Всичко за пералните машини

Как да сменим помпата на перална машина Zanussi

подмяна на помпа в Zanussi_1В пералнята Zanussi помпата изпълнява една от основните функции. Той изпомпва вода от резервоара, когато машината е завършена. Следователно и най-малката неизправност веднага ще промени качеството на вашето пране: водата ще остане в пералнята след края на процеса, което няма да ви позволи да извадите прането от барабана. В такъв случай трябва да знаете как можете да замените помпата на пералня Zanussi и да върнете прането си на отлично качество. След като прочетете нашата статия, подмяната на изпускателната помпа със собствените си ръце няма да изглежда невъзможна задача.

Пригответе се за работа

За начало трябва да помислите дали възнамерявате сами да замените помпата в пералнята Zanussi или с помощта на специалист. Очевидно майсторът ще замести бързо и ефективно, но работата му ще струва малко пари.

Ако искате да направите подмяната самостоятелно, ще харчите само за нова помпа, но ще отнеме повече време за ремонт, отколкото ако професионалист го направи.

За да направите сами ремонт, ще ви трябват следните инструменти: отвертка, набор от отвертки, клещи и мултицет, в случай че трябва да проверите помпата. за работа, трябва да намерите подходящо място, тъй като пералното устройство ще трябва да бъде разглобено, а да направите това на мястото на инсталиране е малко вероятно. Затова е по-добре да плъзнете машината в средата на стаята или в някоя голяма стая (гараж, например), след като я изключите от мрежата, канализацията и водоснабдяването.

Ще заменим

Местоположението на частта е различно за някои модели Zanussi. Следователно, ремонтът на дадено устройство ще се извърши по малко различни начини. Ще разберем как да процедираме, ако помпата на вашата машина е разположена отстрани на задната стена.

 1. За да започнете, изпомпвайте цялата вода от пералнята, като поставите дренажния маркуч на пода и поставете контейнера. Така цялата вода от машината ще излезе от гравитацията без допълнителни усилия от ваша страна.
 2. Когато сте готови, можете да премахнете задната стена. За да направите това, развийте винтовете, които го държат, и също отстранете капака на всмукателния клапан, така че да няма проблеми с разединяването на задната стена.
 3. Сега можете да премахнете самата стена.
  подмяна на помпата в Zanussi_2
 4. Сега можете лесно да взаимодействате със съдържанието на вашето устройство. Преди да извадите помпата, извършете няколко подготвителни стъпки. Внимателно изключете захранващия кабел на помпата и отстранете целия охлюв (внимавайте да не го повредите). Когато отстранявате кохлеята, не изваждайте дюзите от нея, тъй като тази допълнителна работа не е необходима.
 5. След това можете да премахнете самата помпа, като развиете винтовете, на които се държи. Не забравяйте да запомните местоположението на частта! Освен това, преди да инсталирате нова помпа, избършете нейната седалка. Колкото по-малко мръсно е, толкова по-силно ще държи новото устройство.
  смяна на помпата в Zanussi_3
 6. Време е да поставите нова част. За целта го инсталирайте на специални бегачи и го плъзнете в устройството, докато щракне.
 7. Сега свържете машината към мрежата и водоснабдяването и проведете пробен цикъл на шайбата, не непременно дълга. Вашата задача е да се уверите, че водата влиза в резервоара и се изпомпва от нея без проблеми. Ако всичко върви добре, значи сте направили всичко както трябва.
 8. Когато се убедите, че всичко работи, можете да инсталирате задната стена, да монтирате капака на изпускателния клапан и да поставите шайбата на място.

При някои модели Zanussi помпата е вградена в дъното на пералнята, така че трябва да я прекарате през дъното. Нека да разберем как да направите това:

 1. Като начало отново, с помощта на дренажен маркуч, положен на пода, изпомпвайте вода от уреда.
 2. Поставете шайбата хоризонтално, с барабана нагоре, за да можете спокойно да работите с дъното на машината.
 3. Развийте долната стена, така че да можете да взаимодействате със съдържанието на апарата. От дясната страна вътре намерете и извадете помпата и след това я извадете от машината.
 4. Сега вземете нова част. Поставете новата помпа на мястото на предходната и я натиснете малко навътре, докато щракне, така че да се изправи уверено (не забравяйте, че седалката на помпата трябва да бъде възможно най-чиста). Когато всичко е готово, свържете захранващия кабел към помпата.
 5. За да проведете тестване, трябва да завиете долния капак на машината назад и отново да поставите устройството във вертикално положение. Когато всичко е готово, започнете пробно измиване.
 6. Ако събирането и изпомпването на вода се извършват без проблеми, значи сте направили всичко както трябва.

Всъщност замяната на помпа в пералнята на Zanussi не изисква огромна инвестиция на време и усилия, така че при правилни грижи и внимание можете да се справите сами. Ако обаче се съмнявате в себе си и силните си страни, по-добре е да се консултирате със специалист.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини