Всичко за пералните машини

Как да сменим нагревателя в пералнята Electrolux

Как да сменим нагревателя в пералнята ElectroluxОтбелязвайки, че автоматичната машина Electrolux не загрява вода по време на процеса на измиване, трябва да откриете причината за неизправността възможно най-скоро. Най-вероятно това се е случило поради повреда на нагревателния елемент. За да отстраните проблема, не е необходимо да се обадите на съветника, да разгледате частта и, ако е необходимо, можете да я промените сами. За да замените нагревателните елементи в пералнята, не е необходимо да имате специални познания, просто прочетете инструкциите по-долу.

Стигнете до желаната част

Обикновено нагревателният елемент в пералнята Electrolux се намира зад пералнята, много лесно е да стигнете до нея, такава манипулация ще отнеме не повече от пет минути. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

 • изключете машината от захранването;
 • изключете машината от комунални услуги;
 • разширете устройството, за да осигурите лесен достъп до задната стена;
 • премахнете гърба на кутията;
  свалете задния капак, за да стигнете до нагревателя
 • махнете задвижващия ремък (ако той пречи).

След като завършите веригата от прости действия, ще видите нагревателя. Описаните стъпка по стъпка инструкции са подходящи за автомобили с предно зареждане. Но какво ще стане, ако вашата най-зареждаща се шайба? Етапите на работата ще бъдат същите, не трябва да се премахва само дясната странична стена, а дясната странична стена.

Проверка на част

Дали нагревателният елемент трябва да бъде заменен, ще покаже тест за неговата работоспособност с мултицет. За да го извършите, е необходимо да изключите контактите на захранващото окабеляване от частта, да демонтирате температурния сензор. След като трябва да включите режима на мултицета, който ще измерва съпротивлението. Задайте устройството на 200 Ohm, свържете краищата на селектора към клемите на нагревателя.

Ако нагревателният елемент е работещ, мултицетът ще покаже съпротивление в диапазона от 26-28 Ома. Когато стойността има отклонение от посочения интервал към по-голяма или по-малка страна - нагревателят е неизправен. Ако устройството показа нулево съпротивление, това също показва неизправност на нагревателя.

Важно! Когато тествате нагревателния елемент, спазвайте предпазните мерки за безопасност, не забравяйте да изключите машината преди да започнете работа.

проверете нагревателя с мултицетАко устройството е потвърдило непрекъснатата работа на нагревателя, това не означава, че системата функционира правилно. В кухината на тръбите има диелектрик и, вероятно, той отива към тялото на автоматичната машина. Необходимо е да се тества нагревателят за наличие на повреда на корпуса. За да направите това, мултицетът преминава в режим на зумер. За да сте сигурни, че режимът на работа на селектора е избран правилно, ще помогне светлина, която светва на устройството и ще излъчва характерен звук. Необходимо е да проверите елемента по следния начин: прикрепете единия край на мултицета към терминала TEN, прикрепете другия край към тялото. Когато тестерът не издава никакви звуци, системата е напълно работеща. Ако се чуе характерен звуков сигнал, нагревателят трябва да бъде сменен.

Работи по подмяна на нагревателя

След като се изясни причината, поради която пералнята не загрява вода, е необходимо да се пристъпи към отстраняване на този проблем. Не е трудно да замените нагревателя със собствените си ръце, основното е стриктно да следвате следните инструкции.

 1. Изключете машината от контакта.извадете нагревателя от пералнята
 2. Отървете се от останалата вода, това може да стане с помощта на дренажен филтър.
 3. Получете безплатен достъп до нагревателния елемент.
 4. Направете снимка на схемата на свързване на контактите към елемента, това ще ви позволи да не направите грешка с полярността на проводниците по време на следващата връзка.
 5. Изключете окабеляването от нагревателя.
 6. Намерете болта, който закрепва частта, развийте я от жлеба.
 7. Леко натиснете монтажа навътре, дръпнете нагревателя към вас.

Ако не можете да премахнете елемента, опитайте да вземете гумената лента на уплътнението с отвертка. За да се улесни процеса на отстраняване, уплътнителят може да бъде обработен със специална течност WD-40.

Внимание! Ако не сте напълно сигурни, че проблемът се крие в нагревателя, издърпайте частта много внимателно, изведнъж тя е напълно работеща и няма нужда от подмяна.

След като нагревателният елемент е изключен, направете следното:

 • почистете дупката, в която е била разположена частта, от натрупвания отломки, отстранете отлагания и остатъци от котлен камък;
 • поставете нов нагревател на това място, не забравяйте да свържете сензор за температура към него;
 • затегнете фиксиращия болт;
 • свържете захранващите контакти според снимката, направена в началото на процеса.

След приключване на работата проверете дали неизправността е отстранена. За да направите това, стартирайте процесите на измиване един след друг, винаги при различни температурни условия. Ако машината работи правилно, можете да поставите капака на корпуса на място и да продължите да използвате пералнята допълнително.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини