Всичко за пералните машини

Как да сменим лагерите на пералня Vestel

Как да сменим лагерите на пералня VestelЗа меко и равномерно въртене на барабана е носещата система. А чукът, вибрациите и шумоленето, които внезапно се появиха по време на цикъла на въртене, ясно показват необходимостта от подмяна на лагера на пералнята. Машините Vestel не са изключение - тук „симптомите“ и „лечението“ на проблемното размотаване не се различават от стандартната схема. Основното е да подготвите всичко необходимо и да действате според инструкциите. Всички алгоритми и препоръки са дадени в статията.

Ние ще съберем всичко необходимо

За да смените лагерите на машина Vestel, първо трябва да се подготвите за процеса. На първо място намираме теглич или чук, плоска и отвертка Phillips, комплект гаечни ключове и шестоъгълници, отвертка, длето, гумен малат, клещи и странични резачки. Двойка чисти парцали ще ви бъде полезна.

В допълнение към инструментите са необходими и нови части. За целта отидете на пазара, сервизния център, специализиран магазин или оформете поръчка в онлайн магазина. Във всеки случай е по-добре да се съсредоточите върху серийния номер на модела, който трябва да бъде посочен върху етикета на гърба на машината. Заедно с лагерите се препоръчва смяна на двете уплътнения, а за машини с най-високо зареждане са включени и шублери. Също така е важно да има грес за маслени уплътнения, керосин или универсален WD-40.

Важно! За да не допуснем грешка с размера на кутията за лагер и пълнеж, премахваме повредения модел и се фокусираме върху маркировките, нанесени върху него.

След това подготвяме самата пералня за ремонт:

 • изключете устройството от мрежата;
 • блокираме захранването с вода и изключваме входящия маркуч;
 • развийте дренажния маркуч;
 • за удобство усукваме всички маркучи и шнурове;
 • избутваме оборудването далеч от стената или го изваждаме от шкафа на такова разстояние, че е възможно свободно да се приближаваме към задната стена.

Още един съвет - не бъдете твърде мързеливи, за да се погрижите предварително за камерата и лаптопа. Чрез внимателно съкращаване на всички стъпки, предприети за разглобяване на машината, повторното сглобяване може да се улесни и да се избегнат много грешки. Когато всичко е сглобено - пристъпете към демонтаж.

Подготвителна фаза

Подмяната на лагерния монтаж със собствените си ръце е доста трудна, но доста реалистична, ако не експериментирате и бъдете изключително внимателни. При най-малкото съмнение е по-добре да се свържете с професионални сервизи, за да не утежните проблема и да не провокирате основен ремонт. Затова първо четем инструкциите и оценяваме степента на сложност на предстоящата работа.

 1. Първо проверете състоянието на лагерите отново. Завъртаме барабана и слушаме. С пукнатина, чукане и бързо спиране започваме демонтаж.
 2. Отиваме зад пишещата машина и развиваме двата болта, държащи горния капак. След като се върнем на предната страна и с нежни движения изместваме върха от себе си. Веднага щом се освободят ключалките, е необходимо да махнете капака и да оставите настрана.
  премахнете горния капак на пералнята Westell

Съвет! Сваленият капак може да бъде обърнат и използван като стойка за всички подвижни малки части и крепежни елементи, за да се предотврати загубата им.

 1. Леко наклонете кутията назад.
 2. Изваждаме външния дозатор, като го влачим рязко върху себе си.
 3. Развиваме болтовете, държащи предния панел от двете страни на кутията, както и крепежните елементи на приемника за прах.
  развийте винтовете, за да свалите контролния панел
 4. Преместете отстранения панел отстрани.
 5. Обръщаме се към маншета на люка. Извадете предната скоба и запълнете еластичната вътре.
 6. Премахваме предната лента. Развиваме четирите самонарезни винта, разположени по един на всеки ъгъл, затваряме вратата, спускаме панела надолу, докато ключалките се задействат, натискаме ключалката на вратата и изваждаме частта.
  премахнете контролния панел и предната стена
 7. Изваждаме втората част на щангата, като развиваме два самонарезни винта от двете страни.
 8. Избираме подходящите глави и развиваме противотежестите отдолу и отгоре.
  изключете противотежестите
 9. Изключете остатъка от диспансера, като отстраните клапана и издърпате дюзата.
 10. С клещи освобождаваме скобата на долната тръба.
 11. Оставихме всички скоби на съществуващите проводници.
 12. Безплатно окабеляване.
 13. Ръцете издърпайте амортисьорите и изключете превключвателя за налягане.

Подготвителната част приключи. Остава само да вземете резервоара, като държите с едната си ръка, а с другата - премахване на пружините от двете страни. След като поставим пластмасовия контейнер с кръста нагоре върху мека повърхност и започнем да демонтираме лагерния възел.

извадете резервоара с барабана

Подмяна на лагерния възел

За да стигнете до лагерния монтаж, ще трябва да извършите още няколко стъпки. Веднага препоръчайте да свалите маншета, като вземете пружинната скоба с плоска отвертка и развийте двигателя. След това продължаваме демонтажа:

 • развийте главата на 12 ролка, вмъкнатата дръжка на чука между ребрата ще улесни задачата;
 • разделяме резервоара на две половини, като отстраняваме всички предоставени болтове (около 16) по шева;
  разглобете резервоара на две половини
 • почистваме вътрешна повърхност на резервоар и TEN от измет;
 • ако барабанът не излезе сам от втората половина, поставете контейнера върху опорите му и напръскайте WD-40 в кръстосаната част;
  смажете залепената част на WD-40
 • изчакваме 5-10 минути, докато течността корозира натрупаната мръсотия;
 • намираме подходящ болт в диаметър и го завиваме до края;
 • взимаме гумен малат и през основата му пробиваме болта с чук, докато пръчката не падне;
  избийте залепената втулка, без да забравите да завиете болта
 • усучете спомагателния болт;
 • извадете резервоара;
 • почистваме изметът около лагерите с отвертка;
 • ние подковаваме външния пръстен с длето и получаваме всички елементи на монтажа;
 • старателно измийте резервоара с WD-40 и го избършете на сухо;
 • поставете по-малкия лагер с теглич на външната клетка;
  натискаме в лагера първо горен, а след това долен

Ако няма специално устройство, можете леко да докоснете частта, движейки се в кръг.

 • обърнете резервоара, спуснете вътрешния лагер в жлеба и го потупайте по същия начин като първия метод, покрийте с пръстен с подходящ диаметър и отново чук;
 • издърпайте щипката и проверете краищата;
 • слагаме сапион и поправяме суперзалепване за по-голяма трайност;
 • смажете с водоустойчив състав.

Сега ние събираме машината, действайки в обратен ред. Поставяме половината на резервоара върху вала, свързваме с втората част и монтираме шайбата на място. На този етап проверяваме качеството на извършената подмяна чрез превъртане на барабана и оценка на гладкостта на въртене.

След това трябва да поставите маншета, като го фиксирате с две скоби и след това върнете окабеляването, везните, предните лайсни, контролния панел и други конструктивни елементи. По-добре е да навигирате през бележки в тетрадка или видеозапис - тогава вероятността за грешка ще бъде намалена до нула. На „финала“ не забравяйте за веригата за проверка и започнете най-бързото измиване.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини