Всичко за пералните машини

Как да смените маншета на пералня Samsung

Как да смените маншета на пералня SamsungДефект в уплътняващата дъвка около люка SMA може да бъде открит с просто око. Тъй като е разположен на видимо място, погледнете по-отблизо, можете да откриете пукнатини по повърхността му, силно замърсяване и други неприятности, които могат да влошат работата на пералнята. Уплътнение, което има дори леки повреди, ще започне да изтича вода от резервоара. Подмяната на маншета на люка не е толкова трудна, колкото може да изглежда на пръв поглед. Как да направите това, ще разкажем по-нататък.

Защо се прави това?

Може да се наложи отстраняване на уплътнителната втулка не само ако се открият външни повреди. Често изглежда цял, но не изпълнява функциите си сто процента. Експертите препоръчват периодично да сменяте уплътнението с нов или да го почиствате старателно. Това ще помогне да се предотвратят течове и да се поддържа здраво системата. Така че уплътняващата дъвка ще трябва да бъде премахната, за да постигне следните цели:

 • почистване на маншета и мястото за монтаж от плака, котлен камък, мръсотия и натрупване на отломки;
 • подмяна на частта, ако тя е престанала да функционира и не може да гарантира целостта на машината.

Важно! Много лесно е да се диагностицира необходимостта от подмяна на уплътнителната яка. Ако установите нарушение на целостта на повърхността му, неприятна миризма, която се излъчва от уплътнението или изтичане, възникнало по време на процеса на измиване, трябва спешно да премахнете стария и да инсталирате ново уплътнение.

Приготвяне за работа

За да смените гумата на вратата със собствените си ръце на пералнята на Samsung, не е необходимо да имате специални инструменти и умения. За компетентно отстраняване на маншета е достатъчно просто да разберете реда на работата, какво и как да направите на определен етап, както и да подготвите набора от инструменти, налични във всяко семейство:

 • отвертка;
 • Филипс и отвертка с плоска глава.

Ако все още нямате отвертка под ръка, всички манипулации могат да се извършват без нея, но тогава процесът ще изисква малко повече усилия от вас. След като подготвите необходимите инструменти, обезвъздушете шайбата, можете да преминете към процедурата по подмяна.

Сваляме външната скоба

махнете скобатаПроцесът на отстраняване на стария маншет е условно разделен на два етапа. Първо, външната скоба на пружината е изключена. За да направите това, използвайки отвертка с плосък нож, леко издърпайте уплътнението, откъснете скобата (по отношение на местоположението на металната пружина) и леко я издърпайте към себе си.

По-голямата част от скобите на Samsung SMA са изработени от метал и имат вложка - плътна пружина, разтягане на която, можете да разглобите пръстена, без да повредите конструкцията. Има модели, оборудвани с пластмасов пръстен. В този случай фиксирането става с помощта на ключалки, които удобно и лесно се отварят. След като свалите външната яка, трябва да откачите маншета на вратата на люка от външната стена на корпуса на шайбата и да вкарате ластика в барабана, така че да не пречи.

Демонтираме вътрешна яка и еластична лента

След това трябва да освободите уплътнителния маншет от втората метална скоба, която държи гумата от вътрешната страна на устройството. За да направите това, изпълнете следния алгоритъм на действия:закопчалка на вътрешна яка

 • свалете горния капак на корпуса на SMA, като развиете двата болта, които го държат (те са разположени на гърба на шайбата, по краищата в горната част);
 • разхлабете стоманения пръстен, като развиете натягащия болт, закрепващ вътрешната скоба. Болтът не е напълно развит, но така, че пръстенът да се издърпва свободно;
 • след разхлабване на скобата издърпайте уплътнителната яка заедно с пръстена през вратата на люка на машината.

Всички действия трябва да се извършват много внимателно, за да не се повредят вътрешните части на SMA с инструмента и ако трябва само да почистите уплътнението и да го поставите отново, е важно да не счупите венеца.

Ако уплътнението е извадено от корпуса за почистване, след това старателно измийте повърхността му, като използвате различни дезинфектанти. Не забравяйте да почистите пространството, което се е отворило след изкопа, както и всички вдлъбнатини върху предварително затворената повърхност на барабана. Обикновено отлаганията на мащаба се натрупват на мястото на монтаж на маншета; специални почистващи препарати ще ви помогнат да се справите с него.

Извадете предната стена на корпуса

По-нататъшното инсталиране на гуменото уплътнение е най-трудната и отнемаща време стъпка. Инсталирането на уплътнението включва отстраняване на фасадата на автоматичната машина за лесен достъп до вътрешността на барабана, където маншетът е фиксиран. За да развиете всички винтове, придържащи предната стена на корпуса на шайбата, е по-добре да използвате отвертка, това значително ще улесни работата ви и значително ще ускори напредъка на работата.

Първо развийте трите винта, разположени на дъното. За да ги получите, опитайте да наклоните устройството обратно. Горната част на фасадата на пералната машина е фиксирана с винтове под основния контролен панел, така че тя трябва да бъде отделена и поставена отгоре на уреда. Друг болт може да се намери под чекмеджето на перилния препарат. Под прибрания електронен панел има още 2 винта в краищата. След като всички крепежни елементи се развият, можете да премахнете предната стена на корпуса, като по този начин ще получите достъп до барабана.

Някои майстори използват метода за подмяна на маншета, без да премахват предната стена на машината, така че времето за процедурата се намалява, но процесът на фиксиране на ластика отвътре ще бъде малко по-сложен.

Слагаме нова дъвка

инсталирайте нов маншетМного е важно да следвате определена последователност от действия, това ще предотврати последващи проблеми с лошо уплътняване и изтичаща дъвка. Основните етапи на заключителната част на инсталацията са както следва:

 • поставете маншета веднага с вътрешния задържащ пръстен в тялото и го поставете върху издатината на барабана, който е вътре;
 • внимателно нанижете уплътнението със скобата около обиколката;
 • проверете дали вътрешният пръстен на еластичното закрепване е прибран по цялата дължина на вдлъбнатината около уплътнението, след което напълно затегнете винта на скобата;
 • напълнете външната част на уплътняващата дъвка от предната част на машината;
 • След пълното инсталиране на уплътнението поставете външната скоба на първоначалното си място.

Когато нова или добре почистена стара уплътнителна яка е облечена и закопчана, можете да продължите с инсталирането на предния и горния капак на устройството на първоначалното му място. Прикрепете отстранения контролен панел и двете стени, фиксирайте ги с винтове, развийте се в самото начало на работата. Процесът на подмяна на маншетите е завършен, можете да започнете по-нататъшна работа на пералнята на Samsung.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини