Всичко за пералните машини

Какво да направите, ако пералнята светне?

Какво да направите, ако пералнята светнеКакто всеки домакински електрически уред, пералня може да изгори. Освен това подобен резултат не само в Русия, но и в други страни по света не е рядкост. Естествено, когато възникне пожар и дори от този вид, човек веднага атакува паника, което изостря последствията от инцидента. Какво да направите, ако пералнята се запали, за да се предотврати влошаване?

Защо техниката може да се запали?

Ако внимателно помислите как е подредено SM, тогава е лесно да отгатнете защо вероятността от пожар е толкова висока. Пералнята е свързана към електрическата мрежа, поради което самият контакт, щепселът, захранващият кабел и вътрешното електричество се захранват по време на работа. Машината работи във влажна среда и това е "експлозивна смес", която може да доведе до пожар. Най-вероятните причини за неуспех.

 1. Ниско качество на отделни части или на цялата машина като цяло. По правило бюджетните автомобили с дори незначителен брак светят много по-често от маркови висококачествени шайби.
 2. Неправилна инсталация. При липса на защитно изключващо устройство (ако напрежението в мрежата надвишава допустимия знак, устройството автоматично изключва електричеството) или заземяване, рискът от пожар се увеличава.
 3. Пренебрегване на правилата за безопасност.
 4. Неквалифициран ремонт.
 5. Небрежно отношение на собственика.

Не оставяйте пералнята без надзорВсички знаят, че е по-лесно да се предотврати пожар, отколкото да се гаси. Затова внимателно следете работата на домашния си асистент. Е, или поне не го оставяйте в работно състояние без надзор, отивайки си или лягайки например. Сериозният пожар се предшества от определени знаци, като се забелязва кой огън от пералня може да бъде предотвратен., Сред тях са:

 • миризма на изгаряне;
 • щракане, пукане и други нехарактерни звуци;
 • наличието на дим.

Забелязайки подобни прояви, веднага се опитайте да изключите електричеството и да прекъснете работата на машината. В същото време не забравяйте за правилата за собствената си безопасност.

Спешни действия в случай на пожар

Не бързайте веднага да викате пожарникари. Можете да гасите само пожар, който е започнал сам. Както бе споменато по-горе, изключете електричеството. Ако има RCD, изключете го, ако не, изключете енергията в цялата къща, нищо лошо няма да се случи.

 • Не забравяйте да изключите кабела със сухи ръце.
 • Ако можете да видите истинския пламък, намерете плътно одеяло или нещо подобно и покрийте шайбата, блокирайки достъпа на кислород до огъня.
 • Ако горните методи не дават резултат, а ситуацията се влошава, незабавно се обадете на пожарната и напуснете апартамента!

Важно! Категорично е забранено да се налива вода върху пералнята или да се маха пламъка при откриване на признаци на пожар, това може само да влоши ситуацията. След като извършите първите стъпки, опитайте се също да затворите прозорците и вратите, за да сведете до минимум приема на въздух.

Какво причинява късо съединение и пожар?

В изключителни случаи всяка част може да се затвори, но специалистите идентифицират няколко елемента, които са изложени на особен риск:

 • изход към който е свързана шайбата;Фокусът на запалването може да се превърне в нагревател
 • окабеляване вътре в самата машина, осигуряване на координирана работа на устройството;
 • електромотор и по-специално неговите намотки, от които понякога се стига до вода;
 • контактите на таблото за управление, предпазител от пренапрежение, нагревател или изпускателна помпа.

Има обаче ситуации, когато миризмата на изгаряне присъства, но не означава вероятността от пожар. Това се случва в два случая. Или когато машината е напълно нова и свежите пластмасови части все още не са „свикнали“ с отопление. Или когато боклукът попадне в нагревателя. В този случай трябва да почистите нагревателния елемент възможно най-бързо независимо или с помощта на съветник.

Какво да направите, ако усетите, че нещо не е наред с машината? Консултирайте се със специалист независимо от предполагаемата причина. Пералната машина може да се нуждае от спешен ремонт.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини