Всичко за пералните машини

Подмяна на нагревателя в пералнята на Bosch

подмяна десет в пералнята на BoschДори надеждно оборудване като Bosch може да се провали. Характерна повреда за машини от тази марка е изгарянето на нагревателен елемент, причинено, като правило, от работни условия.

Подмяната на нагревателния елемент може да се извърши независимо, ще ви кажем как да го направите. И тогава решавате дали да се обадите на майстор или не.

Ние готвим всичко необходимо

Подмяната на нагревателен елемент в шайбите на марката Bosch може да се дължи на умерена трудност. В същото време ще е необходим минимум инструменти за осъществяването му, но имайте повече търпение. Така че, подгответе:

 • плоска и фигурална отвертка;
 • ключ за битове;
 • малко като "Torex" размер 10мм;
 • тестер за устойчивост.

Що се отнася до нагревателния елемент, вие купувате само оригиналната резервна част. Какъв нагревателен елемент трябва да вземете, по-добре е да разгледате етикета на самия нагревателен елемент, когато го демонтирате. Или посочете модела на пералня Bosch на продавача и той ще ви предложи този, който ви подхожда. Оригиналната резервна част струва малко повече от аналоговата, можете да я закупите в рамките на 1500 рубли.

Осигуряваме достъп до нагревателя

Нагревателният елемент в колата на немската марка Bosch е разположен зад предния панел и това в повечето случаи тласка потребителя да извърши самостоятелно поправяне. За да осигурите достъп до нагревателния елемент, ще отнеме време да разглобите машината. Предварително подгответе оборудването, като го изключите от комуникациите и го плъзнете на празно място в стаята. Сега преминете към анализа на техниката:

 1. С помощта на отвертка Phillips развийте винтовете, които държат, капака на корпуса, те се намират отзад. След това свалете капака.
 2. Извадете контейнера за прах от седалката.

  За да извадите кюветата в пералнята на Bosch, трябва да натиснете ключалката, разположена над отделението за климатик, и след това да издърпате контейнера за прах към вас.

 3. Намерете 2 винта зад съда за прах и ги развийте.
 4. Внимателно извадете контролния панел, не го натискайте напред, за да не разкъсате проводниците. Поставете панела отгоре на пишещата машина.
 5. Сега, като използвате отвертка с плосък нож, отстранете долния панел на пералнята, зад който има дренажен филтър и два винта, държащи предния панел, трябва да ги развиете.
 6. След това изваждаме маншета на люка вътре в барабана, разкопчавайки и махайки металната скоба за това.
 7. След това премахваме заключващата ключалка, като развиваме два винта и изключваме захранващите проводници от ключалката.
 8. Сега нищо не държи предната част на кутията, затова внимателно я извадете.

разглобете пералнята

Сменяме TEN

След като панелът е свален, намираме нагревателния елемент отдолу, под резервоара. За точност можете да тествате работата му с помощта на тестер, като приложите сонди към контактите на нагревателния елемент. Ако съпротивлението е в областта на 25-35 Ома, тогава нагревателят е ОК, в противен случай променяме частта.

За да премахнете нагревателя от гнездото за кацане, трябва:

 • първо премахнете клемите с проводници,
 • след това извадете термистора;
 • След това с помощта на главата "Torex" развийте винта, разположен в основата на нагревателя;
 • натиснете винта навътре, можете да го набиете;
 • отделете с плоска отвертка за основата на нагревателя и плъзнете частта върху себе си.

Ако не можете да го премахнете толкова лесно, напръскайте основата с течност WD-40 и изчакайте малко, след което опитайте отново. Ако сте 100 процента сигурни, че нагревателят е изгорял, издърпайте го, без да се страхувате да го счупите.

заместител десет

Така че, нагревателят е отстранен, сега трябва да почистите седалката от замърсявания под новия нагревателен елемент. След това инсталирайте термистор, отстранен от старата част, върху новата част и смажете основата на нагревателния елемент Fairy за по-добро прилягане в резервоара. Когато инсталирате нова част, бъдете внимателни, нагревателят трябва да се изправи без изкривявания, в противен случай ще има течове. След като монтирате нагревателя на седалката, затегнете гайката върху задържащия болт, но не го прекалявайте, за да не изтръгнете гуменото уплътнение. В края свържете всички проводници според полярността и пристъпете към монтажа на корпуса на пералната машина в обратен ред.

Няколко думи за симптомите на такъв срив

Неизправност на нагревателния елемент в пералня Bosch може да се прояви по различни начини. Разбира се, основният знак е липсата на отоплителна вода, което ще разберете, като подадете ръка към вратата на барабана. В допълнение, в повечето модели автомобили, дисплеят ще покаже код за грешка F19, за други грешки в пералните машини Bosch прочетете статията на нашия уебсайт.

Друг симптом на повреда в нагревателния елемент, когато се изисква подмяна, може да е издухан предпазител. Неизправният нагревател може също да доведе до факта, че RCD ще се задейства от машината, инсталирана във вашия електрически панел. Освен това изобщо не е необходимо нагревателят да изгори, може би контактът просто се е преместил.

Навременното почистване на пералнята от котлен камък ще помогне да се предотврати бърза повреда на нагревателя. Можете да използвате за това или специални инструменти или лимонена киселина, Но омекотителят за вода на Calgon едва ли ще помогне. Гледайте техниката си. А за тези, които предпочитат видеото да чете, предлагаме видеото по-долу.

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Добре направено дете

 2. Граватар Виктор победител:

  Благодаря ви много, всичко е разумно и разбираемо.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини