Всичко за пералните машини

Как да интегрирате пералня в кухнята и банята

пералня в кухнятаОригинални идеи на дизайнери и техници в подредбата на жилищните помещения позволяват функционално и рационално да се използва всеки квадратен сантиметър пространство. И всичко това благодарение на появата на пазара на вградени домакински уреди. Така че, например, можете да инсталирате пералня в банята или кухнята, така че дизайнът на стаята от това само да се подобри. Как може да се направи това, ще опишем в тази статия.

В кухнята или в банята: къде е по-добре?

Невъзможно е да се отговори недвусмислено на въпроса къде е по-добре да поставите машината в кухнята или в банята. Основната причина е, че самите собственици предпочитат апартамента. Има категория хора, които по различни причини могат категорично да поставят машината в банята или, обратно, в кухнята. И дори размерите на стаята или самата пералня не могат да променят мнението си.

Но нека да подходим към този въпрос от техническа гледна точка и да формулираме плюсовете и минусите на вграждането на машината в тези стаи.

Предимствата на поставянето на машината в кухнята са следните:

 • първо, всички основни домакински уреди ще бъдат сглобени в една и съща стая, която едновременно ще контролира процеса на измиване и приготвянето на пая във фурната или нагряването на храната в микровълновата печка;
 • второ, благодарение на свободното пространство в кухнята, което ще бъде запазено за "миещата машина", можете да освободите място в малка баня;
 • На трето място, изборът на пералня за монтаж в кухнята е практически неограничен в повечето случаи, дори в малка стая е напълно възможно да се намери място за самостоятелна машина със стандартни размери.

пералня в кухнятаНо има и недостатъци в това, че колата ще стои в кухнята:

 • след измиване вратата на машината трябва да бъде отворена и това не е естетически приятно и ще наруши дизайна на стаята;
 • в машина, построена под плота или в свободно стояща, няма да може да съхранява мръсно пране, както ще се вижда;
 • и друг недостатък е, че праховете, съхранявани в кухнята до пералнята, изпаряват вредни вещества, които могат да се утаят върху храната.

Поставянето на пералня в банята също има своите предимства:

 • инсталирайки машината в банята, можете да спестите място в кухнята за голяма маса;
 • тоалетната и банята са санитарната зона на апартамента, така че е чудесна за съхранение на мръсно пране и измиване; тук е напълно възможно да съхранявате прахове и балсами;
 • в банята машината е по-слабо чуваща, особено ако затворите вратата, така че няма да отвлече вниманието от домакинските работи или хранене;
 • в банята можете постоянно да държите вратата на люка отворена, без да се страхувате да нарушите естетиката на стаята.

Недостатъците на вграждането на машината в банята са следните:

 • висока влажност е опасна за електрическите уреди, следователно, инсталирането на "шайба" ще трябва внимателно да обмисли окабеляването и връзката;
 • изборът на кола в банята може да бъде труден, например в повечето типични апартаменти, вратата към банята е тясна и варира от 55 до 60 см, което означава, че ще бъде невъзможно да носите машина с дълбочина 60 см, ще трябва да изберете една от по-малките единици.

Така че, избирайки между кухня и баня, трябва да се съсредоточите върху най-основното, а именно в коя стая се нуждаете от повече полезно пространство.

Изберете машина за вграждане

Всички машини могат да бъдат разделени на три групи:

 • самостоятелно;
 • със способността за вграждане;
 • напълно вдлъбнати.

Можете да интегрирате всяка пералня, дори и самостоятелна. Разликата ще е само в начина на вграждане.Напълно интегрираната машина включва инсталиране в специална ниша в кухнята, докато плотът на масата се монтира по специален начин вместо горния капак на „шайбата“, а предната врата, която покрива барабана, е прикрепена към монтажните елементи, поставени от предната страна на машината.

машина за пране на плотаВградена машина не разполага с такива монтажи. Такива коли имат само подвижен горен капак. Те обаче могат да бъдат скрити вътре в конвенционален кухненски шкаф, а входната врата може да се завие към страничните стени на мебелите, подробности за този тип машини можете да намерите в вграден преглед на пералната машина, Самостоятелна машина може да бъде скрита по същия начин в кухнята или да я постави под плота.

В повечето случаи, избирайки пералня, мнозина се фокусират не върху способността й за вграждане, а върху размерите. В крайна сметка, ако кухнята е направена предварително, тогава не можете да поставите нито една машина в нишата, запазена за нея. За банята размерът на автоматичната машина е още по-важен, особено ако стаята е много малка и вратата е отстрани на банята.

Съвременните перални машини са станали много по-компактни. Пазарът предлага широка гама от тесни единици, дълбочината на които варира от 32 до 45 см. В допълнение, има специални машини, които се различават по височина, което дава възможност да ги инсталирате под мивката в банята. Височина такава мини коли не повече от 65 cm.

В случаите, когато се предполага интегрирането на пералнята в кухнята само под плота, потребителите също се интересуват от цвета на машината. Днес има такива цветове:цветни перални машини

 • бяло;
 • сребро;
 • черно;
 • червен;
 • сиво синьо;
 • зелен;
 • злато;
 • люляк.

Особено внимание трябва да се обърне на метода за зареждане на пране на перални машини. Зареждането може да бъде вертикално или фронтално. Машините за най-високо зареждане са чудесни за бани, тъй като са с компактни размери. Ширината им е почти 20 см по-малка от тази на стандартна машина за предно зареждане.

Не е много удобно да поставите машина с вертикално зареждане в кухнята, защото трябва да изоставите допълнителния плот или да направите лежаща плот и, ако е необходимо, да я повдигнете.

Опции за поставяне на машината и дизайн на стаята

Възможно е да има няколко варианта за поставяне на пералнята в две стаи. Разгледайте тези опции илюстративно.

Най-лесният вариант за поставяне е да поставите пералнята в кухнята на празно място.пералня в кухнята

Най-често срещаният начин е да интегрирате пералня в кухнята под плота. Освен това цветът на "шайбата" е от голямо значение. Оптимално, ако съответства на цвета на други домакински уреди, като хладилник, микровълнова печка, печка.пералня в кухнята

Най-добрият начин от дизайнерска гледна точка да инсталирате машината в кухнята е да я интегрирате напълно в кухнята. Това ще разшири границите на избора на дизайн и цветова схема на кухнята. Пералнята не се вижда, всичко е проектирано в същия стил.пералня в кухнята

Но няколко оригинални идеи за местоположението на машината в кухнята.пералня в кухнята

пералня в кухнята

Що се отнася до банята, тогава в нея, въпреки размерите, можете да позиционирате колата по различни начини. Например вграждане под мивката.пералня в банята

Интегрирайте машината под плота.пералня в банята

Вградете машината в ниша.пералня в банята

Ако има такава, поставете отделно.пералня в банята

Чудесен вариант за интегриране на машината в мебелите.пералня в банята

Когато поставяте пералня в банята, трябва да помислите върху дизайна на цялата стая. Така колата ще се превърне в един от нейните пълноценни елементи, а не на видно бяло петно.

Техническата страна на изданието

Връзката на пералнята в кухнята и в банята е по принцип еднаква. И в двата случая ще е необходимо да се извърши приблизително една и съща процедура. Ние ги изброяваме:

 1. организирайте отстраняването на водопровода за свързване на входящия маркуч;
 2. инсталирайте сифон за отпадни води;
 3. разтегнете окабеляването и инсталирайте влагоустойчив контакт;
 4. първо поставете машината, така че да можете да свържете всички комуникации;

  В същото време проверете дали дължината на маркучите е достатъчна, за да можете свободно да удължите машината от вдлъбнатата ниша.

 5. свържете машината към тръбата за водоснабдяване и източване;
 6. поставете машината на определеното място, регулирайте краката.

Решили да инсталирате пералня под плота, трябва правилно да изчислите всички размери на бъдещата ниша, в която ще се намира машината. Не забравяйте да оставите празнина между всички стени на мебелите и машината, така че машината да не докосва стените по време на вибрации. За повече информация относно инсталацията вижте статията за това интегрирайте машината под плота.

По този начин пералня днес е не само домакински уред, който улеснява нашата работа, но и елемент от дизайна на баня или кухня. Функцията на стаята и нейната естетика ще зависи от това какво място ще бъде разпределено за машината.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини