Всичко за пералните машини

Инсталираме съдомиялната машина в плота и мебелите

монтаж на съдомиялна машинаКогато планирате вътрешната композиция на кухнята, дизайнерът прецизно изчислява къде ще бъде разположен всеки елемент от интериора до най-близкия сантиметър. Скица на парчетата мебели и оборудване се скицира, размерите се слагат и едва тогава тази скица създава истинска кухня - това е идеален вариант. В този случай мястото за съдомиялната машина и нейните комуникации се изчислява предварително, в крайна сметка просто трябва да закупите и да залепите „железния” асистент на място.

Най-често, за съжаление, се случва по различен начин. Първо правим ремонт в кухнята: купуваме и монтираме мебели, всички необходими домакински уреди, установяваме ежедневието, а след това изведнъж си спомнете, че би било хубаво да си купите и съдомиялна машина. Към момента на вземане на такова решение нямаше свободно място за колата в кухнята, а размерите на "съдомиялната машина" бяха много значими, за да се залепи "някъде извън тезгяха". Трябва да вземем нестандартни решения, за които ще говорим в статията.

Къде мога да построя съдомиялна машина в завършена кухня?

Първо се нуждаете от идея ... Всъщност, преди да започнете инсталирането на съдомиялната машина и да направите изчисления, предшестващи такава инсталация, трябва да разберете къде ще поставим "съдомиялната машина". Няма очевидни места, така че трябва да преработите нещо и евентуално да пожертвате функционалността на някои елементи от кухненския комплект. Има три възможни варианта.

 • Поставете "съдомиялната машина" в нишата под плота, като предварително сте махнали подовия шкафинсталиране на съдомиялна машина под мивката или някакъв вид домакински уред, като пералня.
 • Поставете съдомиялната машина под плота директно в шкафа на пода, след като сте я преправили отново.
 • Монтирайте съдомиялната машина директно в мивката, докато мивката, най-вероятно, ще трябва да бъде преработена малко.

Това е може би основният списък от опции за "интегриране" на съдомиялната машина в готовата кухня. Все още има специални случаи, когато е възможно да инсталирате съдомиялната машина в силни висящи шкафове, но това е по-скоро изключение от правилото.

Важно! Когато планирате инсталирането на съдомиялната машина в готовата кухня, вземете предвид не само размерите на шкафа, мивката или нишата, но и опциите за свързване на комуникациите към нея.

Какъв е най-добрият начин да се подготвите за инсталирането на "съдомиялна машина"?

Необходимо е да подготвите необходимите за инсталиране инструменти и материали само след като сте успели да планирате къде и как ще поставите съдомиялната машина и как ще свържете маркучи и електрически комуникации към нея. Ще поговорим за нюансите на редактирането малко по-късно, а сега ще изброим това, което евентуално може да ни е необходимо и ще започнем с инструменти. Ще ни трябва:

 • малък регулируем гаечен ключ (така че да им е удобно да пълзят на труднодостъпни места и да затегнат гайките);
 • клещи (може да не са полезни, но ако нещо се случи, може да е много удобно да вземете някои крепежни елементи и да ги издърпате нагоре);
 • комплект отвертки (по принцип се нуждаете от голяма плоска отвертка и отвертка Phillips);
 • лазерна или конвенционална рулетка (лазерът измерва по-точно и е по-удобно да се работи);
 • бормашина (необходима за направата на дупки за нови крепежни елементи при пренареждане на мебели);
 • отвертка (може да се изисква за усукване и развиване на винтове от мебели).

За ваша информация! Ако сте свикнали да усуквате самонарезни винтове с ръце, тогава можете да направите без отвертка, но това не е толкова удобно.

Инструментът, както виждате, е много прост. Всичко това може да се намери в гаража или килера на всеки нормален собственик, който поне понякога прави нещо за домакинската работа. В допълнение към инструментите са необходими и някои материали, списъкът на които ще зависи и от конкретната ситуация. Те ще трябва да се разхождат до специализиран магазин. Какво може да се изисква?

 1. Евроустойчив цокъл.
 2. Висококачествен гнездо.
 3. Трижилен меден проводник (обикновено не повече от 2 м).
 4. Автоматична машина за домакински електрически мрежи.
 5. Тройник окабеляване за пластмасова водопроводна тръба с кран.
 6. Всякакви намотки за пластмасови тръби.
 7. Гумени уплътнения в различни размери.
 8. Хоризонтален сифон с изход за маркуч за източване.
 9. Опаковане на пластмасови скоби.

Ако се грижите за безопасността на домакинските уреди във вашата кухня, трябва да добавите стабилизатор към този списък. Можете да прочетете повече за тези незаменими устройства в статията, как да изберем стабилизатор за пералня, Обикновено за съдомиялната и пералната машина купуват и инсталират един общ стабилизатор, като по този начин предпазват и „домашните помощници“.

Ние изграждаме в "съдомиялна машина" под капака на плота

Ако под капака на плота на вашия кухненски модул има подов шкаф, който е малко по-широк и по-дълбок от височината на вградената миялна машина, тогава няма нищо по-лесно да го разглобите и поставите на това място „съдомиялна машина“. Когато почиствате шкафа, изчислете разстоянието за вода и електрически комуникации. Ако разстоянието до водопровода и канализацията е твърде голямо (повече от 1,5 метра), потърсете друга опция. И така, правим следното.миялна машина под плота

 • Изваждаме вратите на шкафа, развивайки всички закрепвания от страничните стени.
 • Ако шкафът има свои собствени стени, тогава ние развиваме монтажните ъгли и премахваме тези стени.
 • Развийте краката и извадете основата на шкафа.
 • Премахваме задната стена.
 • Ние внимателно измерваме нишата, която се е образувала, заместваме съдомиялна машина за нея и се чудим дали тя ще отиде там по ширина и височина.
 • Свързваме входящия маркуч през тройника към тръбата.

За ваша информация! Ако размерът на маркуча, който се доставя с машината, е недостатъчен, можете да закупите по-дълъг маркуч.

 • Свързваме маркуча за източване на съдомиялната машина към страничния изход на сифона.
 • Включваме захранващия кабел в електрически контакт и правим пробен старт на машината.

Ако вашата кухня няма нормален изход за свързване на съдомиялна машина, ще трябва да го направите. Изключваме електричеството и разглобяваме контакта от електрическата печка. С помощта на тестер отвертка намираме масата и нулевите проводници. Свързваме парче предварително подготвена медна жица през клемите и я задвижваме на правилното място. Закрепваме телта към стената с помощта на специален монтаж. След това инсталираме чорап и евроустойчив изход. Свързваме изтеглените проводници към машината, а след това към контактите на изхода, затваряме жицата в пластмасов кабелен канал.

Описахме една от опциите за проста инсталация на контакта, въпреки че има и други безопасни вериги, които лесно можете да използвате. Ако се страхувате да работите независимо с електрически мрежи, включете в тази работа професионален електротехник.

Следващият вариант за инсталиране на съдомиялната машина под капака на плота включва частичното запазване на подовия шкаф. Няма да е възможно да оставите недокоснати мебели, но външният му вид ще бъде запазен. Ние вършим такава работа.

 1. Отворете широко вратите на пода на шкафа.
 2. Премахваме всички вътрешни рафтове, прегради и монтажни елементи за тях.
 3. Ако "съдомиялната машина" не е включена в шкафа по височина, тогава премахваме дъното и краката му, както и задната стена.
 4. Оставяме само вратите със странични стени, преструваме се на съдомиялна по размер, уверете се, че влиза.
 5. След това ще трябва да поръчате предния панел, който ще затвори дъното на съдомиялната машина точно под вратите и ще я закрепи с ъглите.
 6. Сега остава да свържете "съдомиялната машина" към комуникациите, да я поставите в шкаф и да започнете пробно измиване.

Ние вграждаме съдомиялната машина в мивката

миялна машина под мивкатаАко размерите на вашата мивка в кухнята ви позволяват да пъхнете съдомиялна машина в нея, можете да направите това, само мивката ще трябва да бъде подготвена малко. В този случай няма да докосваме стените на шкафа, нито мивката, нито предната част. Нашата основна задача е да прекроим интериора, така че „съдомиялната машина“ да влезе без проблеми, а сифонът на първо място да ни притеснява.

Стандартният сифон е фиксиран към изпускателния отвор на мивката и тялото му преминава от такъв отвор вертикално директно към тръбата за източване. Най-вероятно той ще пречи на нормалната инсталация на съдомиялната машина, така че трябва да я заменим със специален хоризонтален сифон, чийто корпус е пригоден точно за този случай. Закрепваме нов сифон, като същевременно премахваме всичко от мивката, което може да попречи на инсталирането на машината. Инсталираме машината, свързваме и проверяваме.

Важно! Размерите на стандартните миялни машини рядко съответстват на размерите на стандартните мивки, най-вероятно ще трябва да изберете тясна или дори компактна машина за миене.

В заключение е доста трудно да монтирате съдомиялната машина в готовата кухня под плота или в мивката. Необходимо е да се изчислят размерите на образуваната ниша, като се вземе предвид дебелината на стените, правилно да се измери нейната дълбочина, да се изчисли разстоянието до мястото на свързване на комуникациите. Но като цяло тази работа е съвсем сама. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини