Всичко за пералните машини

Как да почистите запушен дренаж в пералня?

Как да почистите запушен дренаж в пералняАко след следващото измиване забележите, че водата от резервоара на автоматичната машина излиза по-бавно от обичайното, изтичането на пералнята най-вероятно е запушено. Такъв проблем се среща доста често, тъй като елементите на дренажната система се запушват от време на време с купчина, отломки, косми, които се измиват от нещата, а върху частите се натрупват сапунени отлагания.

Можете сами да се справите с блокиране, без да прибягвате до помощта на сервизи. За почистване на дренажната система на пералнята е необходимо да се подготви специално почистващо средство, гъба, четка, полимерен кабел, както и да се запасите на няколко часа свободно време.

Нека започнем с почистване на филтъра за боклук.

Филтърният елемент е разположен пред шайбата, в долния десен ъгъл, зад специална врата. За достъп до филтъра за боклук е необходимо да извадите люка с плоска отвертка и внимателно да я отворите. Някои модели автоматични машини нямат отделна врата, но са оборудвани с непрекъснат фалшив панел, който крие системата за филтриране. В такава ситуация ще трябва да премахнете целия панел, като разхлабите ключалките, които го държат.

Какво да направите, след като е отворен достъпът до кошчето за филтри Алгоритъмът на работа ще бъде следният:

 • развийте винта и отстранете филтърния елемент от тялото на машината;
 • поставете празен контейнер под отвора или поставете ненужни парцали;
 • внимателно поставете устройството под ъгъл, като гарантирате свободен поток от вода, останала в системата;
 • Използвайте кабел за почистване на системата от различни видове замърсители;
 • Избършете конструкцията с влажна кърпа, като отстранявате всички отлагания, които са се отложили по стените.Нека започнем с почистване на филтъра за боклук.

Ако на компонентите на системата за филтриране се намери мащаб, ще е необходимо да се подменят повредените части.

След като почистването на филтъра и структурата е завършено, закрепете елемента в корпуса и сменете отстранения панел.

Почистване на охлюва, дюзата, помпата

В допълнение към филтъра за боклук може да се получи задръстване и в изпускателната помпа, както и в охлюва, свързан с нея. Свободните кухини в изброените части са доста големи, така че да се справите със замърсяването със собствените си ръце ще бъде малко по-трудно от измиването на филтъра. Процедурата за почистване на охлюва и тръбата ще бъде следната:

 • развийте винтовете, придържащи кохлеята и изключете частта;
 • разхлабете съществуващите скоби;
 • развържете тръбата и я почистете от отломки;
 • изплакнете охлюва, като премахнете всички съществуващи замърсители;
 • инсталирайте отново аксесоарите, затегнете скобите и затегнете болтовете.почистете помпата

По време на отстраняването на охлюви, дренажната помпа също може да се провери за запушване. Развийте чипа с контактите, извадете помпата от корпуса на пералнята. Разглобете помпата, издърпайте влакната, космите и други отпадъци, натрупани в кухината на частта и около работното колело.

Маркучът или тръбата за източване са запушени

Изтичането на отпадъчна течност е трудно поради запушване на кухината на дренажния маркуч или мястото на закрепването му към канализационната тръба. За да почистите изтичането на пералнята, ще трябва да изключите маркуча от комуналната мрежа и да го почистите. Следните действия трябва да бъдат извършени:

 • изключете шайбата;
 • затворете вентила за всмукване на вода;
 • получи достъп до филтъра за боклук, извади елемента от корпуса;
 • през отвора, който се появява, източете водата, останала в системата;
 • с помощта на клещи изключете края на дренажния маркуч от канализационната тръба или разпределителния сифон.

След това трябва да изключите маркуча за източване от автоматичната машина. Процесът ще варира леко в зависимост от модела на шайбата.промийте дренажния маркуч

 1. В машини на марки Beco, Ariston, Samsung, Kandy, AlGi, Indesit достъпът до мястото на закрепване на дренажния маркуч е възможен само през дъното. Шайбата се полага отстрани, след което маркучът за източване се отваря от помпата с клещи.
 2. В автоматичните машини Electrolux и Zanussi се пуска дренажна тръба от задната страна на кутията. Можете да получите достъп до мястото на монтаж само като премахнете задната стена. След това освободете ключалките, които закрепват маркуча, и изключете маркуча за поемане на вода от клапана. След това свалете горния капак на машината и разкачете скобата, фиксираща дренажната тръба.
 3. При продукти на марки AEG, Siemens и Bosch можете да стигнете до маркуча за източване, ако премахнете предната стена на устройството. За да направите това, ще трябва да разхлабите скобата, която държи маншета на люка, да поставите уплътнението в барабана, да изключите долния повдигнат панел, да извадите дозатора за почистващ препарат от корпуса, развийте болтовете, държащи основния контролен панел, извадете окабеляването от UBL и извадете устройството. След подготвителни стъпки е необходимо да премахнете предната стена и да извадите маркуча за източване от корпуса.

Изпускателната тръба се промива с вода. В същото време се използват четка, полимерен кевларен кабел и препарати за почистване. За да почистите добре кухината на маркуча, се препоръчва да добавите малко лимонена киселина в топла вода и изплакнете тръбата с този разтвор.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини