Всичко за пералните машини

Пералнята постоянно пълни и източва вода

Самостоятелно източванеИма ситуации, когато пералнята работи и изпълнява програма, зададена от потребителя, обаче, процесът на пране не се извършва както трябва. Пералнята автоматично изтегля водата и се оттича веднага, докато качеството на измиване е силно повлияно. Каква е причината за този конкретен проблем, нека се опитаме да го разберем.

Основните причини за неуспех

За да разрешите проблема, причинен от факта, че пералнята черпи и източва водата, трябва да намерите причината за нея. И за това трябва да определите списъка с типични повреди, които се случват при постоянното изпускане и пълнене на вода в резервоара, ние ги изброяваме:

 • Изпускателният маркуч не е свързан правилно към канализационната система.
 • Лош входен клапан за вода.
 • Превключвателят за ниво на водата не работи.

източване на пералняИзпускателният маркуч на пералнята е свързан по различни начини. Най-често срещаният начин е да свържете маркуч към сифон. За сифона има специално заключение - дупка за източване на мръсна вода от пералнята, която е доста висока от пода. Такава връзка се счита за най-правилната и не създава проблеми с дренажната система. Но ако източите маркуча за източване директно в канализационната тръба - това понякога води до изтичане на водата в пералнята.

Обърнете внимание! Ако машината постоянно събира и източва вода, е трудно да не забележите, тъй като този процес е придружен от специфичен звук.

Клапанът за подаване на вода може да не работи добре поради повредена мембрана (или нейното уплътнение), както и сензор, който контролира нейната работа. След като устройството за управление на пералнята изпрати заявка за инжектиране на вода, системата започва да изтегля вода в резервоара. Но тъй като по някаква причина клапанът не се затваря навреме, възниква преливник, задейства се защита, електронната система дава команда и източва водата в канализацията. И така в кръг.

Многократното оттичане на вода от резервоара на пералната машина може да причини неизправност на превключвателя за налягане. Този сензор позволява на системата да разбере за количеството вода, което събира в резервоара, съответно, ако сензорът е повреден, системата ще напълни водата, докато има преливник и последващо аварийно изтичане на вода. Естествено, както в горната ситуация, цикълът ще се повтаря от време на време.

Как бързо да намерите и отстраните неизправност?

Ако причината за неизправността е в неправилно свързания маркуч за източване, как мога да проверя това? Изключете маркуча от сифона или канализацията и пуснете края му в мивката.

След това трябва да започнете измиването отново, ако машината все още постоянно пълни и източва водата, направете следното.

 1. Стартирайте всяка програма за пране.
 2. Оставете машината да изтече вода в резервоара и вие изчаквате завършването на процеса.
 3. Спрете процеса на измиване, като натиснете бутона за спиране.
 4. Пуснете принудително изтичане на вода, като натиснете съответния бутон.
 5. Спрете процеса отново.

Ако след спиране на изтичането водата продължава бавно да преминава през тръбите, тогава отводняването се извършва неправилно. Инсталирайте лакътя върху канализационната тръба, както е показано на фигурата, и след това свържете дренажния маркуч към него.връзка за източване на маркуч

По-сложна е ситуацията с клапата за подаване на вода. Първо трябва да го премахнете и да проверите. Намирането на този клапан в пералнята е най-лесното нещо. Трябва да видите къде се побира входящият маркуч, така че входният клапан е разположен там. За да го отстраните, отстранете горната стена на пералнята, като развиете двата крепежни елементи и след това развийте крепежните елементи на самия клапан. Първо трябва да извадите скобата на маркуча и самия маркуч.самостоятелно източване в пералнята

Проверете клапана и сензора за неизправности. Възможно е да има проблем в гумените уплътнения или в лошия контакт на сензора. Поради това машината събира и източва вода, без да спира. Обадете се на клапанния сензор с мултицет и ако проблемът може да бъде идентифициран, заменете сензора с подобен нов.

Ако всичко е наред с изпускателния и входящия клапан за вода, тогава проблемът е с превключвателя за налягане. За подробности как да тествате и подменяте датчика за ниво на водата, прочетете статията на проверка на превключвателя за налягане на пералнята.

Какво се случва, ако разбивката не бъде фиксирана навреме?

Всеки проблем трябва да бъде решен навреме и да не се отлага от прилепа. Някои твърдят така: „машината се изтрива, което означава, че няма да стигнем до нея, докато не се счупи“. Всъщност, ако пералнята постоянно се самоусушава, много скоро ще се превърне в още по-сериозни неприятности.

 1. Пералнята непрекъснато ще произвежда различни грешки и ще спира паузата на програмата.
 2. Значително увеличават разходите за ток и вода. По същество водата по време на процеса на измиване ще отиде в канализацията без да спира, а нагревателният елемент ще бъде постоянно включен.
 3. Натоварването на всички единици на пералнята ще се увеличи и в резултат на това те ще се провалят много по-бързо.
 4. Съществува висок риск от наводняване на апартамента или къщата.

В заключение отбелязваме, че трябва поне понякога да слушате и да разгледате по-отблизо как работи вашата автоматична пералня. Ако забележите, че постоянно изтича и пълни вода, тогава това е много тревожен симптом, който трябва да ви насърчи незабавно да започнете да търсите причината за проблема. Действайте систематично, според инструкциите, предлагани от експерти, и ще успеете!

   

12 коментара на читателя

 1. Gravatar sergey Сергей:

  Завъртането спря, с повторение, подаването на вода отива и веднага се върти. В този случай барабанът не се върти. Какво да правя

 2. Граватар Надежда надявам се:

  Машината чука и пълни вода, но има кратко измиване на програмата, изтрива се нормално, какъв е проблемът?

 3. Граватар Индира Индира:

  Здравейте Колата ми Atlant попълва и източва вода едновременно, каква може да е причината, ако всичко е свързано правилно?

 4. Граватар Денис Denis:

  Благодаря, бях толкова глупав Разглобих канализацията, има топка, тя трябва да бъде в съобщаващия съд по пътя, за да затворя дупката, като плава към нея. И когато нивото на изпускане под топката вода и оставя за неопределено време.

 5. Граватар Павел Paul:

  Indesit се стартира, след това източва водата и всички индикатори мигат. Изключете щепсела от контакта, стартирайте - всичко е наред. Какво да правя

  • Граватар Андрей Андрю:

   Подмяната на четките на двигателя ми помогна! защото цялата верига е взаимосвързана.

 6. Граватар Оксана Оксана:

  Здравейте, имам кола на LG в края на измиването, тя достига въртенето, когато 11 минути останат на таймера, програмата замръзва. Кажете ми, моля, ако някой е имал такова нещо, какво да правя?
  Благодаря ви!

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Погледнете четките на мотора.

 7. Граватар Алена Алена:

  Здравейте, имам кола Indesit, защо тече вода и се оттича веднага? Всичко е свързано правилно, каква е причината?

  • Граватар Иван Иван:

   Имам същите проблеми. Още не знам какво да правя. Но се надявам скоро да разбера.

 8. Граватар Тая Тая:

  Машината изтрива две минути и символът f-10 изскача; измиването спира. Машина Аристон. Каква е причината?

 9. Граватар Аня Аня:

  Машината изтегля вода, дори когато захранването е изключено.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини