Всичко за пералните машини

Как да премахнете миризмата от съдомиялна машина

мирис в миялната машинаСлед известно време, използвайки съдомиялната машина, някои потребители се оплакват от появата на неприятна миризма вътре. Всъщност появата на подобна миризма в повечето случаи е свързана с липса на подходяща грижа, но има и ситуации, при които миризмата е причинена от някакъв вид неизправност. Струва си да го сортирате, ще ви кажем как да се отървете от такъв проблем.

Причини за миризма

Първо, нека поговорим повече за причините, които могат да причинят неприятни миризми в съдомиялната машина. Ако миризмата се появи след няколко мивки в нова съдомиялна машина, тогава тази миризма най-вероятно идва от лошокачествена пластмаса. В повечето случаи, както отбелязват потребителите, тя напуска след няколко седмици.

Най-често хората се оплакват от гниеща миризма, миризма на мухъл и канализация. Тук възниква въпросът защо се появява и как да се отървем от него. Основната причина за появата на такава миризма са остатъците от храната вътре в съдомиялната машина. Те могат да се натрупват:

 • в цедка;
 • в маркуча за източване;
 • долу под вратата;
 • на рокера.

Неприятна миризма може да бъде причинена от малко количество вода, която остава след измиване. Ако не избършете или изсушите съдомиялната машина и дори затворите плътно вратата, ще се появи неприятна миризма. Освен това отбелязваме, че влагата се натрупва както на дъното на съдомиялната машина, така и под уплътняващата дъвка.

Важно! Ако канализационният маркуч не е свързан правилно, може да възникне миризма на канализация. Оптимално свързване на съдомиялната машина към канализацията чрез сифон, който ще улавя миризмите.

почистване на филтъра за съдомиялна машинаПонякога в съдомиялната машина може да се появи миризмата на лепило или разтопена пластмаса. Причината за това е неспазването на правилата за работа, тоест потребителят е сложил в камерата пластмасов продукт или продукт със залепени части и дори е избрал режим при висока температура. Долната линия, пластмасата започна да излъчва миризма.

Ако миризмата на разтопени проводници започна да се появява в колата ви, тогава вече не трябва да работите със съдомиялната машина, защото това е един от признаците на повреда. Заедно с миризмата, машината може да работи на електрическия панел. Това означава, че окабеляването на съдомиялната машина е изгоряло или контактите на нагревателния елемент са изгорели, което много често се случва с съдомиялни машини Zanussi. В този случай само заместител десет.

Начини за премахване на миризми

Сега е време да поговорим за това как да премахнем неприятната миризма на гниене или плесен. И започваме с факта, че не може да се използва в борбата с миризмата в съдомиялната машина, по следния начин:

 • хлор и продукти на основата на хлор;
 • прах за пране;
 • почистващи продукти с абразивни частици.

Тази агресивна химия няма да помогне да се премахне миризмата в колата, но ще навреди на металните части. С течение на времето те могат да се поддадат на корозия. Но физическото почистване - тук си струва да започнете борбата с миризмата. Първо изплакнете цедката, разположена в долната част на камерата, след което проверете водните пръскачки и ги изплакнете също, като обърнете внимание на дупките, където храната може да се забие.

На следващо място, струва си да измиете стените и дъното на камерата за миене, евентуално останалата мазнина се е утаила върху тях. За да го премахнете, трябва да вземете мека кърпа и вода с добавяне на малко количество почистващ препарат. Трябва да измиете уплътняващата дъвка около периметъра на вратата.

Важно! Не използвайте метални гъби и твърди четки за почистване на съдомиялната машина, те могат да повредят повърхността на пералната камера.

премахване на миризмата на съдомиялна машинаДобре елиминира миризмите на сода и оцет. За целта първо вземете една чаша бял оцет и я поставете на дъното на камерата на празна машина. След това включете дълга програма при висока температура. Оцетът перфектно абсорбира миризмите, но оставя миризма.Следователно, след оцет, можете да използвате сода. Вземете половин чаша сода за хляб и я изсипете на дъното на съдомиялната машина, започнете кратка програма. В началния етап на появата на миризмата можете да направите с една сода без оцет.

Ако не се доверявате на домашните методи, тогава вземете специално средство за мазнини и котлен камък за съдомиялната машина. Според инструкциите измийте машината с такъв продукт и няма да има следа от миризма. След каквато и да е химия, машината трябва да се измие няколко пъти с вода, след което да се избърше със суха кърпа и да се проветри камерата.

За ваша информация! Миризмата на съдомиялни се бори добре с неприятните миризми, но трябва да се използва само след отстраняване на причината за миризмата, в противен случай няма да има ефект.

Ако след такова почистване миризмата все още се появи, ще трябва да почистите дренажния маркуч. Това не е много удобна задача, защото трябва да изтласкате колата от нишата. След това изключете маркуча, изплакнете го под течаща вода и свържете отново. Тук препоръчваме да проверите сифона и да го източите и ако е необходимо да ги изплакнете.

Предотвратяване на поява

За да може в бъдеще неприятна "амбра" да не посети вашата съдомиялна машина, трябва да спазвате правилата за работа:

 • преди измиване на съдовете е необходимо старателно да го почистите от остатъците от храната;
 • избършете машината след измиване със суха кърпа, проверете за мазнини, залепени парчета храна, оставете да изсъхне добре, влагата е източник на бактерии и следователно неприятни миризми;премахване на миризмата на съдомиялна машина
 • редовно почиствайте машината от мазнини и мазнини със специални продукти;
 • не забравяйте да изплакнете цедка, дори ако почиствате съдовете много добре преди ядене;
 • не съхранявайте мръсни съдове в затворена машина дълго време, ако няма време да я измиете, тогава използвайте поне функцията за изплакване и аромата на съдомиялната машина, тя ще абсорбира миризмите.

Така че, поддържайте миялната машина чиста и няма да се налага да се справяте с лошата миризма вътре. В крайна сметка грижата за кола е много проста и отнема много малко време.

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Анна Анна:

  Има добро лекарство odorghon, отървах се от неприятната миризма.

  • Граватар Валентин Валентин:

   Аз също използвам този инструмент, той се справя добре с дестинациите си. И сега те пуснаха нова, наречена OdorGone Home. По принцип е универсален. В ежедневието това е просто необходимо.

  • Граватар Валентин Валентин:

   Благодаря за съвета, odorghon наистина е ефективно средство за защита. Само продавачът на съдомиялната машина ни посъветва домашната миризма, каза, че е специална, предназначена за такива уреди. Е, какво да кажа - миризмата изчезна почти веднага. Радвам се

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини