Всичко за пералните машини

Инсталираме вградената пералня под плота

монтаж на вградена пералняВградени перални машини под плота - това е специален вид компактни домакински уреди. Основната му разлика от конвенционалните перални машини е, че тя може да бъде дискретно поставена в малка стая. Той се вписва идеално във всеки интериор, независимо от стила. Въпреки това инсталирането на такава машина не винаги е лесно, особено ако не знаете нюансите. Именно за тях трябва да говорим подробно.

Как да започнете инсталирането на пералня

Закупена е вградена машина, направен е плот с ниша, време е да започнете подготовката за монтаж. На първо място, ще съберем всичко необходими инструменти и аксесоари За да свържем машината с електрически и водни комуникации, се нуждаем от:

 • необходим хардуер;
 • комплект ключове с различни размери и регулируем гаечен ключ;
 • клещи;
 • лазерна или конвенционална рулетка;
 • ниво на домакинство;
 • уплътнителна лента и уплътнител за кола;
 • отвертка и амперметър;
 • маркучи за вода и филтри с подходящ диаметър;
 • кримпъл ръкав или тройник;
 • специален спирателен клапан;
 • остър нож.

Подготвяйки се да инсталирате вградената машина с подвижен капак, трябва внимателно да прочетете инструкциите, които се доставят с нея. Най-вероятно производителят вече е предписал някои нюанси на неговата инсталация, за да избегне грешки от ваша страна.

Особено важно е да се занимавате с свързването на машината към електрическите комуникации, така че няма инициатива - следвайте инструкциите на производителя.

Алгоритъм за настройка на машината

Инсталирането на пералнята под плота се състои от следните стъпки:

 1. Свързване на машината към водоснабдяването.
 2. Монтаж на канализационни маркучи.
 3. Инсталиране на машината на нейното постоянно място.
 4. Връзка към захранването.

За да се свържете към водопроводната система, е необходимо само подаване на студена вода, Маркучът, тръгващ от тръбата към машината, трябва да бъде под ъгъл 350, при условие, че мястото за отводняване е разположено отляво на машината (ако го гледате отзад) и 450, при условие, че вдясно. Така че, ние свързваме входящите маркучи:

 1. Взимаме свързващия елемент и го вграждаме в захранването.
 2. След това навиваме спирателния клапан върху него.
 3. Свързваме входящия маркуч към клапана, който се доставя с пералнята.

Не забравяйте да запечатате всички резбови връзки с лента и уплътнител.

Канализацията може да бъде свързана по един от начините:монтаж на вградена пералня

 1. Завийте сифона върху уплътнителния пръстен на отвора за изтичане на мивката. И свържете дренажния маркуч към страничния изход на сифона, закрепете го със скоба за маркуч и го запечатайте.
 2. Свържете дренажния маркуч директно към канализационната тръба, предотвратявайки навлизането на канализацията в машината.

Важно! Точката на източване трябва да бъде на височина от 60 до 90 см от пода.

Инсталирането на самата машина може да се извърши в една от следните опции:

 • Пералнята е поставена в кухнята в отделен шкаф със странични стени, входна врата и плот в горната част.
 • Машина с крепежни елементи за фасадни врати се поставя между отделните части на кухненския комплект, свързани помежду си с плот.
 • Пералнята е разположена подобно на предишната версия, само предните врати не са прикрепени към машината, а към страничните дъски на мебелите.
 • Машината е инсталирана между частите на кухнята под плота, но в същото време не се затваря с врати отпред.

При всеки вариант на поставяне на машината задната стена на мебелите трябва да отсъства. Това ще осигури свободното поставяне на маркучите и ще им попречи да се усукат.

Последната стъпка е да свържете машината към захранването. Трябва да се извърши през гнездо с заземяване. Научете повече за инсталирането на пералня от видеото.

Проблеми с инсталацията

При инсталиране на машини под плота могат да възникнат непредвидени проблеми. Всъщност всички тези проблеми са породени от малки нюанси, които не забелязахме веднага. Основният проблем може да възникне, ако няма достатъчно място за инсталиране на автомобили. Не си струва, надявайки се, че колите вече са толкова тесни и маркучите могат да бъдат поставени по някакъв начин - изчислете предварително дълбочината с марж от десет сантиметра.

Важно! Между страничните стени на слушалката (шкафа) и машината трябва да има празнина, така че когато машината вибрира, да не удари тези стени.

Широчината на плотовете също играе роля. Не трябва да се допуска машината да съвпада с ширината на плота в дълбочина. Така водата и течността от продуктите ще се оттичат от повърхността на плота и ще паднат върху пералнята, което може да доведе до тъжни последствия. Мебелите трябва да се направят така, че вградената машина да бъде напълно затворена.

Грижа за правилната инсталация на вградената пералня, не трябва да забравяте за самия плот. Поставете го на височина, така че да ви е удобно: не твърде ниско, но и не твърде високо. Така вие си осигурявате максимален комфорт.

По време на инсталационния процес често възникват трудности поради липсата на дължина на входящия маркуч, включен в комплекта, приложен с машината. В случая експертите съветват да не спестявате и да не увеличавате маркуча, по-добре е да закупите нов с подходяща дължина. В противен случай можете да уредите истински потоп. Освен това, инсталирайки машината на място, не пренебрегвайте укрепването на пода под нея и работете с нивото. Укрепването на пода и инсталирането на машината на ниво ще намали вибрациите и шума от нея.

Разнообразие от вградени перални машини: кои са по-добри?

Вградена пералняПроцесът на инсталиране на пералнята е пряко свързан с коя машина е вградена. Под плота няма толкова много разновидности на вградени перални машини.

 1. Напълно вдлъбнати. Перални машини, които са поставени вътре в мебели, например, под работен плот с врати отпред или в килер. Производителите на такива машини се увериха, че техните продукти имат различни канали за крепежни елементи за панти на врати, капаци и други части на мебелите.
 2. С възможност за вграждане. Ако напълно вградената машина може лесно да се слее с част от мебелната структура, тогава "пералня" с възможност за вграждане не винаги може да бъде поставена толкова успешно, тъй като не са отстранени всички пластмасови панели (отпред и отгоре) и няма достатъчно необходими крепежни елементи.

Важно! Напълно вградените машини, за разлика от машините с възможност за вграждане, са по-компактни и разнообразни в различни ниши.

 1. Вградена пишеща машина с хоризонтално зареждане. Най-често срещаният тип машина. Те зареждат пране през предната част, към която е прикрепена вратата за мебели, симулирайки шкаф или нощно шкафче. Отваряш нощното шкафче и виждаш прахообразна кювета, както и червата на барабана, готови да вземат мръсно пране.
 2. Вертикално зареждаща се пишеща машина. Смята се, че такива коли са по-рядко срещани, защото не са толкова удобни. Вертикално натоварени машини с шарнирен горен капак, които имитират повърхността на плот, са много чести. В този случай цветът и материалът на корицата могат да бъдат избрани.

Някои хора се спорят дрезгаво коя стая е най-подходяща за вградена пералня, в кухнята или в банята? Според експерти целта на помещенията не е толкова важна, основното е предпочитанията на собствениците, количеството свободно пространство и възможността за свързване на машината към комуникациите. Същите тези фактори не ни позволяват да отговорим на въпроса кой тип вградени автомобили е по-добър? Най-добрият вариант се избира според ситуацията. Предлагаме да видим рейтинг на най-добрите перални машини.

Възможни размери на вградените машини

вградени перални машиниНякои експерти смятат, че ако обмислите цялата композиция на мебели в банята или кухнята, подгответе размерите на всеки елемент и го направете по поръчка. Няма да има проблеми с поставянето на всяка пералня в предварително подготвена ниша. Човек не може да се съгласи напълно с това твърдение, особено в случаите, когато става дума за строги икономии. В този случай си струва да се борите за всеки сантиметър използваемо пространство, така че закупуването на обикновена обемна пералня е недопустим лукс.

Размерите на вградената пералня излизат на преден план. Някои собственици правят грешка, като организират ниша под плота за пералнята, преди да купят самата машина. Но е толкова лесно да направите грешка в размера, така че първо купуваме пишеща машина и след това организираме място за нея.

Трябва да изхождате от факта, че минималната дълбочина на някои модели вградени машини е 52 см, а максималната - 60 см. Съответно височината им е от 81 до 85 см, а ширината им - от 57 до 60 см. Подробно за компактните перални машини можете да разберете тук.

В заключение отбелязваме, че инсталирането на вградена пералня под плота не може да се нарече сложен процес. Независимо от това, без подходящо познание и сръчност, необучен човек не може лесно да се справи с тази работа. Ето защо не трябва да пренебрегвате съветите на специалисти и да четете инструкциите.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини