Всичко за пералните машини

Дим от пералнята

Дим от пералнятаНезаменима в ежедневието, шайбата се занимава както с вода, така и с електричество, поради което се счита за двойно опасни домакински уреди. Категорично е забранено да се оставя без надзор, напротив, необходимо е постоянно да се следи процеса на измиване и в случай на спешност да се реагира навреме на проблем. Най-лошото е, ако пералнята пуши, тъй като при бездействие всичко веднага ще влезе в огън. Не можете да се колебаете - трябва да спрете да доставяте ток и да установите причината за пожара. Подробни инструкции са дадени по-долу.

Незабавно действие

Ако димът е започнал от машината или се усеща парене, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да изключите оборудването. Ако захранването с ток бъде прекъснато навреме, е възможно да се спре пожарът и да се предотврати появата на пожара. Следователно изключваме съответната машина на щита, но е по-добре да изключим електричеството във всички помещения.

Категорично е забранено да изваждате щепсела на захранващия кабел, който все още е под напрежение! Опасно е за живота! Голям риск от токов удар!

Спешно дезактивирайте пералнятаДокато апартаментът не е без напрежение, не можете да отидете до пишещата машина или да докоснете тялото му. Не забравяйте, че ако има проблем с окабеляването, токът ще изтече към всички проводими материали, включително метал. Опасно е дори да се приближавате до машината - наблизо може да има басейн с вода, опасен със сходни последици. Ето защо при най-малкото подозрение за пожар бързо изключваме захранването с електричество и едва тогава започваме да търсим първопричината и да оценяваме мащаба на неприятностите.

Какво можеше да се случи?

Когато електрическият удар вече не заплашва, можете бавно да започнете да търсите източника на запалване. Изчакваме няколко минути и изваждаме щепсела от контакта. Сега нищо не заплашва живота ви.

След това проверете захранващия кабел, щепсела и контакта. Най-често те са тези, които страдат от падане на напрежението, повреда в контакт или други причини за пожар. Затова търсим следи от топене, изгаряне или миризма, характерна за тях. Димът може да възникне само при излагане на висока температура на горния изолационен слой на проводниците. Ако външният преглед не разкри подозрителни моменти, тогава пералнята пушеше по друга причина. След това продължаваме да търсим проблеми в самата шайба.

Търсим причината за пушека в тялото на машината

Често димът идва от вътрешността на машината, затова провеждаме щателна проверка на устройството. За удобство се препоръчва водата да се източва от машината през авариен дренаж, след това да се изключи от канализацията с водоснабдяване и да се отдалечи от стената. По-нататъшното търсене на източника на запалване е, както следва:

Водете се от обонянието - от интензивността на изгорялата миризма ще бъде лесно да се намери причината.

  1. Отваряме вратата на люка и проверяваме дали изгарянето мирише от барабана. При наличие на дим причината е изпотрошен задвижващ колан. Струва си да се разбере, че при продължителна работа някои части се изтриват и изместват, което се отразява на напрежението на гумената лента. Поради променения товар, пръстенът се втрива силно в съседните елементи, причинявайки дим и неприятна миризма на изгоряла гума. За да поправите ситуацията е просто - просто заменете колана с нов.TEN предизвика дим и пожар
  2. Обръщаме внимание на задния панел, където захранващият кабел е свързан към кутията. Ако има признаци на пожар, погледнете по-отблизо предпазителя от пренапрежение. Визуално оценете състоянието му и не забравяйте да проверите за ефективността с помощта на мултицет. Ако частта е дефектна, сменете я.
  3. Изваждаме задния панел, задвижващия колан, двигателя, намираме нагревателя и, развивайки болта, който го държи, получаваме нагревателя. Силният мащаб или проблемите с контактите на нагревателния елемент са първите в списъка на това, което може да накара пералнята да пуши. По-често окабеляването, свързано към него, се окислява или замърсява, или частта се прегрява поради „кожената козина“, създадена от скалния слой. При тази неизправност димът не изчезва дори след изключване на машината. Проверяваме нагревателя за работоспособност, почистване или промяна на нов.

В процеса на търсене на първопричината, не забравяйте незабавно да прецените състоянието на всички срещани проводници. Скъсване на ядрото и късо съединение може да се случи във всяка част на веригата, затова търсим следи от сажди, презареждаме изолацията и не забравяме да подушим всички подозрителни места. Миризмата на горящ каучук продължава дълго време и има всички шансове за успешна диагноза.

Ако не беше възможно да се намери източник на дим и следи от запалване вече не се виждат и не се чуват, тогава е строго забранено включването на дефектна единица в мрежата. Необходимо е да се обадите на сервизния работник, който със специално оборудване бързо и точно локализира проблема.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини