Всичко за пералните машини

Как да смените помпата в пералня Samsung

Как да сменим изпускателната помпа в Samsung SMКато установихте, че пералнята не източва отпадъчните води, предположихте ли, че помпата за източване не е наред? Не е необходимо незабавно да поканите професионален майстор, за да отстраните тази неизправност, можете да го направите сами. Ще се опитаме да разкажем подробно как сами да замените изпускателната помпа, като по този начин ще спестите няколко хиляди рубли в семейния бюджет. Процедурата не е много сложна, ще отнеме не повече от час, за да я завършите.

Помпата наистина ли е счупена?

Как да разбера, че неизправността на пералнята на Samsung е причинена именно от дефект на помпата? Като начало трябва да проверите шайбата за други повреди, да проверите работоспособността на други части и елементи.

Първо се съсредоточете върху външните симптоми на неизправността. Всички съвременни автомобили уведомяват потребителя за повреда, показвайки код за грешка на цифровия екран. Виждайки условната комбинация от цифри и букви и дешифрирането й с помощта на инструкциите за устройството, ще разберете дали неработоспособността на дренажната система е основната причина за проблема.

Важно! Основният признак за повреда на дренажната помпа е „замръзването“ на процеса на промиване на етап, включващ извеждането на отпадните води от резервоара.

Започнете да проверявате системата, първо се уверете, че функцията за завъртане е зададена от програмата. Ако не, активирайте този режим отново. Ако нищо не се случи, проверете маркуча за източване, той не трябва да е разположен над нивото на резервоара и да има извивки. В случай, че се намира точно, изключете го от инженерните комуникации и проверете за блокиране. Насочете свободния край на маркуча към банята и включете режима за източване на машината. Ако водата започне да тече свободно, тогава всичко е наред с машината, а първопричината за повредата е запушването на канализационната тръба.

Ако не става въпрос за блокиране, преминете към следващата стъпка. Извадете защитния панел (при някои модели достъпът до елементите на системата за източване се отваря от малък люк), разположен в долната част на предната стена на корпуса. Пригответе контейнер с такъв обем, че цялата вода от машината да се побере в контейнера, заменете го и развийте източващия филтър. Изпразнете резервоара, отстранете натрупаните отпадъци от повърхността на филтъра.

С помощта на фенерче запалете дупката, в която е стояла частта. Внимателно проучете работното колело, проверете дали той се върти свободно. В случай, че работното колело е на мястото си или се движи с големи усилия, струва си да започнете проверката на помпата.

Подготвителни дейности

За да смените дренажната помпа, трябва да изключите машината от електрическата мрежа, да изключите дренажния и входящия маркуч от тръбите за вода и канализация. След като извърши тези прости стъпки, потребителят ще зададе логични въпроси: „Къде се намира помпата? Коя страна да се приближи до машината? ".

премахнете панела, покриващ филтъра за боклукВ голяма част от пералните машини на Samsung елементите на системата за източване са разположени в долната й част, те са затворени от специален панел или от отделен люк. За да отделите панела от кутията и да получите лесен достъп до необходимите части, най-добре е да използвате плоска отвертка. Внимателно извадете дъното на машината с инструмент, махнете капака.

След като премахнете капака, ще видите зоната, в която се намира източващият филтър. Това е пластмасова конструкция, която предпазва работното колело на помпата от чужди предмети. Извадете филтъра за прах и го почистете.

Важно! Когато развиете филтъра, останалата в дюзите вода може да започне да изтича, така че преди да направите това, поставете парцал близо до SMA.

В отвора ще видите работното колело на изпускателната помпа.Превъртете го с пръст или дълга тънка пръчка, частта трябва да се върти свободно. Ако работното колело е трудно за движение, косата, конецът и други остатъци може да са навити около него. Тя трябва да се почисти, но това може да стане само чрез изваждане на помпата от корпуса.

Следващата стъпка ще бъде да поставите машината на страната си, това трябва да се направи внимателно, за да не се надраска тялото на шайбата. Не забравяйте да поставите субстрат под страничната стена на машината, това може да бъде килим, навит на руло, всякакви други предмети, които ще ви позволят плавно да спуснете единицата. Като обърнете машината и погледнете под основата, ще видите помпа за източване, охлюв и неговия двигател.

намираме помпа и охлюв

Препоръчително е да проверите помпата с мултицет. Сондите му са свързани към клемите, водещи към помпата, след като на устройството е зададено променливо напрежение до 700 волта. Включете шайбата в електрическа мрежа, изберете програма за източване, след известно време погледнете напрежението, идващо към мултицета. Ако стойността на индикатора е 220 Волта и помпата не се източва, пристъпваме към подмяната на частта. В случай, че напрежението не дойде и програмата за източване работи, тогава проблемът се крие в контролния модул.

Така че, за да замените старата помпа с нова, остава да създадете прост алгоритъм на действията, който ще ви позволи да смените помпата в пералнята на Samsung.

Премахваме старото, слагаме ново

След като изберете желания елемент, си струва внимателно да проучите препоръките за по-нататъшни действия. Указанието за потребителя ще бъде следното:

 • изключете 2-те захранващи проводници, които са свързани към помпата, като изключите и двата извода;
 • с помощта на отвертка развийте трите напречни болта, които придържат помпата към кохлеята;
  развийте винтовете
 • хванете изпускателната помпа и леко я „счупете“ до дъното, изключете частта;
  изключете частта
 • подгответе нова помпа;
 • тогава трябва да свържете обслужващата помпа на нейното първоначално място в същото положение;
 • закрепете помпата с помощта на болтовете, които бяха отстранени в самото начало на работата;
 • прикрепете предварително премахнатите терминали към новата част;
 • поставете източващия филтър на място;
 • връща AGR в първоначалното си положение;
 • Инсталирайте отново панела за достъп.

Всъщност процесът на подмяна на помпата, отговорна за източването на водата, отнема малко време. Можете да извършите процедурата сами, без да прибягвате до помощта на сертифициран сервиз. За да направите това, трябва само внимателно да проучите инструкциите стъпка по стъпка за извършване на работа от този тип.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Александър Александър:

  Благодаря ви! Полезно и практично. Всичко дойде по-добре.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини