Всичко за пералните машини

Как да сменим колан на перална машина Indesit

подмяна на задвижващия колан на машина IndesitПотребителят ще разбере, че задвижващият колан се е провалил, според определени знаци: кодът за грешка се появява на дисплея, външен шум, излъчван от машината и т.н. от себе си. Ще разберем как да диагностицираме тази повреда, по какви признаци трябва да се направи и как да ремонтирате пералнята със собствените си ръце.

Ние локализираме разбивката

Има много знаци, показващи, че е възникнала повреда на задвижващия елемент на машината. Първо, това е кодът за грешка, показан от единицата, който се показва на електронния дисплей, а ако той липсва, той се подчертава от определени индикатори.

Следващият очевиден знак, показващ повреда от този вид, ще бъде барабан, който не се върти по време на измиване, или ситуация, при която въртенето му протича много бавно и е придружено от стържещи звуци.

Важно! Тази повреда е достатъчно сериозна, тъй като в момента на скъсване на колана може да се получи скъсване на захранващите проводници или повреда на всякакви сензори.

Защо се къса коланът на пералнята Indesit? Причините могат да бъдат доста.

 1. Неизправност на барабанната ролка Това се причинява от неправилно зареждане на пране, превишаване на допустимата маса от неща, поставени в машината, поява на дисбаланс и др. Под въздействието на тези фактори коланът може да се откъсне, да се разкъса и да се разхлаби.скъсване на колан
 2. Естествено износване. Всяко нещо може да се износва с времето и често само няколко части функционират безпроблемно през целия им експлоатационен живот. Преждевременното износване на задвижващия колан може да бъде причинено от ежедневната работа на машината, както и от нейния дизайн (при тесен CMA коланът се износва по-бързо, отколкото при стандартните модели).
 3. Неправилно натоварване на пране. Превишаването на допустимата маса на зареденото пране от производителя води до дисбаланс в барабана - нещата се изместват в една посока. По време на процеса на въртене, който се извършва при високи обороти, барабанът може случайно да удари резервоара, това ще доведе до подхлъзване на задвижващия ремък.
 4. Дефектни лагери, необходими за равномерно, правилно въртене на барабана. Проблемите с носенето ще доведат до повишена вибрация на шайбата, в резултат на което задвижващият елемент може да се счупи или да излети.
 5. Много рядко използване на шайба. Изглежда, че колкото по-малко работите с машината, толкова по-пълна ще бъде тя. Това не е напълно вярно. Що се отнася до колана, при рядка употреба неговите секции изсъхват. В следващите цикли на измиване те се изтриват, това води до разтягане и откъсване на задвижващия елемент.

Ако все още не сте могли да предотвратите първопричината за повреда, трябва да отстраните неизправността възможно най-скоро. Нека да поговорим как да заменим задвижващия елемент в пералните машини Indesit.

Получаваме "правилния" колан

Не си струва да купувате част произволно, много е лесно да направите грешка с маркировката тук. Най-добре е да извадите повредения колан от устройството и да го вземете със себе си в магазина. Специалистът по продажбите внимателно ще проучи предоставената от вас част, ще провери маркировката и ще избере нужния ви резервен продукт. Ако искате да купите колан в онлайн магазин, не забравяйте да погледнете маркировката и да изберете правилната част от нея. Ще предоставим за вашето внимание няколко маркировки на задвижващи колани, подходящи за различни перални машини Indesit:задвижващ колан на пералня Indesit

 • MEGADYNE EL 1187 H7;
 • MEGADYNE EL 1195 H7;
 • HUTCHINSON 8PHE 1195;
 • CONTITECH EL 1195 H7 и т.н.

Когато избирате резервна част, не забравяйте да проучите дължината и вида на колана. В пишещите машини Indesit има два типа задвижващи елементи: клин и полуклин.Първата опция се намира в перални машини, оборудвани с асинхронен двигател, секцията на клиновия ремък е подобна на триъгълник или трапец. Отличителна черта на този тип продукти е силно напрежение и малко отклонение в центъра.

Полу-клиновите ремъци се използват в машини с комутаторни двигатели. Елементът е представен под формата на малък брой назъбени клинове. За разлика от V-образния колан, той трябва да бъде издърпан малко по-слаб. Моля, обърнете внимание, че в края на краищата при някои тесни модели полуременният колан трябва да се простира много плътно.

Важно! При закупуване на части в специализирани магазини е допустимо да се назове на мениджъра само марката и модела на автоматичната машина. Въз основа на тези данни специалист ще ви предложи правилния колан.

Инструкции за работа

За да поставите задвижващ колан, който просто отлетя или да поставите нов вместо скъсан, трябва да приложите прост алгоритъм на действията. Инструкция стъпка по стъпка за изпълнение на работата ще бъде следната.

 1. Изключете машината от захранването.
 2. Изключете клапана, който регулира приема на вода в резервоара.
 3. Изцедете останалата вода, за това вземете контейнер с подходящ обем, развийте всмукателния маркуч от тялото, изсипете течността от него в подготвения контейнер.
 4. Отстранете задния капак на тялото на шайбата, като развиете фиксиращите болтове, разположени около периметъра му.
 5. Проверете ремъка, проводниците и сензорите, разположени до него, за повреди.

дръпнете задвижващия ремъкКогато се установи причината за повредата на автоматичната машина, пристъпете към нейното отстраняване. Ако коланът е цял и просто разхлабен, го дръпнете назад. Ако е скъсано, инсталирайте нов.

Поставете колана на място, както следва: внимателно издърпайте елемента върху вала на двигателя, а след това - върху ролката на барабана. При извършване на тези манипулации е необходимо да затегнете колана с една ръка и леко да завъртите шайбата с другата. Обърнете внимание, че задвижващият колан трябва да бъде разположен директно в специалния жлеб.

След като дефектната част е подменена, задният капак на корпуса на уреда трябва да се завинтва на мястото си. Не забравяйте да го поправите с болтовете, които бяха отвинтени в началото на работата. След това пералната машина е свързана с комунални услуги и свързана към мрежата.

Можете сами да поправите повредата, причинена от неизправност на колана на машината Indesit, без да отидете на сервиза за помощ. Имайте предвид обаче, че има много стегнати задвижващи елементи и за да ги издърпате, може да ви е необходима помощта на член от семейството.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини