Всичко за пералните машини

Как да сменим лагера в пералня Ariston

подмяна на лагери в машина AristonПодмяната на лагерите във всяка пералня, включително Ariston, е доста трудна физическа работа, която изисква определени умения и време. Разглобявайки машината за първи път, можете да отделите около два дни, за да направите всичко в "чист вид" със собствените си ръце. Затова ще трябва да се запасите не само с инструменти и подробни инструкции за текст и видео, но и с търпение.

Готварски инструмент

Започнете всяка работа, като подготвите това, което може да се наложи. Например може да ви е необходима стая или просторна стая, в която ще бъде удобно да разглобите колата и да сгънете частите, така че по-късно да бъдат лесно открити. Често това е първият проблем по пътя към ремонта на „шайбата“ със собствените си ръце. След като изключихме машината от всички комуникации и я поставим на удобно място, подготвяме инструмента, Може да се изисква:

 • чук;инструментите
 • клещи
 • плоски и Phillips отвертки;
 • метален прът;
 • носеща теглилка;
 • водоустойчива грес WD-40;
 • уплътнител;
 • отворени ключове;
 • маркер.

Освен това ще са необходими нови лагери и уплътнения. Ако знаете предварително от какво се нуждаете, можете да ги купите в магазина. Ако не, тогава след разглобяване на машината и изваждане на дефектните лагери, погледнете техните маркировки и купете подобни.

Разглобяваме машината: вземете резервоара

Разглобявайки пералнята поетапно, можете да правите снимки, за да можете след това да съберете оборудването обратно. Въпреки че това не е необходимо, защото във видеото по тази тема всичко е подробно и вече записано.

И така, анализът на предния апарат Ariston ще бъде представен под формата на следния алгоритъм:

 • Развийте пластмасовия капак, разположен на гърба на кутията.
 • Развиваме болтовете, държащи горния капак, и го изваждаме.
 • Отстранете и задната стена на корпуса.
 • Отслабваме скобата на тръбата, прикрепена към резервоара на пералнята, и отстраняваме тръбата.
  дренажна тръба в пералнята
 • Изваждаме чипа с проводници от електродвигателя.
 • Свалете задвижващия ремък. В колата Ariston той е отстранен, както и в много други "перални машини", този процес е описан подробно в статията за как да смените задвижващия колан в пералнята - видео.
 • Отслабват 2 болта, придържащи двигателя.
  двигател в пералня
 • Внимателно натиснете болтовете, придържащи двигателя, след това ги развийте до края и извадете двигателя от машината.
 • След това изключете захранващите контакти от нагревателния елемент, разположен под резервоара.
 • Проверете и изключете всички сензори.
 • Обръщаме се към предната част на калъфа - изваждаме контейнера за прах.
 • Под приемника за прах намираме болтовете, държащи предния панел, и ги развиваме.
 • Развиваме още 2 болта отгоре, те също държат контролния панел и го изключваме.
  контролен панел в пералнята
 • Извадете гумения маншет от барабана.
 • Изваждаме долния панел на кутията и развиваме всички болтове, върху които е монтирана предната стена на машината.
 • Извадете предната част на калъфа.
  анализ на пералнята
 • Изключете и премахнете балансите.
 • Изключете тръбата за пълнене от резервоара.
 • Извадете маркуча, преминаващ от сензора за ниво на водата към резервоара.
 • Премахваме нишата за приемника за прах.
 • Развийте амортисьорите.
 • Сваляме пружинните щипки, върху които резервоарът виси с плоска отвертка.
  анализ на пералнята
 • Ние се уверяваме, че всичко е изключено от резервоара и го изваждаме от колата.

След като извадите резервоара на пералнята Ariston, той трябва да бъде поставен върху опорите с маншета надолу. Така половината път за достигане до лагерите е покрит. И това не е най-трудното.

Сменете лагера

ремъчна шайба на пералнятаСега трябва да разглобите пластмасовия резервоар на пералнята Ariston. Като начало премахваме шайбата - това е един от трудните моменти, тъй като шайбата се завинтва на винт със заключваща паста. За да го развиете, ще трябва да бъдете търпеливи. Можете да го завъртите с чук и длето, като леко натиснете винта или можете да използвате твърд размер на бита T40 и държач.

Битът се завинтва към оста на винта и след това, хващайки бита с държача, трябва да завъртите винта обратно на часовниковата стрелка. С помощта на маркер можете да отбележите правилното положение на шайбата, така че след това без проблеми да я върнете обратно. Изваждаме шайбата, като я дърпаме към нас с люлеещи се движения отстрани. След като го извадите, ще видите външния лагер и края на вала, който трябва да бъде избит от резервоара и барабана. Това се прави по следния начин: върху вала е поставен дървен блок, върху който са нанесени удари с чук.

Важно! Ако валът не избие и се изискват много усилия, тогава е най-добре да завиете ненужен болт в него и да нанесете удари върху болта.

На следващо място, трябва да разделите резервоара на две части. В някои модели перални машини Ariston те се закрепват заедно с болтове, развивайки които, можете да разглобите резервоара. Част от резервоара от страната на маншета се отстранява от барабана доста лесно., Втората част ще трябва внимателно да се събори от барабана, за да не се повреди пластмасата. След като освободите барабана от резервоара, проверете износването на втулката на вала, за да направите това, избършете го с кърпа и поставете нов лагер, ако има дори малка игра, тогава валът заедно с кръста също трябва да бъде заменен.резервоар за перална машина

Ако резервоарът не се разглобява, но е твърд, тогава той ще трябва да бъде нарязан на шева, как да направите това, погледнете в този видеозапис.

И накрая, ние се заемаме с лагерите. Първо извадете външния лагер. Това става с метален прът и чук. Опираме пръта срещу джантата на лагера и нанасяме малък удар с чук, след това променяме позицията на пръта и отново удряме. Затова чукнете лагера в кръг. След като лагерът е изваден, обърнете резервоара и извадете втория лагер отвътре по същия начин. Заедно с него получаваме маслена пломба. лагери в пералнята

Обърнете внимание! Най-удобно е да използвате не чук, а специален теглич за лагери. Универсалният пулър може да бъде полезен не само за ремонт на пералнята.

лагери в пералнятаПремахвайки лагерите, почистваме от замърсявания и избърсваме дупките, където са били вкарани с течност WD-40, за да се отървем от ръждата, а след това смазваме със специална грес или грес Litol-24.

Сега инсталираме лагери, започвайки отвътре. Внимателно го карайте с прът и чук, като движите пръта напречно по външния ръб на лагера. Поставяме маслено уплътнение върху лагера и го покриваме с водоустойчива грес. Външният лагер също се задвижва. На следващо място, ние събираме резервоара, изпълнявайки стъпките в обратен ред, използвайки собствените си снимки или видеоклипове.

Важно! Когато сглобявате две половини на резервоара, не забравяйте да почистите съединението, поставете гуменото уплътнение и нанесете силиконов уплътнител. След това свържете само частите заедно на болтове.

Ние също така сглобяваме машината на етапи, действайки в обратен ред. Отделете си време, бъдете внимателни и внимателни.

В заключение подчертаваме още веднъж, че подмяната на лагерите във всяка пералня се счита за доста трудна работа. За по-добро разбиране на тази работа можете да гледате видеоклипа по-долу. Но ако след гледането на видеото сте още по-убедени, че не можете да замените тази част със собствените си ръце в пералнята, тогава не се колебайте да я предадете на сервизен център.

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Марина яхт клуб:

  Всичко се рисува много лесно, ако имате ръце и време, тогава можете сами да замените лагера, като същевременно спестите добра сума пари. Благодаря на автора.

 2. Граватар Хади Хади:

  Добре дошли! Кажете ми какъв размер лагери и маслени уплътнения са необходими за пералня Ariston Hotpoint ARXL 85 CSI L? Благодаря предварително.

 3. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Моля, кажете ми какъв лагер има на пералнята Hotpoint ariston wmsg 7105 b?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини