Всичко за пералните машини

Резервни части за съдомиялни машини Bosch

резервни части за съдомиялна машинаКолко сложна е модерната миялна машина Bosch? Някои миряни предполагат, че не е много трудно. Всъщност от обикновена неизправна съдомиялна машина можете да извлечете огромен брой различни части. Впоследствие те са много полезни за ремонта на „домашни помощници“, които все още могат да бъдат върнати на мито. Именно резервните части за съдомиялна машина на Bosch решихме да посветим на днешната статия. Нека се опитаме поне накратко да ги опишем всички.

Основно тяло

За 95% от основния корпус на съдомиялната машина Bosch се състои от перална камера, която съдържа доста голям брой резервни части. Останалите 5% се отчитат от външни елементи, които също ще се опитаме да не забравим. И така, какви подробности могат да бъдат намерени в пералната камера?

 1. Водопроводна тръба с турбина. Това е основата, върху която са монтирани спринклерите. През тази тръба вода под налягане навлиза в спринклера от червата на циркулационния блок.
 2. Пръскайте пушки и пръскачки. Тези елементи могат да изглеждат различно, но те имат една функция - да доставят вода в малки потоци към мръсни съдове.

Пръскачките се използват за почистване на тави за печене и големи съдове, докато въртящите се пръскачки са подходящи за останалите съдове.

 1. Капак на палета, цедка и груб фин филтър. Тези елементи могат да бъдат намерени в долната част на пералната камера, те предотвратяват навлизането на големи парчета храна в машинната система.
 2. Рафтове за прибори за хранене и държачи за чаши. Целта на тези елементи е добре известна на всеки потребител и не се нуждае от описание.
 3. Кошници за ястие Съдомиялните машини Bosch имат горна и долна кошница за съдове. Долната е по-просторна и предназначена за големи ястия. Горната кошница служи за всякакви детайли.
 4. Колела за кошници. Това е необходим аксесоар, който позволява кошниците да се движат свободно по релсите.

основни части на тялото

Самата перална камера е заварена от висококачествена неръждаема стомана. Входът в камерата е ограден с U-образно гумено уплътнение, което помага херметично да затваря камерата за миене по време на работа на машината. Непосредствено над входа, на капака на камерата са инсталирани механична брава на вратата и заключващо устройство, което служи като защита срещу малки деца. Купуването на резервни части, съдържащи се в основния корпус, е най-лесното, но те често се провалят.

PMM врата

Такъв прост елемент като вратата на съдомиялната машина Bosch също съдържа редица детайли, на които трябва да се обърне внимание.

 • Първо, това е самото тяло на вратата, което се състои от висококачествена неръждаема стомана. Смяната на корпуса на вратата е изключително рядка, ако е била подложена на силна деформация в резултат на падането на съдомиялната машина. В каталозите на артикулите този артикул е много труден за намиране.
 • На второ място, сензорът на вратата, който определя дали е отворена или затворена. Този сензор помага на контролния модул да комуникира с вратата.
 • Трето, дръжката на вратата, която помага на потребителя удобно да отваря и затваря съдомиялната машина.
 • Четвърто, долното уплътнение, което не позволява на водата да изтича под вратата отдолу.
 • И накрая, пето, дозатора за съдомиялна машина, който има специални отделения за прах, препарат за изплакване и таблетки за миене на съдове.

Контролен модул

Електронният мозък на съдомиялната машина на Bosch е управляващият модул. Състои се от няколко елемента, но основният от тях е таблото за управление. Именно тя осигурява оперативността на всички системи. Самопоправянето и подмяната на таблото за управление е крайно нежелателно. В допълнение към контролната платка, управляващият модул има бутон или сензорен панел, на който да инсталирате, включително дисплей. Панелът помага на потребителя да конфигурира съдомиялната машина, като избира различни програми и режими на пране.

контролен модул

Отделно на контролния панел е разположен мрежов бутон. От съображения за сигурност той е поставен в отделен скрит корпус и осигурява захранване към него, заобикаляйки контролната платка, макар и не винаги.

Детайли за палета

Майсторите във всяка служба ще ви кажат, че лъвският дял от резервни части се съдържа в дъното на съдомиялната машина на Bosch, в тигана. Палетът е скрит от очите на потребителя, но по време на работа на машината всички основни събития се провеждат там:

 • инжектиране на вода от водоснабдителна система;
 • отопление на водата;
 • приготвяне на смес от почистващи препарати;
 • приготвяне на разтвор за изплакване на съдове;
 • заустване на отпадни води.

части от палета

Именно в палета са компактно свързани много различни части, свързани с дюзи и снопове от проводници, нека ги опишем. Нека започнем с един от основните компоненти на палета - топлообменника. Състои се от капак, пластмасови тапи, дюзи, сензор за дебит на водата, специален дренажен клапан. Следващият възел се нарича йонен обменник. Състои се от следните части:

 • покрие;
 • жилища;
 • уплътнителна гайка и уплътнения;
 • сензор за прозрачност на водата;
 • омекотени вентили за подаване на вода.

Всъщност йонообменникът в съдомиялната машина е необходим за омекотяване на твърдата вода и предотвратяване образуването на варовикови отлагания върху машинните части. И за да може тя да служи по-дълго, винаги трябва да се уверите, че има сол в специалния резервоар за съдомиялната машина.

Следващият възел се нарича разпределител на водния поток. В допълнение към самия дозатор, това устройство включва уплътняваща дъвка и специален двигател, който помага за създаването на налягане и насочва водата по-нататък в системата. И последният комплект от палети се нарича рециркулационен блок. Тя включва: охлюв, аквасензор, скоби и уплътнения, помпа, маншет, нагревателен елемент с рециркулационна помпа, NTS сензор.

Анализът на палета се счита за най-трудния етап в ремонта на съдомиялната машина, така че ако трябва да смените някоя част, разположена там, е по-добре да се свържете с професионалистите.

Външни елементи

Всеки потребител постоянно се сблъсква с външните елементи на съдомиялната машина на Bosch, но дори и да не го прави, то поне той го вижда. Производителите в Германия са фокусирани върху масовото производство на тези резервни части, тъй като има стабилно търсене на тях. Нека ги изброим и накратко ги опишем.

 1. Маркучи за насипни и изпускателни тръби. Целта на тези подробности е ясна за всички. Често потребителите купуват адаптери за тези маркучи, така че е възможно да се регулира дължината им, ако не е достатъчно.
 2. Крака. При съдомиялните машини Bosch краката са регулируеми, те ви позволяват стриктно да подравните тялото на съдомиялната машина с повърхността на пода в кухнята.
 3. Микропревключвател плува. Това са защитните елементи на корпуса на системата Aquastop. Тези подробности могат да създадат много проблеми на потребителя. Микро превключвателят не само често се проваля, но и има способността да се слепва заедно с поплавъка. Когато това се появи грешка E23 в съдомиялната машина на Bosch.
 4. Мрежов кабел. Необходима е за осигуряване на захранване на машината.
 5. Табло за захранване Към него е свързан мрежов кабел. Той служи за разпределение на захранването към модулите на съдомиялната машина.
 6. Система за плавно отваряне на врата. Състои се от пружина, кабел и специална скоба. Тази система предотвратява падането на вратата по време на отваряне и рязко затръшване по време на затваряне.
 7. Панти на вратите и скобите на тялото. Целта им е ясна за всички.
 8. Декоративни капаци за панти Това са пластмасови елементи, които покриват металните панти на вратите, така че калъфът да изглежда естетически.
 9. Звукоизолираща възглавница. Това са няколко листа звукоизолиращ материал, които изцяло покриват металната камера за измиване.

външни PMM елементи

Е, това е всичко. Накратко изброихме и описахме детайлите на типичната миялна машина Bosch.Сега бих искал да кажа няколко думи за характеристиките на монтирането / демонтирането на тези части.

Препоръки за подмяна на части

Доста често някои потребители откриват, че бравата на вратата на съдомиялната машина не иска да работи, те се опитват да я променят. облагаремонт на заключване на съдомиялна машина този бизнес е прост, но все пак изисква време и пари. Някои може да са изненадани, но в около 30% от случаите замъкът може да бъде ремонтиран само за пет секунди. Факт е, че съвременните брави Bosch имат специална чувствителна табла-скоба. Човек трябва само да удари вратата силно веднъж, тъй като този език потъва и отново затваря вратата. Как да решим този проблем?

Просто трябва да вземете отвертка, почувствайте за нея този език и леко натиснете върху него. След натискане езикът ще изскочи и ключалката ще започне да работи правилно до следващото освобождаване на ключалката.

табло за захранванеДруги начинаещи майстори да поправят Съдомиялната машина постоянно изтича вода, решете да проверите и смените входящия клапан, разглобявайки съдомиялната машина за това почти напълно. Много напразни усилия, когато проблемът се решава много по-лесно. Като премахнете звукоизолацията и поставите съдомиялната от дясната страна, можете да стигнете до входящия клапан през слота. Той също може да бъде изключен, проверен и променен чрез слот. За да направите това е малко неудобно, но можете да спестите много време, без да разглобявате цялото устройство.

Понякога потребителите откриват товаСъдомиялната машина на Bosch не се включва, Ръцете естествено започват да сърбят веднага, защото трябва да разберете какво точно е счупила. Проверете захранващия кабел, контакта, разглобете контролния панел и издърпайте бутона за включване / изключване. Всъщност най-често на съдомиялните машини на Bosch „гори“. Не е ясно защо са толкова „нежни“, но остава фактът, че опитен майстор започва проверката с тази дъска.

Най-вероятно захранващите табла на съдомиялните машини на Bosch са проектирани за стабилни европейски електрически мрежи, които са много различни от електрическите мрежи в руската задкулисие.

Таблото за захранване е скрито в кутията, а този случай е скрит в червата на тавата на съдомиялната машина. Ще трябва да премахнем този палет, да премахнем платката, да я проверим с мултицет и да заменим дали е открита неизправност. Не препоръчваме самостоятелно да споявате дъската, тъй като е опасно за живота и здравето да работите с импровизирана спойка.

Може би днес се говори достатъчно за резервни части, както и препоръки за проверка и замяна. Разбира се, в рамките на една статия е невъзможно да се обхванат всички проблеми, защото по някакъв начин се отнасяме към ремонта на съдомиялната машина като цяло и това е темата за поредица от публикации, които или вече са се появили, или ще се появят на нашия сайт в близко бъдеще. Следете за статии. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини