Всичко за пералните машини

Как да подмените лагерите в шайба

Как да подмените лагерите в шайбаЗнанието как да замените лагерите в пералня Haier може да ви спести пари от работата на магьосник. Трудно е да направите това без опит, но е възможно, ако стриктно спазвате инструкциите, спазвате мерките за безопасност и не експериментирате с резервни части. Откъде да започнете, какво да подготвите и как да поправите - ще разкажем подробно.

Какво може да се изисква за ремонт?

Процесът на разглобяване на пералня Haier е стандартен и на практика не се различава от моделите на други марки шайби. Трябва да попаднете под резервоара и да премахнете много резервни части, така че не можете да направите без набор от инструменти. Така че, препоръчително е да имате под ръка:

 • клещи;
 • отвертка;
 • плоски и Phillips отвертки (или по-добре, универсална отвертка с няколко дюзи);
 • кръгли клещи;
 • чук;
 • комплект гаечни ключове;
 • гумен или дървен малат;
 • длето с тъп връх.

По-добре е предварително да подготвите водоустойчив уплътнител и универсален почистващ препарат WD-40. Парцалите и защитните ръкавици не пречат. За да поставите нов комплект лагери, трябва да закупите чифт уплътнения и лагери. Можете да закупите резервни части в сервизния център или в специализиран онлайн магазин. Подходящ диаметър на резервни части се избира според серийния номер на съществуващата машина. Друг вариант е да премахнете стария и да покажете на консултанта използвана проба.

Необходимо е да се подготвите за ремонт и самата машина. Изключваме устройството от канализацията, мрежата и водоснабдяването и навиваме всички кабели и маркучи. След това преместваме калъфа от стената, осигурявайки безплатен достъп до пералнята от всички страни. Остава да източите водата през филтъра за боклук и да продължите с процеса на демонтиране.

Безплатен резервоар и барабан

Сглобката на лагера е разположена на вала на барабана, така че трябва да получите напълно резервоара. Още веднъж проверете прекъсването на захранването и започнете демонтирането на машината. Спазваме следните инструкции:

Важно! Аматьорските майстори силно се съветват да записват действията си на камерата или да маркират всички части и проводници.

 1. Приближаваме се към шайбата отзад и развиваме задния капак.
  отворете капака и развийте винта на ролката
 2. Развиваме болта на шайбата.
 3. Извадете задвижващия ремък, като го дърпате леко към вас, докато въртите макарата.
 4. Отслабваме външната скоба на маншета и нанизваме уплътняващата дъвка навътре.
 5. Изваждаме контейнера за прах.
 6. Развийте горните болтове отзад, натиснете горния капак напред и го извадете.
 7. Развиваме двата чифта винтове, които държат предния панел и релсата с отвертка.
 8. Използваме чифт клещи, за да закачим скобата на маркуча под тавата, както и на тръбите и каналите, свързани с него.
 9. Изваждаме дозатора от машината.
 10. С помощта на 14 ключ развийте болтовете, задържащи горната и долната противотежест.
  махнете контролния панел и развийте горната противотежест
 11. Изваждаме балансите.
 12. Обръщаме внимание на дренажната система: развързваме скобите на корпуса, дюзата, дренажния маркуч и премахваме филтъра за отпадъци, помпата и охлюва като цяло.
 13. Безплатно окабеляване.
 14. С ръце изваждаме и махаме амортисьорите, а след тях - сензора за ниво на водата.

Резервоарът вече е напълно празен. За да го издърпате, е необходимо да изтръгнете с една ръка чифт странични пружини и рязко да издърпате ръба на другата. Остава да поставите контейнера на място, удобно за по-нататъшно разглобяване и да започнете да сваляте лагерите.

Демонтаж на резервоара и подмяна на лагерите

Това не е всичко: за да извадите комплекта на лагера, ще трябва да разглобите резервоара и да извадите вала от барабана. По-добре е да извършите посочените процедури, като повдигнете контейнера до пружинирана повърхност (например гума) и обърнете маншета нагоре. Можете да направите иначе и да повдигнете частта с 3-4, положена отстрани на стола, и да сложите мека възглавница. По-нататък действаме както следва.

 1. В кръг развиваме винтовете в централната фуга и отстраняваме малката половина на корпуса.
  извадете резервоара с барабана и развийте винтовете
 2. Завъртете резервоара с отворения отвор надолу.
 3. Взимаме уред и с остри удари избиваме барабана от останалата част на защитния корпус.
 4. Обработваме вътрешността на резервоара WD-40, премахвайки котлите, ръждата и натрупаните замърсявания.
 5. Нокаутираме лагер и маслено уплътнение от него.
 6. Ако е необходимо, измийте дупката с препарат за почистване и избършете на сухо.
 7. Вмъкваме външния лагер с теглич и ако той липсва, поставяме пръстена в жлеба и внимателно потупваме в кръг с чук през длетото.
 8. Обръщаме резервоара и поставяме вътрешния лагер, фиксирайки го с подобно потупване.
 9. Поставихме маслено уплътнение върху лагера.

Препоръчва се да напълните водоустойчивия уплътнител над жлезата и да я покриете със слой свръх лепило, за да предотвратите навлизането на вода в лагерния възел и да измиете фабричната грес.

На тази инструкция как да премахнете лагерите със собствените си ръце, почти завършва. Остава само да върне всичко на мястото си. Поставяме отстранената половина на резервоара върху вала и го фиксираме с няколко удара с чук. След това се свързваме към втората част и здраво завиваме всички предоставени винтове. След това инсталираме контейнера в машината и най-важното - проверяваме качеството на направените ремонти: чрез превъртане на барабана и оценка на гладкостта и безшумността на въртене.

Ако няма подозрително спиране и скърцане, тогава монтираме амортисьори, закачаме превключвателя за налягане и свързваме окабеляването. На следващо място са везните, диспансерът, таблото и задвижващият колан. В края провеждаме финалния тест: стартираме тестовия цикъл с минимална скорост и следим отсъствието на ненужни звуци.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини