Всичко за пералните машини

Как да сменим маншета на пералня Indesit

как да смените маншета на пералня IndesitАко на маншета на люка на пералнята има дупка, абразията или подуването на корема, тогава венеца трябва спешно да бъде сменен. Подобни повреди нарушават необходимата стегнатост и провокират изтичането на вода от резервоара по време на старта на цикъла. А това е недовършено миене, мръсни подове и наводнени съседи.

Подмяната на маншета на пералнята Indesit ще отнеме не повече от час и е достатъчно да отворите вратата и да сготвите минимум инструменти. Основното е първо да изключите захранването и да следвате точно инструкциите. А по-долу са дадени подробни алгоритми за демонтаж на повредена част, инсталиране на нова гумена лента и превантивни мерки.

Демонтаж на повредена част

Повреденият маншет на покрива не е изречение за пералня. Напротив, подобен ремонт ще струва много по-малко от подмяната на контролен модул или летяща електроника. И още по-приятно - почти всеки собственик на модела Indesit ще може да извади гумата от барабана със собствените си ръце и да инсталира нов.

Първото нещо, което трябва да направите при подмяната е да се подготвите: закупете нов маншет, идентичен на повредения, като се съсредоточите върху диаметъра, маркировката и препоръките на консултанта в магазина. На следващо място, ние се грижим за собствената си безопасност: изключваме колата от електрическата мрежа и избърсваме кутията със суха кърпа. След това пристъпваме директно към демонтажа.

 1. Сваляме фиксиращите яки. Ако държачите са пластмасови, тогава задържайки кръстовището на двете ключалки, издърпайте напред и с метални джанти развийте винта или извадете пружината с плоска отвертка.
  махнете фиксиращата скоба
 2. Внимателно натиснете предната част на гумената подложка.
  махнете стария маншет
 3. Търсим монтажен знак, указващ желаното местоположение на маншета до барабана на пералнята (най-често маркировката ще бъде характерен перваз).
 4. Маркирайте с маркер отговора върху случая.
 5. Издърпваме ластика върху себе си и изваждаме от вдлъбнатината.

След като премахнете стария уплътнител, не бързайте и монтирайте нова част. Важно е внимателно да почистите устните на устните от замърсявания, котлен камък и остатъци от почистващ препарат. Богата сапунена гъба е идеална за тези цели, а сапунът ще се превърне не само в почистващо средство, но и в смазка.

Важно! Не е необходимо да се отмие пяната и да се избърше вдлъбнатината до сухо: хлъзгав разтвор ще помогне да се ускори процеса на инсталиране.

Инструкции за инсталиране на нова дъвка

За да поставите отново гуменото уплътнение на барабана, трябва да опитате малко. Фабричният маншет е доста еластичен и плътен, има силна "устойчивост" по време на монтажа, което често създава трудности за аматьорските майстори. Следващата инструкция ще ви помогне да се справите с венеца:

 1. Към седалката се прилага нов маншет, така че монтажните маркировки на уплътнението и резервоара да съвпадат.
 2. Подмяната започва от горния ръб, вмъкнатата област се държи с едната ръка, докато другата дърпа ластика на ръба.
 3. След това вътрешният ръб се облича, като се започне от центъра и се движи на свой ред в двете посоки.
 4. В долната част на маншета тя дърпа силно резервоара.
 5. Уплътнението е сондирано по цялата дължина и накрая е поставено в ръба за плътно прилягане към тялото на пералнята.
 6. Проверява прилягането на маркировките за монтаж. Ако настъпи смяна, се препоръчва да се отстрани гумата и повторете процедурата отново.

За удобство е най-добре да премахнете входната врата, за да осигурите лесен достъп до пералнята. Струва си да се помни обаче, че при моделите Indesit маншетът също е заменен без празен отвор.

инсталирайте нов маншетНай-трудната стъпка е инсталирането на вътрешната скоба. Методът на инсталация зависи от вида на държача. Например за перални машини с метални скоби на винтове е необходимо да разхлабите скобите и след това плътно да поставите джантата на седалката. С пластмасови ключалки е достатъчно да разхлабите държачите, като натиснете на съединението на „опашките“, издърпайте ластика на ръба и закрепете скобата назад. Ако шайбата е снабдена с закрепване на тел без обтегачи, е необходимо да я поставите равномерно по цялата дължина, издърпайте краищата заедно с клещи и скрийте получения монтаж в специална издатина върху маншета. Най-трудно е да се справите с пружинно напрежение, за което трябва да поставите плоска отвертка в отвора за заключване на люка, да извадите пружината и да сложите скобата.

Монтажът завършва с обличане на външната скоба. Това става по два начина. Първият предлага да хванете гумата от двата края на пружината и, като опънете и поддържате напрежението, го избутайте в съществуващата вдлъбнатина, докато не се закрепи напълно. Вторият вариант е да заключите в единия край на пружината и да издърпате джантата само в една посока.

Внимание! Отзад могат да се монтират само стари скоби, които нямат повреди. В случай на дефекти, пукнатини, чипове, изкривявания е важно държачите да бъдат заменени с нови.

Ако всичко е направено правилно и точно, маншетът и яка трябва да лежат плътно на седалката. Лесно е да проверите качеството на работа: достатъчно е да проведете тест за изтичане на резервоар Това става много просто:

 • изтегляме кофа с вода в барабана до границата на долния уплътнител;
 • стартираме най-бързия режим на пране.

Ако няма течове (дори капки под вратата), тогава маншетът е инсталиран правилно. В противен случай е необходимо да се източи водата, да се провери стегнатостта на венеца до ръба, да се затегне скобата и да се тества отново машината за течове. При повторно изтичане ще трябва да демонтирате уплътнението и да го инсталирате отново.

По каква причина маншетът се влошава?

защо маншетът на пералнята Indesit се влошаваЗа да не правите редовно подмяната, е важно да „работите върху грешките“ и да установите причината за повредата на гумата. Никой не е отменил естественото износване, но често пералнята на маншетите Indesit страда поради небрежност, небрежност и липса на образование на собственика си.

Уплътнителят, като всяка друга част на машината, има собствен запас за безопасност, но експлоатационният живот е значително намален поради специфични отрицателни фактори. Не е трудно да се определи източникът на пукнатина или абразия: достатъчно е внимателно да се проучи старото уплътнение. След това остава само да изберем причината за неизправността, която е подходяща по характер и посока:

 • постоянно триене върху твърди елементи, метални части от дрехи, които трябва да се перат, обувки, тежки неща;
 • чужди предмети (пирони, ключове), попадащи в барабана;
 • гъбички, мухъл и плака, влошаване на общото състояние на гумата;
 • неточно зареждане и разтоварване на пране, което води до сериозни механични повреди.

Агресивните почистващи препарати, непрекъснатата употреба на устройството, силните вибрации по време на цикъла на въртене и високата температура на водата също имат разрушителен ефект върху материала на маншета. За да се избегне ускореното износване на частта, се препоръчва редовно почистване и сушене на уплътнението, внимателно проверявайте джобовете на предметите, които трябва да се измият, и не надвишавайте допустимата доза прах, концентрати и почистващи съединения.

В идеалния случай, преди всяко измиване е необходимо внимателно да проверите маншета за недостатъци и дефекти. Дори лека пукнатина по уплътнението се счита за сериозен теч и изисква незабавна подмяна. Ако не е възможно своевременно да смените повреденото уплътнение, се препоръчва да поправите частта - запечатайте повредената зона с подходящ пластир.

Важно! Залепването на пластир е само временна мярка. Дефектната дъвка трябва да бъде заменена възможно най-скоро.

Не се препоръчва да се шегувате със стегнатост в машината, така че ако подозирате за повреден маншет, трябва незабавно да коригирате ситуацията. Можете сами да прецените размера на недостатъка, да демонтирате повреденото уплътнение и сами да поставите нова гумена лента.Освен това всички необходими съвети и инструкции са описани подробно в тази статия.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини