Всичко за пералните машини

Как да сменим почистващия препарат за съдомиялна машина?

подмяна на почистващ препарат за съдомиялна машинаВсе повече домакини на страната ни започват да използват миялната машина, оценявайки удобството и спестяването на време и усилия, осигурени от „железния асистент“. В същото време използването на съдомиялна машина генерира допълнителни разходи, защото трябва постоянно да купувате сол и перилен препарат и всичко това е много скъпо. Оттук възниква въпросът за домакините: възможно ли е да се замени почистващия препарат с нещо по-евтино, но също толкова ефективно и ако да, с какво? Отговаряме на въпроса в тази статия.

Какви продукти за съдомиялни машини предлага производителят?

В момента в магазините можете да намерите стотици артикули от различни перилни препарати за съдомиялни машини. Но дори и да изберете най-евтината, при постоянно използване на съдомиялната машина, 2000-3000 рубли допълнителни разходи за закупуване на перилни препарати годишно. И все още се нуждаят соли за съдомиялни машини, което също трябва да се класифицира като абсолютно необходими консумативи, защото ако не поръсите сол в машината, тя бързо ще се разпадне.

Производителите създават и продават почистващи препарати в три основни форми:

 • прах;
 • гел;
 • таблетки.

Най-популярните и ефективни таблетки са, те се разтварят постепенно слой по слой, осигурявайки отлично качествено миене на съдове. Но за да платите за това качество, също ще трябва да бъде два пъти по-скъпо. С активното използване на съдомиялната машина ще ви трябват таблетки за около 6000 рубли годишно. Съгласете се, че това е сумата, която някои ще ви накарат да се замислите. Гелът на цена е междинен между таблетки и прах, но прахът е най-евтиният вариант.

За ваша информация! При изчисляването изхождахме от цените на най-евтините таблетки, гел и прах към пролетта на 2016 г.

средство за изплакванеАко използвате прах или гел, за да избегнете петна по съдовете, поне понякога трябва да използвате средство за изплакване на съдове. Съответно ще трябва да добавим още 1000 годишно към средствата за изплакване до 2-3 хиляди рубли.

Заключваме. Минималната цена за почистващи препарати за съдомиялна машина на година ще бъде 2000-3000 рубли, плюс около 1000 рубли ще бъдат разходите за сол, плюс 1000 средства за изплакване. Резултатът е 4000-5000 рубли годишно. Приблизително същото количество, средно семейство от 3 харчи за електричество за 6 месеца. Прекалено много, но какво да се прави, защото не може да се използва машина без сол и перилни препарати. Можете да опитате да търсите замяна на почистващи препарати в магазина, но има нюанси.

Домашен прах за миене на съдове: плюсове и минуси

Както знаете, „трикът за измисляне на хитрост“, нашите ощадливи домакини излязоха от ситуацията и излязоха със собствена рецепта за прах за съдомиялна машина. Те ви уверяват, че домашно приготвеният препарат ще ви струва не повече от 700 рубли годишно. За да приготвим домашен препарат, трябва:

 1. сода пепел или сода за хляб;
 2. обикновена суха горчица;
 3. най-евтиният прах за пране на бели неща.

домашна прах за съдомиялна машинаКомпонентите трябва да се смесват в следните пропорции: сода - 100 г, горчица - 30 г, прах - 30 г. Получената суха смес трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен или метален съд, на хладно и сухо място. Сместа се съхранява без проблеми в продължение на 6 месеца. Преди да измиете съдовете, домакинският препарат се излива в отделението за прах и след това трябва да стартирате програмата за пране, както обикновено.

Какви са предимствата на домашния препарат?

 • Цена. Домашният прах струва много евтино, изобщо не е тежко за семейния бюджет.
 • Екологични компоненти. В прах от евтин магазин има много вредна химия, домашният прах е напълно екологичен.
 • Лесно се готви и съхранява. Можете да приготвите продукта сами, много бързо и без да се напрягате.
 • Компонентите на домашния прах са лесно достъпни, те са във всеки дом.

Има много предимства на домашния прах, ниската му цена е особено привлекателна за мнозина, но има и недостатъци, на които трябва да се обърне внимание. Прахът и горчицата влияят негативно на съдомиялната машина. В процеса на тестване на домашен прах се оказа, че още след третото измиване дюзите на работното колело на съдомиялната машина са запушени с горчица и те трябва да бъдат почистени с клечка за зъби.

По принцип приличен инструмент, ако го редувате с таблетни магазини или гел, той може да се използва за измиване. Качеството на миенето на съдове не е лошо, но за да избегнете петна по чинии и чаши, трябва да използвате средство за изплакване. Можете да използвате домашното средство постоянно, но в този случай трябва да организирате редовно почистване на съдомиялната машина - около 1 път в 4-5 съдомиялни машини.

Важно! При редовна употреба на домашен прах е по-добре да намалите концентрацията на горчица в него до 20 g.

Търсим съдомиялна съдомиялна машина

Ако не всичко е толкова гладко, колкото подмяната на праха, както е посочено по-горе, има недостатъци, тогава изплакването в магазина може лесно да намери евтина и напълно безопасна замяна. Тази рецепта, ние вземаме 100 g вода, добавяме 50 g от всеки препарат за миене на съдове и 30 g етилов алкохол, разбъркваме всичко внимателно и може да се използва. В никакъв случай не трябва да разклащате препарата за изплакване, ако той престоя известно време, след това трябва да се разбърка внимателно отново преди употреба.

Между другото, домакините, които използват домашно изплакване за миялна машина, твърдят, че в някои случаи той може да замени измиващия гел (ако съдовете не са твърде мръсни). Оказва се, че продуктът е два в едно, веднага и препарат за изплакване и препарат.

Важно! Не увеличавайте концентрацията на препарат за миене на съдове по отношение на водата, домашното изплакване ще започне да се пени много. За да не се пени продуктът, можете да добавите още алкохол.

Как да си направим домашни таблетки за съдомиялна машина?

Как да заменим праха и препарата за изплакване, разбрахме, остава да се справим с таблетките за съдомиялна машина. Има ли ефективна подмяна на хапчета? Да кажем веднага, че приготвянето на модерни таблетки 3 в 1 у дома, които се разтварят слой по слой по време на цялата програма за измиване, няма да успее, но може би това не е необходимо. Но да се създаде замяна на прости класически таблети (като Finish Classic), е напълно възможно. Какво трябва да се направи?сода пепел

Приготвяме съставки за бъдещи таблетки:

 1. 200 г сода пепел;
 2. 100 г обикновен боракс;
 3. 100 г сол на Epsom;
 4. 100 г прясно изцеден лимонов сок.

Приготвянето на таблетки от тези компоненти е просто. Първо, изсипете сода, боракс и сол в купа, разбъркайте всичко. След това, като продължавате да се намесвате, постепенно изсипете лимоновия сок. Сместа започва да кипва, но не спирате да бъркате и наливате сок.

Веднага след като сместа спре да съска, изваждаме ледените форми от хладилника и поставяме получената маса в нея. След това трябва да направим форми със сместа под парещата слънчева светлина, в крайни случаи можете да ги поставите на гореща батерия, но слънцето е по-добре. След като сместа изсъхне, можете да извадите готовите таблетки. Съхранявайте таблетките на тъмно и сухо място, далеч от малки деца. За миене на чинии такъв инструмент е идеален, прости евтини таблетки могат безопасно да бъдат заменени.

В заключение отбелязваме, че домашните почистващи препарати могат да бъдат добър заместител на прах, гел, препарат за изплакване или таблетки и такива средства ще струват доста евтино. Трябва обаче да се разбере, че използвайки такива инструменти за вашата скъпа миялна машина, вие рискувате. А производителят на съдомиялни машини строго забранява използването на занаятчийски почистващи препарати. Като цяло изборът е ваш!

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Лена Lena:

  Ако добавите най-евтиния прах за пране на бели неща към домашно приготвен прах, какъв е най-екологичният продукт ??? Просто измийте със сода пепел без никакви прахове, тя също ще измие всичко за вас, но тогава няма да ядете остатъчен препарат от чиния!

 2. Граватар Таня Таня:

  Рецептата за прах за съдомиялна машина с помощта на конвенционална пералня не само не е екологична, но и е тъпа. Що се отнася до средствата за изплакване, съдържащи перилния препарат за съдове, струва си да се помни, че средството за изплакване е последно в цикъла на съдомиялната машина, така че да не се отмива от нищо. Препарат за измиване на идиотията с препарат за миене на съдове. Струва си да използвате сода вместо прах за миене на съдове и столов оцет, за да неутрализирате алкалността накрая, вместо препарат за изплакване.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини