Всичко за пералните машини

Избор на вградена съдомиялна машина

Избор на вградена съдомиялна машинаАко преди, не всеки би могъл да си позволи съдомиялна машина у дома, но сега това е много по-често. Не последната роля в нарастването на популярността изигра широка гама от съвременни модели, възможност за вграждане и достъпна цена.

Сега възниква друг проблем - как да изберете вградената миялна машина, за да освободите времето си и да облекчите трудностите в домашни условия, вместо да миете чинии на уреда. Това ще помогне да се избегнат ненужните разходи и ще се стесни знанията в полето за търсене на оптимални характеристики и доказани марки, които ще бъдат разгледани по-долу.

Критерии за избор на машина

При избора на съдомиялна машина ориентацията във външния вид и цената е изключително неразумна. Много устройства имат необосновано висока цена поради натрупаните, но напълно не се използват в ежедневните функции и опции, По-добре е веднага да определите списъка с практични и полезни параметри и да не преплащате за „празни“ устройства. Така че, не забравяйте да обърнете внимание на следните характеристики:

 • вид инсталация;
 • капацитет на устройството;
 • брой налични програми;
 • клас на консумация на енергия и консумация на вода;
 • степен на защита срещу течове;
 • ниво на шума;
 • клас измиване;
 • вид управление.

Можете също така да се съсредоточите върху наличието на режим на сушене.

Достатъчно е да се запознаете с изброените параметри, за да разберете колко надежден, безопасен и ефективен ще бъде закупеният блок. Но да направите окончателни заключения за функционалността и възможностите на устройството без декодиране на всеки елемент, ще се провали. Ето защо, ние разгледаме подробно всички експлоатационни характеристики на добра миялна машина.

Характеристики на инсталацията и товароносимост

При избора на вграден модел, размерите на оборудването и характеристиките на инсталацията играят важна роля. От тях зависи колко хармонично ще изглежда уредът в кухнята, дали ще бъде възможно да го поставите в слушалката и колко чинии могат да бъдат заредени в един цикъл. Ето защо, първо обръщаме внимание на вида на инсталацията на машината и размера на работната камера.

Всичко е просто с вграждане: или избираме напълно вградени модели и „скриваме“ съдомиялната машина зад вратата на шкафа, или се съгласяваме на частично „надничане“ от краищата на слушалката на предния контролен панел. В първия случай външният вид на устройството е маловажен - няма да видите такава машина отвън, а във втория е по-добре да се погрижите за цвета и материала на частта, която гледа от мебелите предварително. По правило въпросът също ще е в цената, тъй като полу-вградените устройства са по-индивидуални и струват малко повече.

След това разглеждаме маркировката за информация за размерите на камерата за зареждане. Три типични размера са по-често срещани:

 • Стандартен - 60/60/85 см.
 • Тесен - 45/65/85 см.
 • Малък размер - 45/45/50 см.

Съществуват и нетипични размери на съдомиялни машини, предназначени за нестандартни слушалки.

комплекти чинии за PMMЗа да определите правилно дълбочината и височината на съдомиялната машина, трябва да намерите на етикета колко комплекта съдове са разрешени да се поберат в машината наведнъж. Това число е първото нещо, което трябва да разгледате, когато обмисляте подходящ размер на технологията. Средно говорим за 4-18 комплекта, всеки от които включва супа, салата и плоска чиния, чинийка, халба, лъжица и вилица.

Ако е трудно да се брои в комплектите, ние вървим по другия път и обобщаваме броя на замърсените чаши за 1-2 хранения. Тази цифра зависи от броя на хората, живеещи в апартамента и честотата на пране. Ние се ориентираме така:

 • 1-2 души повече от достатъчно коли за 4-6 комплекта.
 • За 3-4 души е по-добре да вземете модел с капацитет поне 6-10 комплекта.
 • За компании до 5 души съдомиялни машини в 8-14 комплекта са оптимални.
 • Изтеглянето в 16-18 комплекта е необходимо за многобройни семейства с 6 или повече души.

Тенджери, лопати, дъски за рязане, тави за печене и яхния не се вземат под внимание в общоприетия комплект ястия, затова се препоръчва да се приемат „с запас“ от 1-2 комплекта.

Не забравяйте за препоръките на производителите, които съветват да не подреждате съдовете в тесни редове, а да дадете на вода възможност да я миете от всички страни. Но сляпо да се доверите на пространствените камери не си заслужава. Някои автомобили не започват, когато товарът е непълен, което принуждава натрупването на мръсни плочи да запълнят решетката на много нива.

Начини и икономия

За да променяте продължителността и интензивността на миенето, когато избирате добра миялна машина, трябва да оцените наличните режими. По-често срещани машини с 4-12 програми, но можете да намерите по-функционални екземпляри, Не забравяйте, че цената на съдомиялна машина зависи от броя на копчетата. Най-простият и евтин има 4 основни клавиша.

 1. Бързо измиване, което ви позволява да почиствате леко замърсените съдове за кратък период от време.
 2. Нормалният контур се счита за универсален режим.
 3. Интензивно измиване, предназначено за силно замърсени и мазни прибори.
 4. Накисване, необходимо за предварително накисване на суха храна върху съдовете.

Собствениците на по-модерни модели са допълнително поканени:

 • Експресно измиване. За повърхностно измиване на леко замърсени уреди, чаши, капаци, кутии.
 • Деликатна програма. Различава се с нежно почистване и е избран за крехки материали.
 • Bio. Необходими са специални почистващи препарати на базата на ензими, които позволяват премахване на мръсотията без да навредят на човешкото здраве, когато водата се нагрява до 30-40 градуса.
 • Автоматичен режим По време на автоматичен режим системата сканира степента на естеството на замърсяването и настройва индивидуален цикъл.
 • Променливо измиване. Той дава възможност да се регулира различната интензивност на почистване на първо и второ ниво, което ви позволява едновременно да миете силно замърсени и получисти съдове.
 • За детски ястия. Тя предполага цялостно измиване поради нагрята до 60-80 градуса вода и обработка с пара.

В допълнение към основните режими, много автомобили имат допълнителни опции. Те включват забавен старт, светлини на контролния панел, таймер, сензори за чистота и други „чипове“. Най-често тези добавки не влияят значително на качеството и скоростта на измиване, но значително увеличават цената на устройството, Ето защо е по-добре сами да решите кои функции ще бъдат търсени и полезни и кои са по-изгодни да откажете.

Много по-важно е да не пестите от класове за консумация на енергия и вода. Плащайки повече от веднъж при покупка, в бъдеще е възможно всяка мивка да се направи няколко пъти по-евтино - окончателните плащания за комунални услуги директно зависят от ресурсите, изразходвани за почистване. Лесно е да се ориентирате: консумираният обем винаги е посочен от производителя на етикета под формата на определен клас. Консумацията на вода е от следните класове:

 • A е най-предпочитаният вариант със средна консумация 5-15 литра на измиване (крайната стойност се определя от конкретния режим).
 • Б - изразходват се около 15-20 литра. за измиване.
 • С - консумирана над 20 литра. в даден момент.

Консумацията на електроенергия също е представена с букви от A до D. Най-изгодно е да използвате икономични автомобили с надпис „A +++“.

Колкото по-ниска е консумацията на вода, толкова по-малко енергия се изразходва и обратно - и двата индикатора са свързани помежду си.

Грешка е да се мисли, че миялните машини за миене ежедневно изискват много ресурси и са скъпи в ежедневието. Всъщност много зависи от класа на тяхната консумация на енергия и вода, а настоящите машини са в състояние да почистват чинии и тигани не повече от ръчно пране. Експертите дори дават ярък пример, изравнявайки цикъла на съдомиялна машина с две кипящи електрически чайници.

Сигурност на машината и нейния шум

обърнете внимание на нивото на шума от устройствотоНе се препоръчва да спестявате на системата за сигурност - това ще помогне да се избегне наводняване, когато съдомиялната машина се разпадне.Никой не е в безопасност от внезапно разкъсан маркуч или скоба, която се е сляла, така че защитата срещу течове няма да навреди. Тя реагира бързо на външна вода в тигана и блокира машината. Има защита изцяло или отчасти, а първата се счита за по-надеждна и сигурна.

Шумът от съдомиялната машина осигурява удобната работа на машината. Ако апартаментът е малък или няма желание да слушате звука на водата, по-добре е да изберете камери с ниво на шум от 37-45 dB. И обратно - колкото по-близо е стойността до максималната стойност от 57 dB, толкова по-силно ще работи машината.

Качество на измиване, контрол и наличие на сушене

Един от най-показателните параметри за домакините е качеството на миенето на съдове. Тук е предвидена и специална скала с класове от А до D. Идеалната чистота след всяка програма е гарантирана от ниво "А", а останалите позволяват наличието на малки частици мръсотия върху измитите плочи. Вярно е, че да се срещнат единици с маркировка под А е почти невъзможно - за дома такива машини вече не се предлагат.

кондензационно сушене в съдомиялна машинаПодобна ситуация е и с мениджмънта. Механичните превключватели бързо се превръщат в минало и електронните табла с бутони и сензор са дошли да го заменят. Много скъпи модели се гордеят с вградена „интелигентност“, която може да сканира изтегляния и автоматично да избере най-добрата програма.

Не последният „плюс“ ще бъде наличието на сушене. В евтините съдомиялни машини той е от тип конденз, когато машината излива вряща вода над съдържанието преди завършването на цикъла, след което приборите изсъхват по-бързо, но не напълно. Скъпите модели са оборудвани с турбо сушилня, която е специална система за пълен въздушен поток.

Преглед на автомобилите, отговарящи на критериите

Знаейки какви параметри да изберете съдомиялна машина, е по-лесно да определите модела и да не харчите пари напразно. Затова не пренебрегваме изброените препоръки и търсим най-подходящия вариант. В заключение - топ 5 най-добри по цена и качество на съдомиялни машини.

Сред бюджетните модели се откроява BEKO DIS 25010. Тя е тясна и напълно вградена машина, която може да мие не повече от 10 комплекта съдове за готвене наведнъж. Сред предимствата му са ниската консумация на енергия от клас A +, измиване и сушене на ниво А, както и безшумност и електронно управление с сензорен екран. Безопасността се осигурява с пълна защита срещу течове по системата Aquastop. Доволен от наличието на 4 стандартни програми: интензивни за цялостно почистване, експресно изплакване, деликатни с нежна грижа и икономични с намалена консумация на вода.

Отбелязва се от потребителите и полезна опция за половин товар, която ви позволява да стартирате цикъла с намалени скорости.

Weissgauff BDW 4004Продължава списъка с евтини съдомиялни машини Weissgauff BDW 4004. Друга тясна и напълно интегрирана в модела на кухненския комплект с работна камера, предназначена за 9 комплекта. Счита се за икономичен поради консумацията на енергия от клас A ++ и консумацията на вода до 10 литра. Благоприятно се отрази на цената на машината и липсата на много режими и функции: устройството предлага само 4 основни програми и таймер от 3 до 9 часа.

Ако избирате сред съдомиялни машини в пълен размер, тогава си струва да помислите Bosch Серия 2 SMV25EX01Р. Капацитетът му е 13 комплекта прибори, а класовете за потребление на ресурси не са по-ниски от маркировка A. Има пет програми, включително режим, автоматично регулиран от системата. Има и отличителни точки: звукови сигнали, индикатор за пода на лъча, тава за лъжици, вилици и нощна безшумна работа. Друг „трик“ е технологията VarioSpeed, която ви позволява да ускорите цикъла много пъти, без да жертвате качеството.

Един от най-скъпите модели е Schaub Lorenz SLG VI4600. Високата цена, предвидена от детското заключване, 8 програми, 6 настройки на температурата, сензор за чистота на водата и по-ефективно турбо сушене.

Съдомиялна машина с малки размери е представена от MAUNFELD MLP-06IM.Въпреки компактността си, тя ви позволява да миете до 6 комплекта наведнъж и предлага 6 режима, включително деликатен, бърз, икономичен, стандартен и интензивен. Таймерът може да бъде настроен да стартира в рамките на 24 часа, а саундтракът ще ви уведоми за края на цикъла. Но има недостатък - частична защита срещу течове.

Вградената съдомиялна машина ще стане незаменим помощник в един случай - ако е правилно избрана и инсталирана. И казахме как да го направите без съмнение и излишни разходи.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини