Всичко за пералните машини

Как да сменим барабан в пералня

барабан за перална машинаСлед много дълга експлоатация или в резултат на производствен дефект, барабанът може да се повреди. Освен това, подобни разбивки от категорията на невъзстановими, когато стената изгние и се образува дупка в барабана, или когато седалката за втулката изгние и се срути, или когато „отсече“ крепежните елементи на възстановителите изобщо и след това няма начин да се използва този барабан. Има само едно решение - подмяна на барабана. За това дали е препоръчително да направите такава подмяна и как да направите това, прочетете статията.

Трябва ли да променя тази част?

Когато решавате дали се нуждаете от смяна на барабан или не, първо помислете за какво ще се ръководите. Някои хора просто свикват с техните „железни асистенти“ и за тях въпросът за подмяната на пералнята изобщо не си струва. Колкото и да струва ремонта, те ще го направят, освен ако разбира се не е някаква непосилна сума. Повечето хора са по-прагматични, те ще предпочетат да купуват нова пералня пред скъпи ремонти, всичко ще зависи от размера на този ремонт. Така че нека грубо да определим колко ще струва замяната на барабана на машина Indesit (или всяка друга).

Важно! Производителите, като правило, не доставят барабани отделно; в огромната част от случаите се продават пълни резервоари с барабан.

Да започнем с цената на самия барабан, заедно с резервоара, ето няколко примера за цените (към 30 май 2016 г.):

 • Сглобяването на две части с всички компоненти за пералня Beko, Blomberg, номер на частта 2918900100 - струва 3100 рубли.
 • Сглобяването на две части с всички компоненти за пералнята Indesit, номер на номер С00109633 - средната цена е 5600 рубли.
 • Сглобяването на две части с всички компоненти за пералнята Indesit, номер на единица С00293409 - средната цена е около 5800 рубли.
 • Сглобяването на две части с всички компоненти за пералня Ariston, номер С00259987 - струва средно 10 200 рубли.
 • Сглобяването на две части с всички компоненти за пералнята Indesit, Ariston C00145034 - цената е 9600 рубли.
 • Сглобяването на две части с всички компоненти за пералня Electrolux, AEG, Zanussi 3484159839 - средната цена е 13800 рубли.

барабан за перална машинаКакто обикновено, ако не започнете да ремонтирате пералнята със собствените си ръце, тогава цената на резервните части ще трябва да добави повикване към капитана, работи по отстраняване на неизправности и ремонт. В Москва цената на такъв сложен ремонт може да достигне 4500-5500 рубли, по периферията апетитите на майсторите са по-скромни, но все пак сумата не е малка 2500-3000 рубли. Да предположим, че трябва да закупите резервоар и барабан за пералня Electrolux в онлайн магазин. За барабана ще изложите 13 800 рубли плюс пренасочване на 800 рубли плюс монтажната работа от 3 000 рубли. Общата сума от 17600 рубли.

Съгласете се, че цената е доста голяма. Сега да видим колко струват новите перални машини. Тъй като взехме за пример резервна част от автомобил Electrolux, това означава, че ще разгледаме цените на пералните машини на тази марка.

 1. Electrolux EWS 1064SAU - струва 20 990 рубли с отстъпка.
 2. Electrolux EWS 1052NDU - цената е 17 990 рубли.
 3. Electrolux EWS 1276COU - цената от 26500 рубли
 4. Electrolux EWS 1054NDU - струва 23800 рубли.

Оказва се, че ако не сте се ангажирали да ремонтирате много скъп модел перални машини, ремонтните дейности не са икономически осъществими, тъй като цената на новата бюджетна пералня от Electrolux е почти равна по стойност. По този въпрос сме формулирали нашите заключения, но окончателното решение, разбира се, е ваше.

Какво ще е необходимо за ремонт?

Ако решението ви да смените барабана на пералнята със собствените си ръце е непоклатимо, тогава трябва внимателно да се подготвите за ремонтните дейности, а именно да подготвите инструменти и материали. С материалите в този случай е по-лесно, защото ще трябва да закупите резервоар и барабан, събрани заедно, което означава, че вече има инсталирани втулки, лагери и кръст. Въпреки че това не трябва да се притеснява. Но с набор от инструменти не всичко е толкова очевидно. Ще ни трябва:

 • комплект отвертки, плоски и Phillips;
 • малък регулируем гаечен ключ и други клавиши отделно 19.8.9;
 • клещи;
 • машинки.

Това е целият комплект.Както можете да видите, при подмяна на цялото устройство не са необходими специални инструменти, всичко, което трябва, е в килера. Когато инструментите и материалите са на склад, трябва да сте търпеливи и да се захванете за работа, чакаме подмяната на барабана.

Обърнете внимание! За по-удобна работа по подмяна на барабанния резервоар потърсете помощ от едно от домакинствата, поне на етапа на демонтиране на стари агрегати и инсталиране на нови.

Работен процес

барабан за перална машинаКакто вече разбрахте, подмяната на барабана не е най-лесната работа и несъмнено ще изисква известно умение от вас. Първо трябва правилно да разглобите пералнята и да разглобите стария резервоар, заедно с барабан. Как да премахнете резервоара на пералната машина, описани подробно в същата статия на нашия сайт, няма да повтаряме. Нека да поговорим за процедурата за инсталиране на нов резервоар и барабан.

 1. Инсталирайте шайбата.
 2. Заедно с някого вземаме нов резервоар с барабан и го поставяме в тялото на пералнята през горната част на тялото.
 3. Облечете се на ролка на задвижващия колан.
 4. Поставяме нагревателния елемент на място, закачаме проводниците към него.
 5. Хващаме маркучите за източване.
 6. Монтираме конекторите, предназначени за заключващото устройство на люка.
 7. Слагаме маншета на люка и го издърпваме със скоба.
 8. Установяваме противовес.
 9. Слагаме горния капак и работата може да се счита за завършена.

За да обобщим, отбелязваме, че подмяната на барабана в шайбата на всеки модел е много скъпа и отнемаща време процедура и, между другото, често е икономически напълно неоправдана. Помислете няколко пъти, преди да вземете решение за такъв късмет!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини