Всичко за пералните машини

Барабанът на пералнята Zanussi не се върти

Барабанът на пералнята Zanussi не се въртиЗабелязвайки, че пералнята не върти барабана, е спешно да се вземат мерки и да се елиминира повредата. Спирането може да бъде причинено от проблеми с колана, мотора, електрическия нагревател или с електрониката на машината. За да не гадаете и да не действате на случаен принцип, предлагаме последователно да проверявате всички вероятни причини и да премахвате пречките за пълно завъртане. Всички инструкции за диагностициране и ремонт на пералня от Zanussi са в нашата статия.

Симптоми на срив, възможни причини

Барабанът може да спре на всеки етап на измиване: както в началото на цикъла, така и в средата му или в цикъла на въртене. Забавя се рязко или постепенно забавяне - всичко зависи от конкретния модел, отказа, възникнал и ускорението, въведено от двигателя. Следните симптоми помагат да се подозира, че нещо не е наред:

 • вода се залива, но няма размотаване;
 • индикаторите на таблото са включени, но няма прием на вода;
 • машината е готова да започне цикъла, моторът бръмчи, а барабанът е статичен.

Трудно е да се обясни подобно поведение на автоматика веднага. Освен това има около десет възможни причини за повреда на пералнята Zanussi, което доведе до стагнация.

 1. Разхлабен, разкъсан или разхлабен задвижващ колан.
 2. В резервоара е попаднал чужд предмет.
 3. Монтаж на задръстен лагер
 4. Износени електрически четки.
 5. Повреден електромотор.
 6. Дефектен нагревател.
 7. Нефункциониращ модул за управление
 8. Пробит кондензат.

Прецизното диагностициране на източника на проблемите ще помогне за последователна проверка на всички възможни причини. По-добре е да започнете с най-вероятните и не толкова трудоемки варианти. Така че, нека започнем с търсенето и ремонта на не въртящ се барабан.

Спешни действия

преди да проверите, не забравяйте да изключите машинатаВеднага щом забележите първите признаци на барабан, който е отказал да се върти, незабавно изключете захранващия кабел от електрическия контакт. В същото време докосването до пералнята е строго забранено, тъй като не се изключва възможността за изтичане на ток към тялото на устройството. След това блокираме водата и оставяме машината за 10-15 минути, докато се охлади напълно.

Какво абсолютно не може да се направи:

 • опитайте да рестартирате машината;
 • започнете да изяснявате причината при работа на машината;
 • натиснете бутоните, опитвайки се да провокирате въртенето на барабана.

Не забравяйте, че пералнята се захранва с енергия и представлява опасна заплаха за здравето, живота и имуществото на собственика. По-добре е веднага да изключите захранването Zanussi до сервизния център и да поканите капитана в къщата. Можете обаче да оправите ситуацията с барабана със собствените си ръце, което ще бъде обсъдено по-късно.

Проверете задвижващия колан

Най-често барабанът не се върти поради проблеми с колана. Отслабването, повреждането или разкъсването му се причинява от продължителна работа, ненавременна подмяна, фабрични дефекти или редовно превишаване на максималния товар на резервоара. Да поправите устройството сами е съвсем просто:проверете задвижващия колан

 1. Ние изключваме машината от всички комуникации (мрежа, водоснабдяване и комуникация).
 2. Преместваме го от стената, осигурявайки безплатен достъп до задната стена.
 3. Развийте задния капак.
 4. Проверете колана за пукнатини или други повреди.
 5. Отстраняваме ластика, като го дърпаме с една ръка към себе си, а с другата - завъртаме шайбата.
 6. Вземаме нов колан и го закачаме на вала на двигателя, след това на въртящата се шайба.

Важно! Колан, който отлита със скорост, може да повреди сензори и проводници наблизо.

 1. Обръщаме внимание на частите около шайбата, ако е необходимо, ги заместваме и затягаме.
 2. Връщаме корицата на мястото му.
 3. Започваме най-бързото измиване.

Ако барабанът не се движи, това означава, че не само коланът е виновен за повредата или инсталационният процес е извършен неправилно. Проверете отново напрежението на венеца и завъртете вала. Ако резултатът е отрицателен, продължете с диагнозата, за да определите вторичната причина.

Премахваме залепения предмет

Когато всичко е наред със задвижващия колан, е необходимо да се провери самият барабан. Възможно е чужд предмет под формата на отделен бутон или ключ да попадне в пространството между него и резервоара. Продължаването на работата с машината с „неканен гост“ е изключително опасно - трудно нещо ще доведе до задръстване или ще повреди стената на барабана. Във всеки случай ремонтите ще са скъпи, особено ако трябва да промените вътрешния капацитет на шайбата.

За да разберете, че нещо е попаднало в резервоара, можете да използвате обикновен тест. Отворете вратата на люка и превъртете барабана с длан в двете посоки. Срещу съпротива, звънене или тракане ясно ще покаже наличието на външно препятствие.

Има само един изход - да получите чуждо тяло възможно най-скоро. Извличането му обаче е доста трудно. Ще трябва да действате през дренажния филтър или дупката под нагревателя. В първия случай редът е следният:

В дренажния филтър, маркучи и дюзи влизат само меки или малки предмети: щифтове, копчета, монети, гайки, чорапи.

 1. Откриваме изпускателен люк в долния десен ъгъл на корпуса.
 2. Покрийте капака с плоска отвертка.
 3. Покриваме пода с парцали.
 4. Развиваме филтъра за боклук.
 5. Почистваме кутията, изплакваме маркучите и дюзите.

По-големите елементи остават на дъното на резервоара. Най-бързият начин да стигнете до тях е да премахнете задния капак, изключете нагревателя и отстранете нагревателя от седалката. След това светим през фенера, намираме нещото и използваме дълги клещи, пръсти или кука, за да го извадим от жицата. Основното е да действате изключително внимателно, за да не повредите стените на резервоара.

получаваме чужд предмет през отвор за нагревателния елемент

Когато ситуацията е започната и задръстването на барабана вече е станало, ще трябва да разглобите напълно резервоара. В този случай процедурата е подобна на подмяната на лагерния модул: свалете горния и задния капак, задвижването, мотора, диспансера, модула, везните, амортисьорите и всички други части на машината. След всички манипулации получаваме основния контейнер, наполовина и премахваме външния пример. Още по-трудно, ако резервоарът не е отделим. След това се нуждаете от четиричасов разрез, който е най-добре поверен на сервизен работник.

Проблемни лагери

може да се наложи да се подменят лагеритеБарабанът не се върти поради споменатите по-горе лагери. По-точно, поради тяхното износване, избиване или излугване на цялата фабрична грес. Този резултат се причинява от претоварване на резервоара с бельо, неправилна работа и изтичане на уплътнения. Във всеки случай трябва да се подмени целият лагерен комплект. Технологията за подмяна е доста сложна:

 1. Разглобяваме цялата машина.
 2. Вземаме резервоара.
 3. Нокаутираме барабана.
 4. Изваждаме старите лагери.
 5. Избираме резервни части.
 6. Сменяме възела и уплътненията.
 7. Ние фиксираме частите с лепило и го обработваме с уплътнител.
 8. Поставяне на машината в обратен ред.

Много е трудно самостоятелно да извършите цялата работа, така че е по-добре да се обърнете към специалисти за помощ. Служителите на сервизни центрове имат повече опит и специално оборудване за демонтаж и монтаж. Ако искате да спестите повече, прочетете подробните инструкции за подмяна на лагери.

Неизправност на двигателя

Често статичният барабан показва липса на мощност на двигателя за пълно размотаване. За това са виновни изтритите въглеродни четки. Връщането на двигателя към предишните му характеристики е съвсем просто:Двигателят на пералня Zanussi е дефектен

 1. Ние осигуряваме достъп до двигателя, като премахваме задния капак от машината и сваляме задвижващия ремък.
 2. Пускаме окабеляването, приведено към мотора.
 3. Намираме четки от двете страни на кутията. Те са разположени в кутиите, имат захранващо окабеляване и пружина, която притиска частта към въртящите се ламели.
 4. Ние изваждаме захранващия терминал с плоска отвертка и изваждаме окабеляването.
 5. Преместваме контакта в обратна посока.
 6. Кликнете върху резето, след което пружината се отваря и натиска четката.

Внимание! Не забравяйте в коя посока е била инсталирана четката, ако инсталацията е неправилна, двигателят ще искри.

 1. Измерваме дължината на карбоновия връх, която трябва да бъде най-малко 0,7-1 cm.
 2. Взимаме нови електрически четки и ги поставяме в траверсите на двигателя.
 3. Компресирайте прикрепената пружина и я поставете към четката.
 4. Ние фиксираме клемите.
 5. Свързваме захранващия проводник.

По-добре е да фиксирате местоположението на резервната част и проводниците, свързани към камерата. Не можете да смените само една четка - те се демонтират само от чифт. Затова вземаме втората част и повтаряме процедурата по същия начин. В крайна сметка проверяваме надеждността на фиксирането и тестваме актуализирания мотор.

Нагревателният елемент не е в ред

счупи пералня TENВ шайбите на Zanussi дефектен нагревателен елемент също води до спиране на барабана. И така, температурният сензор не информира системата за управление за произведеното отопление на водата и модулът не дава команда на двигателя за ускорение. Следователно двигателят се върти в тестов режим с максимална скорост до 30 оборота в минута. В този случай ремонтът сам си прави проверка на нагревателя с мултицет за работоспособност и, в случай на повреда, замяната му с нов нагревател. Нека започнем с тестване:

 1. Развийте задния капак.
 2. Намираме нагревател под резервоара.
 3. Конфигурирайте мултицета за измерване на съпротивлението.
 4. Изключете всички подходящи проводници от нагревателя.
 5. Довеждаме сондата на сондата към контактите и оценяваме резултатите.

Ако числата се покажат на таблото в рамките на 20-30 ома, тогава всичко е наред. Ако се отклоните от нормата, ще трябва да смените нагревателя. Отслабвайте задържащия болт, натиснете сърцевината му навътре и извадете устройството. Извършваме монтаж, сглобяваме машината и стартираме тестовия цикъл.

Може би е в електрониката?

Друга причина за въртящия се барабан е летящата електроника. Въпреки това е доста трудно да разберем какъв точно е проблемът в контролното табло и дали са необходими ремонти. Освен това често се създава поява на повреда на модул, но всъщност причината в разгледаните по-рано елементи на шайбата не е елиминирана. Ето защо, веднага обвинявайте, поправяйте или променяйте електронната „плънка“ не си струва: можете да хвърлите пари и да не получите резултата.

Свързването с професионалисти е какво да направите на този етап от диагнозата. Само опитен майстор може точно да определи източника и степента на неизправността, както и да поправи издухан триак или изключен контакт. Изкачването към проводници и чипове сами по себе си е силно обезкуражено: най-често неумелите експерименти с дъската завършват с окончателна повреда и скъпа подмяна.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини