да поправите машината, но и да платите ремонта на съседите, които сте наводнили. В случай на изтичане на вода обаче има специална система за защита и akvastop за пералнята. Методите на такава защита трябва да бъдат разгледани по-подробно и да се разберат какви са недостатъците на всеки от тях.

Опции за защита

Всички перални машини, в зависимост от наличието на система за защита, могат да бъдат разделени на три групи:

 • автомобили без защита;
 • машини с частична защита;
 • машини, които са напълно защитени от течове.

Повечето превозни средства на ниска и средна цена не са оборудвани със защита от течове. Какво означава това? И фактът, че водата се подава към машината от водопровода през обикновен гъвкав маркуч със специални гайки от двата края. Дъното на такива машини по правило отсъства или е покрито с пластмасов панел. И ако входящият маркуч се счупи, тогава цялата вода в такава машина ще потече към пода. В многоетажна сграда подобна ситуация води до наводняване на съседи отдолу.

Следователно за този случай препоръчва се да изключите крана за вода след изключване на машината или сами инсталирайте допълнителна система за защита под формата на входящи маркучи с клапани, ще говорим за тях по-късно. Някои перални машини от висок клас вече имат защита. Например, има пълна защита срещу изтичане на вода в машини под марките:

 • Аско;
 • Ariston;
 • AEG
 • Bosch;
 • Siemins;
 • MIELE;
 • ZANUSSI;
 • Electrolux.

Частична защита от течове

тава за перални машиниКакво е частична защита, нека видим как работи. Машините с такава защита от течове са оборудвани със специална тава, например, като на фигурата.

Вътре в палета е монтиран поплавък, оборудван с електрически превключвател. Палетът е изработен от пластмаса или метал, поплавъкът от пенополистирол. Когато водата потече вътре в машината, тя попада в тигана, с определено количество вода, поплавъкът се издига и превключвателят се изключва. По негов сигнал машината преминава в авариен режим, процесът на измиване спира, помпата работи и изпомпва вода.

Важно! В такава ситуация на дисплея на машината се показва код за грешка, различни обозначения имат различни обозначения, например кодът E1 ще се появи в машината на LG, а кодът E9 в устройството на Samsung.

Ако водата е изтекла в тенджерата, изсипете вода от нея и след това потърсете причината за разпадането и я отстранете. Можете да научите за всички възможни причини и отстраняване на течове от статията за това, защо пералнята изтича.

Входни маркучи с клапани

Частично защитените перални машини са наречени така, защото защитата действа само когато водата тече вътре в машината. Но ако маркучът се счупи на някое място навън, тогава наводняването не може да бъде избегнато. В този случай си струва да помислите за входящи маркучи, оборудвани със защита. Те са от три вида:

 1. защитен входен маркучПървият тип маркуч е обикновен маркуч, поставен в здрава гофрирана обвивка. В единия край на маркуча, свързан към водоснабдяването, е вграден защитен блок с махало. Вътре в устройството има бутало, задържано от пружина. По време на разкъсването на маркуча водата влиза вътре, пружината отслабва и буталото затваря потока вода. След което окото се зачервява.

  Забележка! Недостатъкът на такъв маркуч е, че след активиране на защитата срещу изтичане на вода, той ще трябва да бъде напълно заменен.

 2. Маркучът от втория тип на принципа на работа като цяло не се различава от първия. Разликата е, че вместо пружина вътре в защитния блок има двойка магнити, обърнати един към друг с едноименни стълбове. Те държат буталото, докато водата влезе в защитния блок. Този маркуч също се променя след изтичане.защитен входен маркуч
 3. Третият вид маркуч има не механичен клапан, а електромагнитен.Докато машината е изключена, буталото изключва подаването на вода, веднага щом машината се включи, клапанът се отваря. Контролните проводници в такъв маркуч са скрити под здрава обвивка.

За ваша информация! Входният маркуч Aqua Stop е проектиран за налягане от 70 бара, което е 7 пъти максималното налягане в тръбопровода.

маркуч за аквастоп

Пълна защита от течове - Aqua Stop система

Пералните машини с пълна защита срещу течове на вода имат не само тиган с вграден поплавък, но и маркуч със соленоиден клапан, за който говорихме по-горе. С други думи, ако такъв маркуч е свързан към машина с частична защита, тогава той може да се нарече напълно защитен.

Такава защита от течове се счита за най-надеждната. Безспорно машините, оборудвани със система Aqua Stop, имат предимство пред конвенционалните машини. Преплащайки няколко хиляди рубли за него, не е нужно да търсите висококачествен входящ маркуч и да разберете как да го свържете правилно. Цялата система вече е отстранена от производителя.

Обърнете внимание, че защитата „Aqua Stop“ се задейства в случай на изтичане на резервоара на пералната машина, повреда на дюзите, повишено разпенване и излизане от пяна.

В допълнение, пълната защита срещу течове е придружена от аварийна помпена система. Той работи, ако по някаква причина основните и защитните клапани не са работили. Основният клапан е вентилът на машината, към който директно е свързан входящият маркуч със защита Aqua Stop. Можете да прочетете за това как работи основният клапан и как да го замените в статията „Входен електромагнитен клапан“.

По този начин защитата на машината от течове на вода може да бъде пълна или частична. Как да защитите стаята от наводнение, вие избирате. По-добре е обаче да не пестите от безопасност и поне да инсталирате маркуча Aqua Stop с електромагнитен клапан на собствената си пералня. Повярвайте ми, струва си!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини