Всичко за пералните машини

Как да презаредим съдомиялна машина?

Как да презаредим съдомиялна машинаЗа да осигурите висококачествено миене на съдове, е важно да изберете подходящия препарат. Въпросът как да зареждате съдомиялната машина може да възникне както при опитния потребител на машината, така и при новосъздадения собственик на оборудването. Много често инструментът не се справя с възложените му функции - не измива добре устройствата, оставя петна по повърхността. Затова ще разберем на какви битови химикали си струва да обърнете внимание, за да не останете разочаровани в качеството на почистването, кои почистващи препарати са задължителни за употреба.

Списък на инструментите, използвани в PMM

За да обслужвате съдомиялната машина, трябва да използвате редица различни инструменти. Някои съединения трябва да се добавят периодично, други - с всяко измиване. Ще разберем какво точно трябва да се излее в оборудването, за да се гарантира нормалното му функциониране.

 1. Сол. Той служи за омекотяване на водата, влизаща в системата. Той позволява да се предотврати появата на мащаб и варовикови образувания върху вътрешните елементи на устройството. Честотата на добавяне на сол към оборудването ще зависи от степента на твърдост на водата от чешмата във вашия район, както и от количеството консумирана вода от устройството. Референтната точка ще бъде индикатор, отразяващ пълненето на резервоара със сол. Осветената лампа казва, че е време да поставите композицията в контейнер.

Средно килограмов пакет сол издържа за около 6 месеца употреба.

 1. Средства за измиване. Те могат да имат гелообразна формула, представена под формата на капсули, сух прах, таблетки, чинии и др. Те са необходими за висококачествено почистване на съдове.
 2. Средство за изплакване. Прилага се за окончателна обработка на изделия. Придава на приборите приятен аромат на чистота и свежест, предотвратява появата на петна, гарантира най-доброто качество на сушене.
 3. Обезмаслител. Зарежда се в съдомиялната машина при почистване на мазни съдове. Не позволява компонентите на машината да станат мазни.
 4. Antinakip. Той се справя с варовития слой, като по този начин увеличава експлоатационния живот на устройството. Трябва да се използва приблизително на всеки три месеца.

препарат за миене на съдовеИзброените почистващи препарати трябва да се наливат в съдомиялната машина в дозировка, строго определена от производителя. Как да използвате средствата, ще поговорим по-нататък.

Особености на използването на сол

В почти сто процента от случаите водата, постъпваща от водопроводната мрежа към съдомиялната система, изисква предварително омекване. Следователно всяка машина има йонен обменник, който изпълнява тази функция. Той подготвя твърда вода за по-нататъшна употреба от машините. За да може йонообменникът да се справи със задачата, той се нуждае от сол. Желаното количество солен състав може да бъде фиксирано чрез три метода:сол за съдомиялна машина

 • ръчно измерване на твърдостта на чешмяна вода и въвеждане на „извлечените“ данни в паметта на устройството;
 • разберете тази информация в града Vodokanal и я въведете в системата за съхранение на оборудването;
 • чрез закупуване на съдомиялна машина, която е в състояние автоматично, независимо оценява твърдостта на водата и определя желания поток на сол.

Солта се зарежда в йонообменника със специална фуния, която е в комплект със състава.

Как правилно да попълните веществото в колата? Преди да стартирате съдомиялната машина за първи път, изсипете вода и изсипете килограм сол в йонообменника. За по-нататъшна употреба не е необходимо да добавяте вода, трябва само да добавите солен препарат. Честотата на пускане на програми за измиване не влияе на консумацията на сол, зависи от обема на водата, преминала през системата.добавяне на сол към съдомиялната машина

По-голямата част от съвременните съдомиялни машини са оборудвани с индикатор за пълнотата на йонообменника. Следователно не е необходимо да имате предвид датата на заспиване на солта, просто наблюдавайте светлината на таблото и ако тя светва, добавете почистващ препарат в резервоара.

Добавете почистващи препарати

Солта, въпреки че е необходим елемент за функционирането на машината, все още няма пряка цел за почистване на съдовете. За да премахнете мръсотията от повърхността на приборите, се използват специални почистващи препарати: прахове, гелове, капсули и др.

Прахът е по-добър от другите почистващи препарати и се разтваря във вода, идеален за кратки условия на почистване. Освен това се консумира много по-икономично, тъй като потребителят може независимо да коригира дозировката си. Прахът трябва да се излее в идеално суха тава, за да не се събира по стените на маркучите.

Таблетки за съдомиялна машина. Те се разтварят много по-бавно от праховата смес, така че са подходящи за продължителни програми за измиване. Някои производители на таблети ги даряват с вещества, които допълнително омекотяват водата. Различните таблетки са проектирани за различна твърдост на течността от чешмата. На рафтовете можете да намерите таблети с няколко многоцветни слоя. Тези продукти "3 в 1" могат да се справят не само с почистване на съдове, омекотяване на водата, но и служат като средство за изплакване.

Спомнете си, че препаратът за изплакване помага да се постигне кристален блясък на повърхността на съдовете и да се осигури по-добро изсушаване. Правилно определете размера на средствата, изсипани в отделението, ще помогне специален дозатор. Фокусирането върху скала с маркировки, измерването на точното количество е много лесно.

Ако не спазвате пропорциите на праха и средствата за изплакване на съдове, можете да видите белезникави петна, останали по повърхността на кухненските прибори. За да отстраните този проблем, първо, опитайте да изплакнете устройствата, изсипете продукта до ниво 4. Съдовете, които остават мокри след изсушаване, показват, че дозата на средствата за изплакване трябва да се увеличи. Ако продуктите са напълно изсушени, но имат бяло покритие, намалете нивото на климатика.

По време на процеса на измиване не е необходимо да се използва средство за изплакване, продуктът се добавя по желание.

Машинно почистващи съединения

Много е важно да не забравяте за средствата, използвани за предотвратяване на образуването на котлен камък, варовик, мастни натрупвания, плесен в системата. Почиствайте старателно съдомиялната машина веднъж на тримесечие, почистете филтрите след две или три програми за миене.

Спомагателните почистващи препарати не трябва да влияят неблагоприятно върху деликатните части на ПММ: уплътняваща дъвка, покриване на камерата и др.

Ако сте решени да следите съдомиялната машина и да й осигурите дълъг експлоатационен живот, направете правило да проверявате степента на замърсяване на филтърния елемент, разположен в долната част на камерата на устройството, след всеки цикъл на почистване. Ако филтърът е чист, след това безопасно отложете хигиената за следващия път. Най-добрата линия продукти за обслужване на съдомиялни машини са представени от следните марки:SomatMachineCleaner

 • Finish. Той заема водеща позиция на пазара. Клиентите оценяват надеждността на производителя и високата ефективност на средствата.
 • Концентриран гел, отличен за контролиране на мастни натрупвания върху части от оборудването. В допълнение, почистващият препарат създава защитен слой върху повърхностите, а също така напълно премахва неприятните миризми.
 • SomatMachineCleaner. Инструментът почиства системните тръби, маркучите, тръбите, филтърните елементи, спринклерите. Безпроблемно премахва мазнините и котлите от машинните части.
 • Ще помогне да се премахне неприятната миризма в системата, да се премахнат мастните отлагания от най-недостъпните места.

Не всички рекламирани домакински химикали перфектно ще се справят с мръсотията по повърхността на съдовете, ще почистят системата от плаки и мазнини. Често дори непознатите, евтини средства се показват много по-добре от „братята, които не се развиват“. Съветваме ви да изпробвате колкото се може повече основни и спомагателни перилни препарати, за да намерите идеалния инструмент за вашата миялна машина.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Олег Олег:

  Аз също не обичам да използвам съдомиялна, ръцете са по-лесни и по-бързи. Но тя помага много, когато няма топла вода в къщата. Плюс спестяване на вода, плюс стъклени съдове без ивици и без да се налага да я избършете с кърпа.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини