Всичко за пералните машини

Как да сменим маншета на люка на перална машина Zanussi

Как да сменим маншета на люка на перална машина ZanussiАко вратата на пералнята не пасва плътно или се забелязва изтичане на вода, трябва да помислите за подмяна на маншета на шахтата. Най-вероятно венеца се е изместила, повредила или изтичала - във всеки случай не можете да оставите проблема без внимание. Всеки може да оправи ситуацията: достатъчно е да подготвите две плоски отвертки, да закупите ново уплътнение и да отделите известно време. Всички инструкции и препоръки за собствениците на перални машини Zanussi са дадени в нашата статия.

Как да закупите подходяща част?

На първо място, трябва да помислите за нов маншет или по-скоро да изберете правилния пръстен, подходящ по диаметър и дебелина. Най-лесният начин да не сгрешите с размера е да премахнете старата дъвка и да отидете с нея в специализиран магазин. Още по-лесно е да намерите артикула под формата на регистрационен номер върху уплътнителя и да информирате неговия продавач.

Има и друг вариант - да откриете серийния номер на шайбата, която се нуждае от подмяна и да я използвате за справка. За машини Zanussi и Electrolux тази маркировка се прилага върху стикер, разположен под люка. Най-добре е да се снима целият етикет, за да се изяснят допълнително модела, годината на производство и индустриалния код, ако е необходимо.

В допълнение към актуализирания маншет ще ви е необходима шлицова отвертка, сапун, клещи с кръгли носа и гъба за измиване. На това всички подготовки приключват. Остава само да замените уплътняващата дъвка на пералната машина Zanussi съгласно инструкциите по-долу.

Демонтиране на старата дъвка

Не е възможно просто да махнете уплътнението и вместо това да издърпате друг. Маншетът е здраво фиксиран от две скоби - външна пластмаса и вътрешен метал, които трябва внимателно да се свалят. Извършва се така:

 • намерете външния пръстен;
 • издърпайте го с плоска отвертка, издърпайте го отстрани и извадете;
 • огъваме ръба на маншета и се захващаме от вътрешната скоба, която е непрекъсната пружина в картечниците Zanussi;
  махнете стария маншет

Важно! На някои модели Zanussi има винтови скоби, за демонтирането на които е достатъчно да разхлабите монтажа и да свалите ключалката.

 • ние дърпаме ръба на маншета върху себе си с една ръка, а с другата помагаме на ластика да се отдалечи от резервоара.

Сега можете внимателно да инспектирате уплътнението и да установите причината за повредата му. Това ще помогне в бъдеще за по-внимателно отношение към новия каучук и ще увеличи експлоатационния му живот. Сега нека поговорим за по-нататъшни действия.

Поставяме артикула

Затягането и закрепването на маншета е много по-трудно от отстраняването му. По-добре е да намерите помощник, тъй като допълнителни ръце ще ви помогнат да се справите по-бързо с инсталацията. Независимите тренировки с предварително свалената гумена лента няма да навредят - можете да репетирате предстоящата работа. Как ще изглежда процесът по-нататък?

 1. Подготовка на сайта. Взимаме гъба, сапун и вода и внимателно измиваме седалката. Не е необходимо напълно да се отмие образуваната пяна - хлъзгава повърхност ще улесни инсталирането.
 2. Еластично напрежение на лентата. Първо намерете монтажните маркери и ги комбинирайте. След това поставете маншета в жлеба и го издърпайте с палци, движейки се в кръг в двете посоки. Това елиминира загубата и изместването.
 3. Монтаж на вътрешна яка. Ако пръстенът е винтов, процесът на инсталиране ще бъде лесен: отслабете го до желания диаметър, поставете го в жлебовете и затегнете винта. Пролетните крепежни елементи са по-трудни за инсталиране. За начало напълваме ръбовете на маншета в барабана, развиваме ключалката на люка на кутията и вкарваме отвертка в освободения отвор за заключване, докато стане напълно стабилна. След това трябва да поставите пружина върху инструмента и да издърпате цялата обиколка на люка с друга отвертка. След като извадим ключалката и върнем ключалката на мястото си.

Внимание! Използваме отвертка много внимателно, тъй като венеца може лесно да се повреди.

 1. Външно приковаване.С втората скоба е по-лесно, тъй като достъпът до седалката не е затворен от нищо. Самата процедура е същата: с пружината поставяме пръстена от едната страна, закачаме го от противоположния ръб с отвертка и леко издърпваме по периметъра. Ако има винт, разхлабваме крепежните елементи, монтираме ключалката и здраво затягаме.

сложете нова дъвка

На Зануси от стария модел може да се намери друг вид яка, оборудвана със специални куки. Те се разединяват с клещи с кръгъл нос и след това се изтеглят обратно по същия начин.

Остава да се оцени качеството на ремонта. Сравнете съответствието на монтажните релси и стегнатостта на маншета. Накрая включете машината, изберете режима на изплакване и започнете цикъла. След приключване на работата наклоняваме тялото на машината назад и оглеждаме дъното и пода: не трябва да има следи от вода, локви и капки.

По каква причина венеца се влошава?

скъсан маншет за шахтиВъпреки лекотата на подмяна на маншета на шахтата, никой няма да иска да прави това редовно. Ето защо ви препоръчваме да вземете предвид старата дъвка и да определите причината за нейната непригодност. Основното е да се разбере, че уплътнението има собствен период на износване и при редовно използване на шайбата постепенно и неизбежно се изтрива. Следните фактори ускоряват процеса на повреда.

 1. Помия инсталация. Вече беше споменато, че не е трудно да се пробие пръстена с отвертка.
 2. Агресивни почистващи препарати. Много прахове имат опасен състав, който влияе неблагоприятно на каучука.
 3. Триене. Говорим за това как уплътнението е в контакт с други елементи на машината и директно с прането.
 4. Твърди предмети. Влошаващо състоянието на маншета и острите предмети, попадащи в барабана, монети, ключове, както и тежки обувки.
 5. Безгрижие. Често венеца страда от небрежно товарене и разтоварване на нещата.
 6. Гъбички и плесен. Ако не изсушите машината след всяко завършено пране, върху гумената повърхност може да се образува плака, която в крайна сметка да корозира материалната структура.

Спазвайки правилата за работа на пералнята, можете да забавите процедурата за отстраняване на маншета за дълго време. Но дори и при очевидни нарушения на стегнатостта на люка, човек не трябва да се отчайва - доста лесно е да инсталирате нова гумена лента вместо развалена. Основното е да се придържате към дадените инструкции и да действате възможно най-внимателно.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини