Всичко за пералните машини

Как да сменим лагерите в перална машина AEG

Как да сменим лагерите в перална машина AEGНякои компоненти на пералнята се износват с течение на времето и престават да работят с пълен капацитет. Лагерите не са изключение. Няколко години след закупуването на шайбата, по време на нейната работа, можете да забележите появата на шум, удари, вибрации. Ако ситуацията не се коригира навреме, тогава обичайната дрънкалка ще се превърне в досаден тътен.

Подмяната на лагерите в пералнята AEG е доста отнемащ време процес, идеалният вариант е да изпратите машината в сервиза, професионалистите бързо и точно ще направят ремонт. Можете обаче да спестите пари и да се опитате сами да направите замяна, нашите инструкции ще ви помогнат в това.

Опитвам се да стигна до резервоара

За да премахнете лагерите със собствените си ръце и да инсталирате нови компоненти на тяхно място, ще трябва да разглобите резервоара CMA. За това елементът трябва да бъде изваден от тялото на устройството. Този процес не е лесен, защото за да извършите такава процедура, ще трябва да получите много подробности от машината.

Съветваме ви да имате камера под ръка и да заснемете процеса на разглобяване на оборудването, това ще помогне в бъдеще за точно сглобяване на устройството.

За да стигнете до резервоара и свободно да го извадите от шайбата, изпълнете следния алгоритъм на действия:

 • премахнете горния капак на кутията. За целта използвайте стандартна отвертка Phillips, за да развиете двата самонарезни винта, придържащи стената;
  махнете горния капак на кутията и извадете тавата с перилен препарат
 • извадете тавата за почистване;
 • извадете уплътняващата дъвка около люка - разхлабете скобата, която държи маншета, и я поставете в барабана;
 • изключете контролния панел, за това развийте всички винтове, които го държат. За да предотвратите препятствието на панела при работа, внимателно го преместете отстрани. Внимавайте да не прекъснете контактите;
  развийте и извадете контролния панел
 • премахнете горната метална пръчка;
 • разкопчайте долната рамка на предната стена;
 • Развийте самонарезните винтове, държащи предната част на кутията, разположена в долната и горната част на стената. Когато издърпате капака към себе си, ще видите контактите на устройството за заключване на люка. Необходимо е да извадите корпуса и да издърпате UBL проводника. След това издърпайте стената и оставете настрана;
 • изключете предната и горната противотежест на шайбата;
 • извадете тръбата за източване;
 • отпуснете амортисьорите на резервоара;
 • изключете тръбата от превключвателя за налягане и извадете сензора за ниво на водата;
 • развийте дозатора от крепежните елементи, отстранете пълнещия клапан, за да направите това, удавете го в корпуса и го завъртете надясно. Разпределител, свързан с клапана, оставете настрана;
 • изключете шумовия филтър;
 • отстранете задната стена на машината, отстранете задвижващия ремък от шайбата, изключете контактите, водещи до нагревателя, както и окабеляването на двигателя.

След извършване на описаната последователност от действия, ще имате свободен достъп до резервоара SMA. Сега трябва внимателно да извадите елемента от тялото на машината.

Подготовка и демонтаж на резервоарите

След като резервоарът е празен, е необходимо да изключите шайбата, мотора и нагревателния елемент от конструкцията. След това с помощта на клещи отстранете двата амортисьора, разположени на повърхността. По-голямата част от шайбите AEG са оборудвани с неотделими резервоари, така че елементът ще трябва да бъде изрязан.

За следващия етап на работа ще ви е необходима бормашина с дълга бормашина с диаметър 6 мм, пет фиксиращи болта с диаметър 5 мм, няколко самонарезни винта (12-14), обезмаслител, водоустойчив уплътнител, тънко трионче с малки зъби. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

 • направете 5 маркировки с маркер; върху тях при сглобяване на резервоара можете да завиете болтовете на правилното място;
  направете маркировки с маркер на местата на крепежни елементи
 • използвайте тренировка, за да направите дупки в маркираните точки;
 • вземете трион и отрежете точно в средата на резервоара;
  мелница задълбочава устната на резервоара
 • С помощта на шлайф или поялник леко задълбочете стената на устните на резервоара, както е показано на фигурата. Това ще ви помогне при по-нататъшното сглобяване;

използвайте поялник, за да направите дупки за винтовете в ръба на резервоара

 • издърпайте барабана от тялото на резервоара, огледайте вала за наличие на изработка, не трябва да бъде. Почистете втулката, ако е необходимо.

След като барабанът бъде отстранен отстрани, ще видите мястото за монтаж на лагерите и кутията за пълнене. Пристъпваме към следващия етап на работа по директната подмяна на компоненти.

Смяна на лагери

Преди да излезете от части за поръчка, отстранете всички мръсотии, които присъстват на повърхността. За да премахнете старите лагери и кутията за пълнене, е необходимо да подготвите дрифт и обикновен чук. Поставете единия край на инструмента за пейка в областта на жлезата, леко чукнете по горния ръб на перфоратора. С тези стъпки можете лесно да почистите старите си части.

извадете старите лагери и кутията за пълнене с перфоратор

Вътрешният лагер се изтласква в резервоара, след което резервоарът трябва да се обърне и вторият, външен лагер, да се отстрани.

Преди да поставите нови части, е по-добре да измиете повърхността на резервоара и барабана. След почистване на частите можете да продължите с инсталацията. За тази процедура е най-добре да имате теглич, инструментът ще ви позволи леко да натиснете лагерите на мястото си. Въпреки това, при липса на пулър, можете да използвате плосък дрейф.

Когато лагерите са поставени, можете да поставите жлезата. Майсторите препоръчват намазването на венеца в кръг с обикновен суперклей за по-надеждно фиксиране на частта. Уплътнителният пръстен трябва да се обработва със специална смазка за лагерите и уплътненията на SMA, той трябва напълно да запуши устната на елемента. Също така, не забравяйте да третирате втулката на барабана с лубрикант.

място на монтаж на лагери и уплътнения

Можете да започнете да сглобявате резервоара. За да направите това, шевовият трион се обезмаслява по цялата обиколка. След това в резервоара се вкарва барабан. След процедурата за обезмасляване, термоустойчив уплътнител се нанася върху краищата на двете части на резервоара в непрекъснат слой.

за залепване на половините на резервоара прилагаме термоустойчив уплътнител

След като стените се намажат, свържете двете части на резервоара. След това завинтете фиксиращите болтове в отворите, маркирани в началото на работата. Подгответе поялник, винтове и отвертка. С помощта на поялник направете вдлъбнатини върху свързващия шев в кръг със стъпка от около 5-8 см. След това в дупката поставете самонарезен винт и го задълбочете с отвертка.

Процесът на повторно сглобяване на резервоара е завършен. Остава да прикрепите предварително сваления двигател към него, да поставите нагревателния елемент, шайбата, да поставите задвижващия колан. След това автоматичната машина се сглобява в същия ред, както беше разбрано.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини