Всичко за пералните машини

Как да замените прах за пране за машина с пишеща машина?

подмяна на прах за пранеМога ли да заменя скъп прах за пране на автоматична пералня с нещо? Този въпрос интересува много домакини с малък доход, защото във връзка с настоящата икономическа ситуация прахът за машина става все по-скъп всяка година. Има на пръв поглед очевидно решение да замените праха в магазина с домашен прах, като приготвите такъв прах със собствените си ръце. Не е ясно обаче как ще се измие този домашен прах, как ще се отрази на пералнята и дали компонентите му ще са скъпи? Ще разрешим тези въпроси заедно.

Компоненти, които не са за пералня

В Интернет можете веднага да намерите десетки рецепти за различни продукти за домашно измиване, които уж са безопасни за пералнята и измиват петна по-добре от всеки скъп прах. Категорично не препоръчваме да вярвате на думата на такива „съветници“, а да включите логиката и да направите съответните заключения. Даваме пример.

какво не може да се сложи в шайбатаТолкова много препоръчват прах за пране от сапун и сода пепел, В интернет на десетки сайтове можете да намерите рецепти за такъв прах, а стотици домакини препоръчват този прах за пране в пералня. Всъщност такъв прах е добър само за миене на ръка или в полуавтоматична пералня, не може да се пере в машината, тъй като е наполовина сапун. Какво е лош сапун за пералня?

Сапунният разтвор се утаява в резервоара, дренажната тръба, маркуча и изпускателния филтър на пералнята, в крайна сметка частично блокира дупките, през които преминава отпадъчната вода, и още по-лошото е, че сапуненият разтвор деактивира помпата, блокирайки работното колело на помпата. В резултат пералнята се отказва дори без цялостно почистване; няма да е възможно да я стартирате. Какви компоненти не трябва да се използват за приготвяне на домашен прах за пране на автоматична машина?

 • Сапун, сапунен чипс и т.н.
 • Горчица на прах с всякаква консистенция.
 • Концентрирани агресивни химикали (оцетна есенция, киселини, каустични алкали).
 • Раздробени и натрошени растения с повече или по-малко големи фракции.

Дори ако редовно почиствате пералнята и използвате домакински прахове, съдържащи горните компоненти, напротив, рискът от счупване на пералнята е много голям.

Проста рецепта

сода и боракс на прахАко се занимавате с нестабилна мръсотия, можете да опитате да направите препарат за пране на леко замърсено пране в автоматична пералня. Необходимо е да вземете 200 г боракс и 200 г сода за хляб, смесете тези прахове и изсипете в сух, херметически затворен съд. Щом дойде време за измиване, с помощта на измервателен съд ще трябва да съберете около 30 г прах на 2 кг пране, изсипете този прах в чаша, след което добавете стъкло до ръба с гореща вода и разбъркайте съдържанието с лъжица.

След това най-простият разтвор за измиване може да се излее в прахообразна кювета и да се стартира любима програма за пране. Когато използвате този прах, е по-добре да не миете нещата в студена вода, но няма какво да кипнете! Оптимална температура 40-60 0S.

Мулти рецепта

Следващата рецепта за домашен прах изглежда малко по-ефективна, но със сигурност абсолютно безопасна за нещата и пералня. Не може да се счита за пълноправен заместител на прах в магазина, но в някои случаи се справя много добре със задачата си. Ние приемаме следните съставки:

 1. 200 г сода за хляб;
 2. 200 г боракс;
 3. 200 г сол;
 4. 100 мл винен оцет.

Виненият оцет ще изпълнява задачата за омекотяване на тъканите, като прави нещата нежни и им придава миризма на свежест.

компоненти за прах за пранеВсички горепосочени компоненти могат да се смесват с изключение на винен оцет.Изсипваме оцета в отделен съд и го поставяме до буркана, в който преди това се изсипва смес от сода за хляб, боракс и трапезна сол. Ще използваме инструмента по следния начин.

 • С помощта на измервателен съд измерете 40 г прах и 2 чаени лъжички оцет на всеки 2 кг пране.
 • Изсипете праха в отделението за основно измиване.
 • Налейте оцет в отделението за препарат за изплакване.
 • Слагаме в барабана не твърде мръсни цветни неща и започваме измиването.

Възможно ли е да перете снежнобяли неща или силно да хвърлите цветни неща с този прах? Практиката показва, че това не е необходимо. Проведохме съответните тестове и в едно от трите измивания съсипахме бялото. Качеството на измиване на цветни предмети с домашен прах също не достига нивото на фабричния прах, но все пак е напълно възможно понякога да се мие с такъв инструмент. А именно, „мийте понякога“, а не замествайте обикновения прах с домашен.

Как да повишим ефективността на домашните лекарства?

Опитните домакини, не без причина, твърдят, че ако миете правилно, тогава няма да се нуждаете от скъпи прахове за пране. Техният съвет е много прост, но в същото време мнозина са забравили за тях, свиквайки с удобствата, които създават автоматичните перални машини.накисване на дрехи

 • Преди да поставите нещата в барабана на пералнята, ги накиснете в леген с вода за 10-15 минути. Предварително разтворете малко домашен прах във вода. За това кратко време прахът ще вземе замърсяване. Тогава нещата могат да бъдат извадени, поставени в шайбата и да стартирате програмата за пране.
 • Преди да измиете, можете да разпространявате дрехи не само по вид плат и цвят, но и по тип замърсяване. Например, накиснете неща, оцветени с кръв в студена вода, и обработете нещата с петна от червено вино с амоняк, смесен с водороден прекис. След това петната могат лесно да се почистват дори с домашен прах.
 • Преди да измиете, оценете естеството на замърсяването на определено нещо. Ако нещото е много мръсно, го оставете настрана и измийте, а след това отделно със скъп прах.

Не злоупотребявайте с домашно приготвени прахове, но въпреки това те не са подходящи за използване в пералня, дори ако не съдържат вещества, очевидно вредни за комуникациите на машината.

В заключение отбелязваме, че нито едно домашно лекарство не може напълно да замени обичайния прах за перални машини. Редуването на обикновена пудра с домашен прах обаче може да спести много пари, като се измие в автоматична пералня. Остава само да приготвите такъв прах сами. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини