Всичко за пералните машини

Как мога да заменя таблета за съдомиялна машина?

заместващи таблетки за съдомиялна машинаНяколко месеца след успешната покупка на съдомиялна машина много от тях започват да броят парите, изразходвани за почистване на продукти. От една страна, трябва да помислите за това, преди да купите и да разберете, че трябва да купите прах, сол или таблетки, но от друга страна, всички тези инструменти и особено добре рекламираните са наистина много скъпи, понякога неоправдани. Ето защо решихме да намерим отговора на въпроса, възможно ли е да заменим с нещо таблетки за съдомиялната машина?

Ние изучаваме състава на таблетките

За да разберете как да замените таблетките за миене на съдове в съдомиялната машина, първо трябва да изучите техния състав. Съставът на първите таблетки за съдомиялни машини е много прост, някои от тях не се различават от обикновения прах, други се състоят от прах, сол и средство за изплакване. Днес таблетките са многофункционално лекарство с обещаващо име: 3 в 1, 4 в 1, 5 в 1, 7 в 1, 10 в 1, всички в 1 (всички в едно). Такива таблетки са предназначени не само за измиване на съдове и придаване на блясък, но и за защита на самата съдомиялна машина.

Какви вещества могат да бъдат включени в състава на таблетките, ние ги изброяваме всички, но имайте предвид, че в някои таблетки те са, в други може да липсват.

 1. Натриев цитрат - необходим за стимулиране на образуването на пяна, има антибактериални свойства
 2. Натриев перкарбонат - има избелващи свойства, необходим е за разграждането на мръсотията.
 3. Натриев карбонат - омекотява водата. Нарича се още сода пепел.
 4. Натриев бикарбонат - омекотява водата. Нарича се още сода за хляб.
 5. Натриев дисиликат - омекотява водата и закрепва компонентите на таблетката в гранули.
 6. Натриев глюконат - бори се срещу измет, омекотяваща вода.
 7. Етилендиаминтетраоцетна киселина - необходима за измиване на скалата от съдомиялната машина.
 8. Изооктил глюкозидът е тензид, който е част от средствата за изплакване.
 9. Сорбитолът е подсладител.
 10. Естерите на рапичното масло - необходими за намаляване на повърхностното напрежение на водата, са част от средствата за изплакване.
 11. Глицерин - необходим за вискозитет, свързване на всички вещества
 12. Амилаза и протеаза - допринасят за разграждането на протеини и въглехидрати.
 13. Subtilisin - насърчава разграждането на мазнините.
 14. Повърхностноактивни вещества за образуване на пяна.

За ваша информация! Някои таблетки могат да съдържат фосфати за пенообразуване и овкусители в малки количества.

След като анализирате състава на таблетките за съдомиялната машина, без да сте химик, възниква въпросът защо има толкова много различни вещества, за да омекотите водата, особено след като омекотяването на водата се случва в йонообменника. Колкото и да е скъп таблетът с много твърда вода, все пак трябва да изсипете сол в машината. Вторият момент, според нас, не изглеждаше такова вещество като подсладител, все пак това е прах.

И третото, безполезно вещество, което често се поставя в таблетки, са ароматизанти. Едно е, ако те се съдържат в прах за пране, за да придадат миризма на бельо, но защо се нуждаете от миризмата на чинии, защото тогава те ядат от него - също не е ясно. Вещества, които разграждат протеини, мазнини и въглехидрати, се добавят например към перилните препарати, но по някаква причина те струват значително по-малко, това още веднъж подсказва, че сме измамени. По този начин, някои от веществата могат лесно да бъдат изключени от състава на таблетките или да бъдат заменени, което ще ги направи по-евтини и по-екологични, но не изгодни за производителя.

Можете да опитате да направите хапчета за съдомиялната машина със собствените си ръце, особено след като сега знаем какви компоненти са необходими и как могат да бъдат заменени. Предлагаме ви няколко рецепти.

Рецепта първа - Приготвяне на хапчета

сода пепелТази рецепта не може да се нарече сто процента екологична.Но от друга страна, всички вещества, включени в такива хапчета, се използват от нас всеки ден, концентрацията им е незначителна, за да причини сериозни здравословни проблеми, освен ако, разбира се, не сте алергични.

И така, веществата, необходими за създаване на пяна и разделяне на мазнини, протеини и въглехидрати, се съдържат в обикновения прах за пране, така че всяка детска пудра, за предпочитане без аромати и фосфати, може да се вземе за основа. Като избелвател и омекотител за вода ще използваме сода пепел. Е, като свързващ елемент можете да вземете вода.

Смесваме компонентите в следните пропорции:

 • 7 части прах;
 • 3 части сода пепел.

Добавете малко вода към сухата смес, докато се получи гъста каша. След това разпределете каша във формичките с лъжица. Например ледени форми или форми за бонбони в кутии. Изчакваме, докато сместа изсъхне и самостоятелно направените таблетки са готови.

Внимание! Ако с такива таблетки изглежда, че съдовете не блестят добре, тогава отделно добавете помощно средство за изплакване в отделението. Във всеки случай ще бъде по-евтино от използването на специални хапчета.

Рецепта втора - приготвяне на хапчета

заместващи таблетки за съдомиялна машинаТази рецепта е малко по-различна от предишната. Като свързващо вещество можете да вземете не вода, а гел-подобен препарат за миене на съдове или глицерин. Ние приемаме всичко в това съотношение:

 • 160 г на прах;
 • 36 г сода пепел;
 • 4 g глицерин (или препарат за миене на съдове).

Смесете всичко и сложете във форми, оставете сместа да изсъхне.

Важно! Когато използвате бебешка пудра, по-добре е да използвате режима на 40-45 за миене на чинии0C, за да не бъдат унищожени вещества, които разграждат протеините.

Рецепта три - приготвяне на хапчета

За да приготвите тези таблетки, трябва да вземете:боракс

 • 75 г сода пепел;
 • 100 г боракс;
 • 250 г сол на Epsom (магнезия);
 • 20 г лимонена киселина.

Разтворете лимона в малко количество вода и разбъркайте добре останалите съставки. След това добавете лимоновия разтвор. Когато сместа престане да кипне, разстелете върху формите и изчакайте, докато таблетките изсъхнат.

Употребата на тези домашни таблетки за съдомиялна машина трябва задължително да се придружава от използването на сол и, ако е необходимо, средство за изплакване. Несъмнено подобни хапчета ще бъдат много по-евтини от широко известните и рекламирани. Разбира се, в такива таблетки няма вещества за измиване на сребърни съдове, които предотвратяват потъмняването му, но не всички фабрични таблетки ги имат.

Можете да замените скъпи таблети за съдомиялна машина не само с DIY таблетки, но и с обикновени препарати за миене на съдовекоито се продават отделно. Да, те не са толкова удобни при полагане в купето на колата, но ако възникна въпросът за икономия, тогава защо да не излеете прах? И така, ние ви предложихме опции за подмяна на таблети, експериментирайте, изберете това, което ви се струва най-добро.

   

1 коментар на читателя

 1. Gravatar AAA AAA:

  Излязоха страхотни хапчета.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини