Всичко за пералните машини

Как да сменим лагерите в пералня Beco

Как да сменим лагерите в пералня BecoПотребителят веднага ще разбере, че лагерът в автоматичната машина се е износил или напълно се е разпаднал. Пералнята ще започне да издава „чукащ“ звук, бръмчене, вибриране и издава неизправности. За да може устройството най-накрая да не се повреди, е необходимо да смените лагера на барабана възможно най-скоро. Навременният ремонт ще спести останалите елементи и компоненти на системата.

Преди да продължите със замяната, трябва да разберете същността на предстоящата работа. Можете сами да смените лагерите, без да прибягвате до помощта на майстори. Как да направите това, ще опишем подробно в тази статия.

Откриване на повреда в лагера

На първо място, искам да отбележа, че в пералните машини Beko, в сравнение с други марки технологии, процесът на подмяна на лагерите е доста прост и това е добра новина. Първо, нека да анализираме какви признаци ще показват абсолютната нужда от замяна?

 1. Шум, който възниква при въртене на барабана с ръка.
 2. Наличието на значителна игра на барабана.
 3. В режим "Spin" шайбата прави много шум и чука.

В някои случаи може да се наблюдава не само износването на лагерите, но и повредата на кръста. Такава ситуация ще доведе до по-скъпи ремонти, тъй като е невъзможно да закупите частта отделно, тя се доставя само в комплект с барабан.

Продължете да разглобявате машината

За да разглобите пералнята, е необходимо да подготвите отвертка, отвертка Phillips и плоска глава. С помощта на тези инструменти можете да премахнете всички части на машината и да стигнете до резервоара за пералня. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

 • изключете устройството от захранването;
 • премахнете горния капак на кутията и за това трябва да развиете 2 винта, разположени отзад;
 • извадете приемника за прах от устройството;
 • развийте винтовете, които държат контролния панел, отстранете го отстрани;
  разглобете пералня Beco
 • развийте долния декоративен панел от тялото;
 • развийте 3 винта, разположени зад декоративния панел;
 • разкачете жичната скоба, която държи маншета, оставете я настрани и поставете ластика в барабана;
 • развържете предната стена на корпуса.
  премахнете предната стена на SM Beko

Премахвайки предния панел, ще видите, че ключалката на люка не е изключена от основната част на машината. Необходимо е внимателно, без да повредите контактите, да нулирате ключалката или просто да откачите UBL.

 • развържете тръбата за пълнене;
 • изключете жицата, водеща към дозатора и изключете таблата от кутията;
 • премахнете горната метална рамка, която се отваря след изключване на контролния панел;
 • спуснете противотежестта леко надолу, за да направите това, разхлабете монтажните му болтове;
 • изключете термистора, за да направите това, нулирайте клемите му;
 • отстранете захранващите и заземените проводници от контактите на тръбния нагревател;
 • извадете нагревателния елемент от корпуса;
 • развържете скобите, придържащи пластмасовата капачка на резервоара;
 • махнете капака и го поставете отстрани.

Основният етап на SMA анализа беше завършен, както разбирате, можете да направите работата сами, не е необходимо да прехвърляте шайбата в сервиза. За да смените лагерите, трябва да извадите барабана от корпуса и да получите достъп до износени части.

Изваждаме барабана и изваждаме старите лагери

След отстраняване на барабана на пералнята ще бъдат направени допълнителни ремонти. Необходимо е да разхлабите шайбата, да нулирате задвижващия ремък. Ние действаме внимателно.

 1. Развиваме задната стена на тялото на шайбата на Beko, тя се закрепва с пет винта, разположени около периметъра.
 2. Свалете задвижващия ремък.
 3. Развийте гайката, която държи шайбата.
 4. Извадете внимателно барабана от корпуса.

На този етап трябва да инспектирате кръста на барабана за наличието на развитие. Ако не се открият знаците му върху вала, можете да продължите да ремонтирате според плана. Ако кръстовището е в лошо състояние, ще трябва да закупите или поправите частта и едва след това да продължите да работите.

Можете да започнете решаващия етап - да извадите лагерите от резервоара. За да направите това, имате нужда от обикновен чук и специален удар. Алгоритъмът за действие е доста прост.

 1. Свалете уплътнението на маслото (гумен уплътнител).
 2. Поставете края на дрифта в центъра на задния лагер и чукнете металния прът с чук.

Не забравяйте да промените посоката на удара, не удряйте едно и също място.

 1. Обиколете машината от задната страна и започнете да чукате втория лагер.

ще използваме дрифт за премахване на стари лагери

След като частите, изискващи подмяна, бъдат извадени, резервоарът ще изглежда така:

Сега трябва да почистите седалката от течност, ръжда, мръсотия, плака. Не забравяйте да почистите вала на барабана. След разглобяването на барабана на машината Beco е възможно да се притиснат нови лагери.

Слагаме чисто нови лагери

За да закупите подходящи аксесоари за шайбата, трябва да знаете пълното име на модела на машината. Когато купувате лагери, трябва да дадете тази информация на мениджъра. Друг вариант е да отидете в специализиран магазин с вече извлечени елементи и да помолите специалистите да вземат идентични части.

От външната страна на резервоара е монтиран лагер с по-малък диаметър (действия могат да се предприемат през отстранената задна стена на корпуса). Той е запушен с чук и удар. Тя трябва да се опира единствено върху външната щипка на частта и, като почука с чук, внимателно натиснете елемента в резервоара.

В никакъв случай не удряйте вътрешната раса на лагера, това може да доведе до неговото унищожаване.

След като сте придобили една от детайлите, можете да пристъпите към инсталирането на втория елемент. За начало поставете лагера в отвора и с един удар на чука фиксирайте неговото положение.

поставете и фиксирайте лагерите

След това с помощта на удар направете елемента на място. След инсталирането на лагери е необходимо да се "постави" жлеза на място. Гуменият пръстен се обработва със специална грес, това е необходимо за подобряване на работата и удължаване на живота на уплътнението.

вмъкваме сапион

След като жлезата е здраво фиксирана, е необходимо да се обработи втулката на барабана с лубрикант. Смазването ще осигури водоустойчивост и термоустойчивост на връзката, ще удължи живота на лагерите и О-пръстените.

Замяната е направена, сега е необходимо да се поставят всички елементи на системата в корпуса. На първо място се поставя барабан, прикрепена е ролка, поставя се задвижващ колан. Следвайки мястото си, задната стена на устройството се завинтва. Следващото сглобяване се извършва в обратен ред. Както можете да видите, реалистично е да замените лагерите със собствените си ръце. За да направите това, трябва да подготвите всички необходими инструменти и ясно да следвате инструкциите за действие.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини