Всичко за пералните машини

Защо имам нужда от сол в съдомиялната машина

защо ти трябва солПотребителите на съдомиялни машини отдавна обсъждат дали е необходима сол за съдомиялна машина и защо, възможно ли е да я замените с обикновена готварска печка или е по-добре изобщо да не използвате нищо? Решихме да изразим своето мнение по този въпрос, като преди това се спряхме на химичния състав на солта и устройството на съдомиялната машина.

Съставът на специалната сол за ПММ

Не много от нас ще помнят уроците по химия в училище, така че ще се опитаме да обясним възможно най-просто състава на солта за съдомиялната машина, което производителите силно препоръчват.

На опаковки на такава добре известна сол като Finish или Somat е написано, че съставът включва натриев хлорид, чиято химична формула е NaCl. А какво е натриевият хлорид - е натриевата сол на солна киселина. Хората обикновено наричат ​​хлор натриев хлорид, чийто състав е 98% от него. На опаковката на Ecover сол съставът е посочен, както следва: изпарена 100% каменна сол, което е идентично с понятието "трапезна сол".

Въпреки това на външен вид специална сол донякъде различна от обичайната готварска, поне по това, че нейните гранули са много по-големи и еднообразни. Но пак ще поговорим за това.

Принципът на сол

Защо е необходимо да поставите натриев хлор, специално обработен в съдомиялна машина? Това се дължи предимно на устройството на съдомиялната машина и твърдостта на водата. Всички знаят, че водата от чешмата може да бъде много твърда, което може да се обозначи с варов утайка в чайника, изтичане на вар върху кранове и т.н.

защо ви трябва сол в съдомиялната машинаКогато водата се нагрява до висока температура, калциевите и магнезиеви соли в нейния състав се утаяват, което наричаме мащаб. Варовикът скъсява живота на нагревателния елемент на съдомиялната машина. За да направите това, в устройството на съдомиялната машина беше поставен специален резервоар, напълнен с йонизирана смола. Водата, преминаваща през смолата, става по-мека поради факта, че положително заредените йони на калций или магнезий се привличат към отрицателно заредените натриеви йони в смолата. Водата влиза в резервоара за съдомиялна машина вече мека.

С течение на времето способността на смолата да омеква водата намалява. За да се възстанови, е необходимо в смолата да се добавят натриеви йони, които просто се съдържат в солта. Ако не се използва сол, тогава скоро йонообменникът ще се провали и колкото по-твърда е водата, толкова по-бързо това ще се случи. По този начин, солта е необходима:

 • за омекотяване на водата;
 • за да се предотврати появата на котлен камък върху десетте и вътрешната повърхност на резервоара;
 • с цел по-добро измиване на съдовете, защото е известно, че в мека вода всичко се измива и се измива много по-ефективно.

Използването на сол в съдомиялната машина е задължително, но можете да го направите по различни начини. Ако водата във вашия район е достатъчно мека, тогава солта може да бъде заменена с таблетки за миене на съдове, които вече включват сол. Но ако водата е твърда (можете да разберете, като използвате специална тест лента), тогава трябва да използвате сол отделно. В крайна сметка, ако не го напълните в йонообменника, той ще се запуши с отлагания и ще се счупи, тъй като водата непрекъснато ще тече директно през него. В резултат на това ремонтът е незаменим.

За ваша информация! При някои модели съдомиялни машини, когато използвате таблетки, водата преминава в машината, заобикаляйки йонния обменник, което няма да повлияе на работата му.

Когато в йонообменника няма достатъчно сол, индикаторът на панела на съдомиялната машина светва. Трябва да добавите сол в резервоара, въпросът е колко? Можете веднага да поръсите повече, но така, че отделението да не е твърде пълно. Колко сол е достатъчно, зависи от качеството на водата, колкото по-твърда е, толкова по-голяма е консумацията. С помощта на таблетки, съдържащи сол, въпросът колко сол да се изсипва няма да възникне, има толкова сол в нея, колкото се разтваря в един цикъл на измиване. за малка миялна машина такава таблетка може да бъде разделена наполовина, но не и смачкана на прах.

Специални или храни: има ли разлика?

Необходимостта от сол в съдомиялната машина е повече от разбираема, солта е необходима и не можете без нея, за да не говорят там. Но възможно ли е да замените специалната сол с обикновена трапезна сол, ако съставът им е 98% еднакъв, докато трапезната сол е няколко пъти по-евтина от специалната сол. Но все още има разлики между тях.

 • Първо, трапезната сол се различава по размер и вид на гранули.
  защо ви трябва сол в съдомиялната машина
 • На второ място, трапезната сол е по-малко пречистена от специалната сол, въпреки че е ядивна. Може да съдържа пясъчни зърна, както видяхте на снимката, както и масата от микроелементи: желязо, манган, калий, йод, бор и други. Някои от тези елементи ще се установят вътре в съдомиялната машина, което може да повлияе на работата му.
 • Трето, скоростта на разтваряне на трапезната сол се различава от специалната. Тъй като е по-малък, той се разтваря по-бързо.

Ако промените регенериращата сол на трапезна сол, тогава само на Екстра сол, тъй като тя претърпява най-добрата обработка. Но в този случай, преди да излеете сол в отделението, вижте дали има някакви очевидни примеси и камъчета в него.

Важно! Солта не е необходимо да се излива в горната част на отделението за сол, в противен случай може да не се разтвори и да се слепи.

По този начин, определено трябва да използвате солта за миялната машина, но защо и колко, надяваме се да сте я разбрали. Каква сол ще бъде, решете сами - тази, която е по-скъпа, но вероятно без примеси или тази, която е по-евтина, но с риск от счупване на съдомиялната машина.

   

14 коментара на читателите

 1. Граватар Кирил Кирил:

  От кога имаме отрицателно заредени натриеви йони?

 2. Граватар Лена Lena:

  За 1,5 кг сол, финалът вече иска повече от 200r! Добър бизнес ..

 3. Граватар Андрей Андрю:

  След като прочетем рекламата за финална сол за съдомиялна машина, можем да заключим, че тази сол е много по-безопасна за самия човек, а не като за машината :))
  Някой опитал ли се да го изяде? Какъв е резултатът? Какво препоръчва производителят като цяло, ако солта на съдомиялната машина завърши произволно в храната, докато остане върху чиниите?

 4. Граватарски полета полета:

  Колата ми е вече на 10 години. Никога не съм използвал сол. Работи като часовник)

 5. Граватар Алина Алина:

  Не използвам сол, водата е мека.

 6. Граватар Химик химик:

  Статия е написана от неграмотен мениджър, а не от химик. Този процес се нарича натриева катионизация. Натриевите йони се обменят на йони на калций и магнезий, от които зависи твърдостта на водата. Тъй като натриевите йони се изчерпват, те трябва да се добавят към водата, за да се регенерира йонообменната смола.

 7. Граватар Иван Иван:

  Защо всички в своите публикации пишат, че разликата между солта е, че тя е по-голяма. Вземете солта SOMAT - тя е много малка, по-малка от допълнителната сол.

 8. Граватар Стас Стас:

  Малката или ядлива сол ще се слепи и няма да работи, докато грубата сол се разтваря твърде дълго.

 9. Граватар Олга Олга:

  Значи е необходимо или не е необходимо да се добавя сол? Току що купих миялна машина. Използвам хапчета. Надявам се на вашата помощ.

  • Граватар Галя Галя:

   Ако таблетките са направени от Somat, тогава не можете да използвате сол. И ако вземете по-евтина версия от типа Пепеляшка, тогава е необходима сол.

 10. Граватар Валери Валери:

  Хора, купувайте сол, която се продава за гейзерни филтри или други на 25 кг за 500 п. Запазване на лицето.

  • Граватар Наталия Наталия:

   Това за пречиствателните станции ли е?

 11. Граватар Валерия Валери:

  Използвам сол Finish, а таблетките завършват Quantum. Не виждам причина да спестявам.

 12. Граватар Андрей Андрю:

  Използва се машина с гниене на сол. Гаранцията не свърши добре. Сервизният работник беше в шок.И той посъветва новото да не използва сол.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини