Всичко за пералните машини

Пералнята Zanussi не се оттича и не се навива

не навива шайбата ЗанусиИзвестните перални машини Zanussi се считат за доста надеждни, но тази техника има своите слабости и тези слабости се проявяват, както винаги, в най-неподходящия момент. Ако пералната машина Zanussi не изцежда и не източва водата, много вероятно е някоя от тези слабости да се е проявила. Какви повреди причиняват проблеми с изтичането и преденето на перални машини Zanussi и как могат да бъдат отстранени тези повреди? Нека поговорим за това в статията.

Най-чести причини

Откъде да започне търсенето на причината пералната машина Zanussi да откаже да източи водата и да изцеди прането? вода, останала в пералнятаТрябва да започнете с най-простата и очевидна, която не изисква разглобяване на пералнята, и след това постепенно преминете към по-сложни и редки причини. Да започнем с филтъра за боклук. Ние го усукваме и проверяваме за мръсотия и чужди предмети. Необходимо е да направите това, дори ако почиствате филтъра редовно, защото той често дърпа чорапи и други малки неща по време на измиване.

След като не открихте нищо в филтъра за боклук, изключете пералнята Zanussi от мрежата, водоснабдяването и канализацията, издърпайте я на празно място, където ще бъде удобно да я разглобите. Разгъваме шайбата назад и отстраняваме задната стена. Проверете колко добре е издърпан коланът.

Не забравяйте! Разхлабеният колан може да доведе до проблеми с изтичането и въртенето. За пералните машини Zanussi това е често срещано „възпаление“, така че коланът се проверява веднага след боклуковия филтър.

Ако всичко е наред с колана, поставете задната стена на машината на място и направете следното.

 • Изваждаме тавата с прах.
 • Поставихме шайбата на Zanussi от лявата страна.
  поставете пералнята отстрани
 • Ако вашият модел има дъно, след това го развийте, ако няма дъно, веднага получаваме достъп до нужните ни възли.
 • Най-достъпните части от дъното на пералнята са помпата и тръбата за източване. Отслабвайте скобите, отстранете тръбата и след това извадете помпата. Преди да издърпате тръбата, поставете парцал под основата й, за да не попадне вода в електричеството.
 • Ние проверяваме тръбата за слепване на неща и запушвания, разглобяваме помпата и внимателно изследваме работното колело. Ако се открият най-малките повреди, работното колело трябва да бъде сменено, ако не е възможно да се смени само работното колело, ние сменяме цялата изпускателна помпа.
 • Без да откривате механични повреди на изпускателната помпа, проверете нейния електротехник. С помощта на мултицет измерваме съпротивлението. Ако на панела с инструменти се покаже 0 или 1, помпата е счупена.

Двигател и тахометър

Zanussi двигател и тахометърСлед като извадим и проверим помпата с дюзата, можем също да стигнем до двигателя и тахометъра през дъното на пералнята Zanussi, за да проверим тяхната работоспособност. Сваляме задвижващия ремък, разкачваме проводниците на тахометъра, развиваме болтовете, държащи двигателя „в лапите“, изваждаме двигателя. Можете да проверите мотора, без да го изваждате, но е твърде неработоспособен.

Пералните машини на марката Zanussi са оборудвани основно с колекторни двигатели с ниска цена, които от своя страна могат да износват четки. Развиваме болтовете, придържащи четките в корпуса, и ги изваждаме. Ако четките се изтрият поне частично, те трябва да бъдат заменени с нови. Отново се въоръжаваме с мултицет и проверяваме съпротивлението на тахометъра и намотката на двигателя. За това корпусът на двигателя ще трябва да бъде частично разглобен.

Когато инсталирате мотора на място, не забравяйте как да го завиете и да свържете проводниците.

Превключвател за налягане

превключвател за налягане на пералнята ZanussiАко шайбата на Zanussi „не иска“ да източи водата и да изцеди прането, възможно е виновният датчик за нивото на водата, особено като се има предвид, че вече сте проверили колана, помпата и двигателя с тахометър. Превключвателят за налягане е разположен в горната част на корпуса на пералната машина Zanussi, което означава, че трябва да го поставите отново на краката си и да свалите горния капак.Под капака почти веднага можете да забележите пластмасов уред, подобен на шайба с тръба, към която в долната част е прикрепена кутия - това е превключвателят за налягане.

Изваждаме сензора за нивото на водата, като не забравяме да откачим проводниците от него и проверяваме тръбата му. Често тръбата на превключвателя за налягане се запушва с воден камък, от който устройството престава да функционира. Ако е така, просто почистете слушалката и тя ще работи. Ако тръбата е чиста, проверете електрическата част на превключвателя за налягане. Конфигурираме устройството, което използвахме по-рано, за да проверим съпротивлението и да проверим контактите на превключвателя за налягане. 0 или 1 на дисплея ще показва неизправност на датчика за ниво на водата.

Електрика или електроника?

Модул за управление на пералня ZanussiСлед като проверяваме всички горепосочени сензори и възли и не откриваме причината за проблема, продължаваме стриктната проверка на пералнята Zanussi. На този етап трябва внимателно да проучим всички клеми, контакти и проводници, маркирайки всички подозрителни елементи с маркер. Обикновено има няколко електрически елемента, които се въвеждат, трябва да промените всичко, надявайки се това да е причината за проблема. Ако подмяната на проводниците не доведе до резултат, най-вероятно проблемът се крие в контролния модул.

Проблемите в електронната част на пералнята са най-коварните, можете да ги откриете у дома, само ако някои полупроводникови части са изгорели и неизправността става видима визуално. Какво трябва да направя, ако имате основателни подозрения, че пералната машина Zanussi не изцежда или оттича вода поради контролната платка? Отговорът може да бъде само един - трябва да се свържете с квалифициран специалист. Самите ремонти могат да влошат проблема.

За да поправите модула за управление, първо трябва да намерите дефектния триак, след това да го спойкате правилно, без да повредите пистата, след което да спойкате подобна част. Без опит с електроника това не може да се направи точно.

В заключение отбелязваме, че пералната машина Zanussi спира да източва вода и да изпира пране по редица причини. Коя от тези причини е във вашия случай, не може да се предвиди, така че ще трябва да проверите стриктно всички подозрителни подробности в съответствие с инструкциите, описани в статията. Ако се интересувате от причините за подобна повреда в пералните машини на други марки, прочетете статията Пералнята не изтича водата, как да я поправим? Успех

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Мариана Марян:

  Вратата ми е заключена

 2. Граватар Андрей Андрю:

  Ако не се източи, развийте долната тапа, включете машината, стартирайте въртящия се цикъл, погледнете в долния щепсел, ще видите работното колело, ако е, след това го натиснете с отвертка. Ако се завърти и спре (това може да стане няколко пъти), това означава, че в помпата износването на втулките и когато те са включени, те просто се блокират от електрически. поле (не се ремонтира, в противен случай те работят седмица и отново се счупват). Сменете помпата !!!

  • Граватар Виталий Виталий:

   Добър съвет!

  • Граватар Влад Влад:

   Андрей, ти си гений. Благодарим ви, спасени от глобалното разглобяване на машината.

 3. Граватар Иля Иля:

  Машината се изключва при пране. Zanussi ZWS1101. Какво да правя Как да бъде

 4. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря ви! Поправих го!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини