Всичко за пералните машини

Как да сменим нагревател в перална машина Zanussi

Как да сменим нагревател в перална машина ZanussiЗадачата на нагревателния елемент е да приведе температурата на водата в резервоара до стойността, зададена от програмата. Когато устройството се повреди, потребителят винаги повдига въпроса за подмяна на нагревателя самостоятелно. Наистина е възможно да замените нагревателния елемент в пералнята Zanussi със собствените си ръце и ние ще ви кажем как.

Стигаме до нагревателя и го проверяваме

Нагревателят е разположен вътре в резервоара на пералнята, в долната му част. При машините на Zanussi той е разположен от страната на задната стена. За да стигнем до него, трябва:

  • изключете машината от водоснабдителните и захранващите мрежи, в противен случай ще бъде опасно да работите с устройството;
  • преместете уреда от стената, така че да стигнете до задната страна на пералнята;
  • отстранете задния панел на шайбата, като развиете винтовете, на които се държи.

Не е трудно да разпознаете нагревателя, основата му изглежда като малка метална елипса с няколко издатини. Две издатини са контакти, едната изпъкналост е закопчалка, а друга е термистор.

Първо можете да проверите сензора за температура, което също може да бъде причина за неизправността. Как да го направя? Погледнете основата на нагревателя. Виждате перваза във формата на куб? Това е сензорът. Вземете мултицет и го използвайте за тестване на устройството, без да го изваждате от нагревателя. Ако тестерът показа цифра в регион 4, тогава всичко е наред със сензора, а машината не загрява вода поради нагревателя.

Внимание! Преди да извадите нагревателя, за всеки случай подменете контейнер под него. Ако в резервоара е останала вода, тя може да се излее, когато развиете частта и запълнете проводниците.

Изваждаме старата част, слагаме нова

Първо извадете проводниците. Не забравяйте да запомните кой терминал, към коя част от нагревателя е свързан и къде е нагревателят. След това вземете отвертка и развийте заземения болт (той е разположен в средата на основата), но не до края, а само за да може да се извади нагревателят. След това го хванете внимателно с клещи, за да не се счупи, и го издърпайте към себе си.

извадете стария нагревателВземете нова част. Между другото, температурният сензор е сменяемо устройство и ако всичко беше наред със стария нагревател, можете да премахнете тази част и да я поставите в нов нагревател. Сензорът е подобен на голям винт с масивна кубична глава. За да го вземете, дръжте главата и го дръпнете към себе си, сякаш развивате болта. След това, използвайки движения с винт, поставете термистора в новия нагревател.

Сега новата част трябва да бъде поставена в конектора. Отделете време, тъй като пералните машини са оборудвани със специални ниши и приспособления, които предпазват нагревателя да се движи нагоре и надолу (за да се избегне топенето на пластмасови части). За да работи всичко правилно, е необходимо TEN да попадне в ниша.

Можете да проверите удара, като завъртите барабана. Ако няма звуци на триене и смилане, значи сте го направили. След това завийте заземителната гайка обратно до упора. Как да разбера, че гайката се закрепва оптимално? Използвайте чаша, за да изтеглите малко вода в барабана. Ако не тече от нагревателя, тогава всичко се завинтва както трябва. Ако нагревателят тече, завийте болта малко по-силно. След това инсталирайте клемите така, както стояха на стария нагревател.

Повторно сглобяване и проверка

Като начало няма да инсталираме задния панел, така че да не се налага да го премахваме отново, ако нещо се обърка.

хайде да звъни ДЕСЕТ

Сега проверете връзката на нагревателя. За да стартирате тестовия режим, свържете шайбата към всички комуникации, тъй като за работата на нагревателя са необходими както електрически ток, така и вода. След това започнете измиването, в което трябва да загреете водата.

Важно! Някои модели са оборудвани със специални тестови режими (например за нагревател). Ако имате такъв, можете да го използвате.

Ако машината работи без прекъсвания, не излъчва нехарактерни звуци и не дава код за грешка, тогава сте направили всичко както трябва.Можете да поставите обратно панела на задната стена, да го закрепите и да върнете машината на мястото си.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини