Всичко за пералните машини

Как да сменим лагерите на пералня Hansa

Как да сменим лагерите на пералня HansaВсяка част от пералнята има собствен живот, деклариран от производителя на оборудването. Предлаганите в шайбата лагери функционират правилно от десет до петнадесет години. Тези елементи на системата обаче могат да се провалят дори по-рано, това се случва, ако машината е била използвана в нарушение на основните правила на работа, например, надвишава максимално допустимото натоварване на нещата в барабана.

Признаци за износване на частта ще бъде специфичният шум, излъчван от оборудването по време на цикъла на въртене, видима игра, често коланът на двигателя започва да отлита. Възможно е да направите замяна на лагера на пералнята със собствените си ръце, без да се прибягва до помощта на майстор. Как да направите това, ще разкажем по-долу.

Подготовка за ремонти

За да замените независимо лагерите на машина на Ханс, трябва да имате пълен набор от инструменти, както и нови части, които ще са необходими по време на ремонтните дейности. Нека да разберем какво трябва да се подготви:

 • малък чук;инструменти за разглобяване на машини
 • отворени ключове с различни размери;
 • шлифовъчна машина (шлайф);
 • клещи или клещи;
 • газов ключ;
 • два вида отвертки: Филипс и прорези;
 • уплътнител;
 • смазка, предназначена за обработка на лагери SMA (може да бъде заменена с литиева грес);
 • смартфон с добра камера или камера. Процесът на разглобяване на пералнята, изключване на окабеляването и други неща, желателно е да го фиксирате върху камерата, така че в края на процеса да свържете правилно всички части и кабели на техните места.

Що се отнася до резервните части, трябва да бъдат закупени два нови лагера и уплътнител. След като сте посетили специализиран магазин, можете да се обадите на управителя на модел на пералнята и да поискате подробности. Ако поръчката на компоненти се осъществява чрез интернет, съветваме ви да разглобите машината преди да купите, да извадите елементите и да намерите аналози в онлайн магазина по техния брой.

Опитайте се да намерите оригинални резервни части, те ще функционират много по-дълго, също изберете лагери специално за автоматични перални машини (затворен тип).

Преди да започнете основната работа, трябва да подготвите пералнята директно. Изключете захранващия кабел на машината от контакта, изключете крана, отговорен за подаването на вода в апартамента, и изключете входящия маркуч. След това източете останалата вода в резервоара. След това трябва да извадите маркуча за източване и да плъзнете шайбата на място, където ще бъде удобно да се поправя, може да бъде празно помещение, просторен коридор или гараж. Можете да извършвате работа във входа, но трябва да сте сигурни, че не пречите на съседите си. Подготвителният процес е завършен, можете да продължите към основния ремонт.

Извадете резервоара на барабана

Частите, които трябва да бъдат заменени със собствените си ръце, са разположени в задната част на машината, така че за да излезете от ред лагерите, трябва да разглобите пералнята напълно. Необходимо е да извадите много основни части на устройството, за да осигурите свободен достъп до резервоара на машината, след това издърпайте резервоара с барабана, разглобете тялото на резервоара и едва след това сменете неработещите лагери. Предната част на работата може да изглежда огромна, но ако внимателно следвате дадените инструкции, можете да се справите с ремонта веднъж или два пъти.

Така че, алгоритъмът на действията за премахване на резервоара на барабана от пералнята ще бъде следният:

 • махнете горния капак на тялото на шайбата, за това развийте всички фиксиращи болтове, които го държат;
 • изключете панела на панела, разположен в долната част на шайбата от предната стена;
  премахнете горния капак и контролния панел
 • извадете тавата, предназначена за прах за пране и други перилни препарати от кутията;
 • развийте винтовете, придържащи главния контролен панел на машината, внимателно го преместете от тялото и го оставете да виси отстрани. Ако желаете, можете да фиксирате лентата за монтаж на панела;
 • демонтирайте напречната метална лента и внимателно развържете превключвателя за налягане;
  отпуснете превключвателя за налягане
 • развийте болтовете, разположени на гърба на тялото, отговорни за задържането на клапаните на комплекта вода;
 • проверете мрежата на входящия филтър, ако мрежата е запушена с отвертка и клещи, издърпайте я, изплакнете я добре и я поставете отново;
  извадете пълнещия клапан и почистете мрежата
 • издърпайте балансите - бетонните пръти, отговорни за стабилността на оборудването, те са много тежки, така че отстранете внимателно частите, за да не повредите останалата част от системата;
 • отпуснете пружината, имайте предвид, че пералните машини Hansa са оборудвани с една пружина и три амортисьори;
  откачете пролетта
 • извадете дозатора, като не забравяте да преместите скобата от тръбата от дъното преди;
 • отворете вратата на люка и продължете да разглобявате маншета - еластичната лента, разположена около обиколката. За да направите това, затегнете външната и вътрешната скоба, придържаща уплътнението и внимателно, без да се повредите, издърпайте маншета, развийте всички болтове, придържащи предната стена на корпуса, и я извадете.
  премахнете предната стена и отделете UBL

На този етап обърнете специално внимание на устройството за блокиране на люка, то трябва да бъде или развито, или чип отстранен от UBL.

Продължаваме да стигаме до резервоара.

 1. Демонтирайте везните в близост до маншета.
 2. Изключете контактите и земята от мотора.
 3. Развийте болтовете, внимателно извадете задвижващия колан и извадете електродвигателя от пералнята.
  извадете двигателя от машината на Ханс
 4. Изключете контактите от нагревателния елемент (нагревателя).
 5. Отхапете пластмасовите скоби със специални щипки, които свързват кабела към резервоара на машината.
 6. Изхвърлете клемите на помпата и отпуснете дюзата.
  ние откачаме тръбата и изваждаме клемите от изпускателната помпа

Кабелният контур трябва внимателно да се изтегли отстрани, това ще предотврати непредпазливо свързване.

След приключване на описаните манипулации можете да започнете да получавате резервоара с барабана. Доста е тежък, така че е по-добре да се обадите на някой за помощ. Поставете ръка в барабана и внимателно повдигнете частта. Тъй като основните части на шайбата са отстранени, резервоарът е безопасно отстранен от корпуса на SMA.

Разглобяваме резервоара, сменяме лагерите

Процесът на разглобяване на резервоара ще отнеме по-малко време, отколкото процедурата по отстраняването му. Ще ви кажем какви действия трябва да предприемете, за да стигнете до унищожените лагери:

 • развийте ролката на барабана;
 • с помощта на регулируем или газов гаечен ключ, развийте фиксиращия болт;
  извадете шайбата, като развиете винта на 18
 • развийте всички закрепващи винтове, разположени около периметъра на обиколката на резервоара;
 • внимателно разделете резервоара на две части и издърпайте барабана. Извършването на тази процедура не е толкова лесно, за да получите барабана, трябва леко да почукате чука по вала;
 • внимателно изследвайте откритата повърхност. В случай, че шайбата с такава неизправност се използва доста дълго време, част от разрушения лагер може да залепне за вала, образувайки отработка;
 • ако се открие тренировка, вземете шлайф и внимателно отрежете краищата на лагера, след това вземете гаечен ключ и отстранете трудно отстранимата част на елемента.

Ако по време на работа има затруднения с демонтажа на метални части, използвайте специалната грес WD-40.

След отстраняване на старите части внимателно почистете повърхността на резервоара, барабана, седалките на вала. Задължително е да използвате грес за работа с лагерите. Смазва вала, маслено уплътнение. Инсталирайте новите части на предвиденото им място. За надеждно фиксиране на нови лагери се препоръчва да се използва лепило или уплътнител "Super moment".

смажете и залепете нов лагер

Връщаме се към оперативността на пишещата машина

Повторното сглобяване се извършва или от паметта, или се фокусира върху фотографски материали, направени по време на работата. Сглобяването на блока от снимки е много по-лесно, вероятността да объркате подредбата на части, клеми, чипове и проводници в този случай ще бъде незначителна.

първо инсталирайте двигателя и дръпнете колана и след това поставете резервоара с барабана

Бих искал да подчертая една най-важна точка, свързана с обратната инсталация на двигателя в модели на Hans HMA, които нямат достъп до частта отзад.В този случай, след като първо сте инсталирали резервоара, а след това и мотора, ще бъде трудно да поставите задвижващия колан на мястото си. За да го затегнете добре, трябва да поставите шайбата отстрани и внимателно да я поставите, забивайки ръка в дупката между тялото и резервоара. Друг, по-лесен метод е да инсталирате двигателя и да издърпате задвижването до началото на окончателния монтаж.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини