Всичко за пералните машини

Как да сменим лагера на пералната машина Ardo

Как да сменим лагера на пералната машина ArdoВ 99% от случаите шумът, скърцането и чукането по време на миене изчезва след смяна на лагерите в пералнята. В противен случай проблемът ще се увеличи, всеки цикъл ще бъде придружен от силен рев и скоро машината напълно ще се провали, което изисква скъпи ремонти. Ето защо е по-добре да не извеждате нещата до крайност и да сменяте лагерния възел при първите признаци на повреда. Как да направите това бързо и компетентно - ще разкажем с всички подробности на примера на пералнята Ardo.

Разглобяваме машината

Процесът на подмяна на монтажа е доста отнемащ време, тъй като можете да стигнете до лагерите само като издърпате резервоара и барабана. За да направите това, трябва да разглобите машината почти изцяло, което често плаши домашните майстори. Но всъщност, действайки последователно и точно, всеки може да се справи със задачата. Основното нещо е да не се отклонявате от следните инструкции:

 • изключете машината от всички комуникации, захранване, вода и канализация;

Внимание! Не забравяйте да определите местоположението на проводниците, свързани към частите на камерата, за да избегнете грешки по време на повторно сглобяване.

 • осигурете свободен достъп до задната стена на машината;разглобете пералнята Ardo
 • развийте съответните болтове, отстранете задния панел;
 • изхвърлете колана (при старите модели Ardo е клин);
 • нулирайте сензорите, прикрепени към резервоара, като извадите гумата с плоска отвертка и огънете всяка група проводници;
 • отстранете заземяването от вала, като развиете гайката в основата;
 • освободете окабеляването на нагревателния елемент, разхлабете задържащия болт TEN, натиснете пръта навътре и извадете частта;
 • развийте двата винта отгоре и повдигнете предния панел нагоре, докато сте отзад;
 • вземете главата 13 и извадете металната плоча, предназначена за затягане на резервоара;
 • фиксирайте маховика с отвертка, развийте централната гайка и я извадете;
 • развийте всички самонарезни винтове, разположени на средната кръгла връзка на резервоара;
 • вземете горния резервоар с две ръце и, като го поведете в различни посоки, издърпайте през съществуващия отвор.

Ако действате по този начин, няма да е необходимо да премахвате везните, двигателя, амортисьорите, диспансера и други недокоснати елементи на машината. Изважда се само барабанът с по-малката половина на резервоара. Поставяме го на гумата на старата кола и започваме демонтаж с последваща подмяна.

Премахване на стари лагери

Поставяйки извадения резервоар пред себе си, е необходимо да се оцени състоянието на вала. Най-вероятно през годините на експлоатация в центъра на корпуса се натрупа много ръжда и мащаб, така че ще трябва да го третирате с универсален почистващ препарат като WD-40. Докато съставът разяжда мръсотията, ние заместваме тухлена основа под контейнера, а между тях - мека възглавница. Продължаваме да действаме.

 1. Избиваме лепкавия вал, за който заместваме гумен малат и през него потупваме с чук, докато барабанът попадне отвътре.
 2. Нокаутираме външния лагер и масленото уплътнение, останали върху резервоара.
 3. Ако външният лагер е много залепен, ние шлифоваме длето и, променяйки ъгъла на наклон, го избиваме с чук.
 4. Когато вътрешният пръстен е недостъпен, внимателно правим разрези от двете страни с шлайф и го развиваме с газов ключ.
 5. След това сваляме второто масло уплътнение.

премахнете старите лагери

Сега трябва да подготвите място за последващ монтаж на лагерния монтаж. Почистете добре барабана и резервоара с препарат за почистване и парцал. След това избършете на сухо и вземете резервните части.

Сглобяване на нови части

пълним нови лагериОстава само да смените лагерите със собствените си ръце. Първо вземете пръстен с по-малък диаметър, поставете резервоара с отвора за барабана нагоре и поставете частта в седалката. Спускаме длето с тъпа основа и го потупваме с чук в кръг, докато напълно се свие. След като поставим подходящо уплътнение с масло, смажете със специален състав и го обърнете.

Следващ ред е външен лагер, който е монтиран по същия начин: поставен в дупка и забит с удари. След обилно смазване на вала и завийте барабана в резервоара. Ще бъде полезно да се разхождате през лагерния монтаж с уплътнител.

Сега трябва компетентно да съберем отново. Връщаме резервоара на мястото му и свързваме двете половини на резервоара с предварително завинтени винтове. На този етап препоръчваме да проверите качеството на работа, като превъртате резервоара наляво и надясно. Ако няма външен шум, инсталацията е отлична.

След това фиксирайте шайбата, затегнете везните, прикрепете нагревателя и свържете два свалени датчика. Бъдете изключително внимателни с капиляра - газовата тръба лесно се поврежда от най-малкото налягане. На финала трябва да поставите задвижващия колан и да затегнете двата капака. Не забравяйте да "прогоните" машината с тестово измиване, като изберете най-краткия режим.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини