Всичко за пералните машини

Подмяна и почистване на филтъра на съдомиялната машина

подмяна на филтъра в съдомиялната машинаЗа да предотвратите бързо повреда на съдомиялната машина, трябва поне понякога да я наблюдавате. Според препоръките на специалисти, трябва да се извърши малко превантивно почистване приблизително веднъж на две седмици. Тази превенция се свежда до почистване на филтъра. Ако съдомиялната машина се използва от дълго време, трябва да помислите за подмяна на филтъра. Функции за смяна и почистване на филтърната "съдомиялна машина" - това е темата на нашата история.

Филтър за съдомиялна машина и нейните елементи

Всеки потребител на съдомиялната машина на Bosch (и на друга марка), който е отделил време да прочете инструкциите за нея, знае къде е филтърът за боклук. По добър начин след закупуването, инсталирането на "съдомиялна машина" и първия й пробен цикъл, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете филтъра за боклук, да го намерите, развийте го, разгледайте всички негови елементи.

подмяна на филтъра в съдомиялната машинаФилтърът за боклук е разположен в дъното на резервоара на съдомиялната машина. В случая Под резервоар имаме предвид вътрешността на машината, бункера, в който са монтирани кошниците за съдове. И в която слагаме мръсни съдове. Ако извадим прословутите кошници за съдове, тогава в самото дъно на резервоара на съдомиялната машина Bosch ще видим въртяща се пластмасова спринклер. Вдясно или вляво от него е винтов елемент, който прилича на чаша - това е филтърът за боклук, който се състои от следните елементи:

 • от плоска метална мрежа, наречена фин филтър;
 • от външен груб филтър, подобен на стъкло с фина мрежа, което се намира директно под мрежата;
 • от вътрешния груб филтър, който се вмъква във външния филтър. Той също се поставя под мрежата.

Филтърът за боклук е предназначен да улавя отпадъци от храна, измити от мръсни съдове и да предотврати навлизането на тези отпадъци в циркулационната помпа.

Както знаете, доста голяма част от тези остатъци ще се натрупат върху филтъра, въпреки че мръсните съдове ще бъдат почистени, преди да бъдат поставени в кошницата за пране. Ако фината мрежа и още повече грубите филтри се запушат от мръсотия и мазнини, водата вече няма да остави резервоара обратно в циркулационната система и съдомиялната машина на Bosch ще спре да работи.

Важно! След всяко миене на съдове погледнете дъното на резервоара и проверете състоянието на металната мрежа, ако върху нея ясно се виждат парчета храна и друга мръсотия, по-добре е да проведете извънредно почистване.

Почистете правилно филтъра

За да почистите правилно филтъра на съдомиялната машина на Bosch, не е необходимо да имате специални знания или умения, всеки може да свърши тази проста работа. Основното е да направите всичко навреме и да не допуснете образуването на блокиране, защото блокирането ще доведе до повреда на машината. Всяка марка и модел на съдомиялната машина може да има свои собствени характеристики по отношение на почистването на филтъра за боклук. Формата на филтъра, местоположението му, характеристиките на пикапа могат да се различават, така че ще опишем типична процедура, която е подходяща за повечето съдомиялни машини. И така, за да направим следното.

 1. Изваждаме всички излишни кошници от резервоара, които ще пречат на почистването на филтъра. По правило това е една дънна кошница за ястия.
 2. Извиваме по часовниковата стрелка външния груб филтър.
 3. Изваждаме фината мрежа и изваждаме вътрешния филтър.
 4. Ние се въоръжаваме със стара четка за зъби и клечка за зъби и започваме да почистваме филтърните елементи от мазни отлагания и замърсявания. Обикновено филтърът се почиства под течаща вода, но ако има много мръсотия и мазнини, можете да поставите части от филтъра в леген с вода, добавете препарат за миене на съдове и го накиснете за кратко, след което продължете с почистването.
 1. Всички елементи трябва да се почистват добре, особено фината филтърна мрежа. За да изтриете почистване на филтъра за съдомиялна машинамръсотия от труднодостъпни места използвайте клечка за зъби.
 2. След това извадете барабана на работното колело и почистете всички дупки на спринклерите с клечка за зъби от мръсотия и воден камък.
 3. Сега се въоръжаваме с парцал и четка и старателно почистваме дъното на резервоара на мястото на филтъра. Обикновено под мрежата се натрупва много мазнина, особено в случаите, когато потребителят спестява препарат.

Като премахнете блокирането, можете безопасно да съберете филтъра и да го поставите на място, но преди това внимателно проверете всеки елемент. Между другото, трябва да почистите не само филтъра, понякога е необходимо също да почистите резервоара и външната част на съдомиялната машина как да го направите правилно, можете да прочетете в статията Как да почистите вашата съдомиялна машина.

Пластмасовата чаша и пластмасовата скара трябва да бъдат непокътнати, фината мрежа, също не трябва да има видими повреди. Ако откриете счупени елементи на външния или вътрешния филтър или има повреда по металната мрежа, по-добре е да смените филтъра на съдомиялната машина на Bosch (или друга).

Как да разбера дали филтърът подлежи на замяна и как да се промени?

Подмяната на филтъра не е нищо сложно. Всъщност какво е сложно, развийте и изхвърлих стария филтър, извадих го от опаковката, сглобих и сложих нов филтър - отнема три минути. Но всъщност цялата „сол на въпроса“ дори не е в процеса на подмяна на филтъра за отпадъци, а в това колко е подходяща такава подмяна и дали изобщо трябва да се направи.

Между другото, цената на нов груб филтър може да достигне до 3500-4000 рубли, въпреки че изглежда като обикновена пластмасова част, въпреки че е произведена някъде в Германия или Италия.

Много потребители на съдомиялни се чудят: защо да купуват и инсталират нов филтър, когато старият, дори и при повреди, работи добре, събирайки мръсотия? Защо да харчите тон пари, когато всичко работи правилно? Всъщност мисленето по този начин е голяма грешка, всичко може да се превърне в скъп ремонт. Представете си, че сте оставили повреден груб филтър в действие, което в този случай може да се случи.помпата

 • Част от остатъците от храната все още ще се утаят върху цели части на мрежата на повредения филтър, но част от замърсяванията ще се промъкнат през повредения елемент.
 • Попадайки в циркулационната помпа, мръсотията се утаява вътре в резервоарите, тръбите, нагревателния елемент.
 • В най-добрия случай това води до влошаване на качеството на миещите съдове, а в най-лошия случай поради замърсяване нагревателният елемент може да изгори и циркулационната помпа може да се провали.

Сега нека броим. Подмяната на филтъра за боклук ще ви струва средно 2500 рубли. Подмяната на термоциркулационна помпа, която може да се счупи поради незадоволителна работа на филтъра, е средно 7 000 рубли и това не се взема предвид след кризата. Ето такава аритметика. Какво да правите в тази ситуация и дали имате нужда от такъв подход - решете сами, ние предоставихме само обективна информация.

Важно! Високата цена на резервните части за съдомиялни машини на Bosch (и машини на други марки) се дължи на факта, че те често се произвеждат в Европа, където цената на производството е много по-скъпа, да не говорим за разликата в обменния курс.

Как да разбера, че филтърът трябва да се промени? В този случай всичко е просто, ако има повреди по филтъра, през които потенциално замърсяването може да се изплъзне, то трябва да бъде променено. Ако изглежда много страшно (от време на време), но външно остава непокътнат, може да се експлоатира без страх, като едновременно премахва блокирането.

В заключение отбелязваме, че почистването и подмяната на филтъра на съдомиялната машина на Bosch няма да отнеме много време, дори и да видите такъв филтър за първи път в живота си. Почистването трябва да се извърши навреме и да се предотврати блокирането, защото блокирането ще спре машината и на дисплея ще се появи код за грешка.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини