Всичко за пералните машини

Колко време пералнята мие?

време за автоматично измиване на машинатаВъпросът за колко време една автоматична машина изтрива може да изглежда малко странен. Въпреки това смеем да твърдим, че в това няма нищо странно. Човек може да се интересува от времето за измиване в поне три случая.

Първо, когато се купува използвана пералня и няма приложена инструкция, второ, пералната машина няма дисплей, който показва продължителността на миенето, и трето, човек избира нова модерна пералня и иска да знае нейните възможности за пране в различни режими. Ето защо решихме да поговорим подробно за това колко дълго или бързо машина може да мие машина.

Фактори, които определят продължителността на измиване

Пълният цикъл на измиване включва определени стъпки, трябва да има поне три от тях:

 • пералня;
 • изплакнете;
 • спин.

време за машинно пранеПродължителността на всеки етап на измиване зависи от редица фактори, така че времето за измиване може да бъде различно. Този фактор включва:

 • температура на нагряване на водата - това означава, че колкото по-висока е температурата на загряване, толкова по-дълго водата ще се нагрява и следователно прането ще се измие. Най-краткото време за измиване, ceteris paribus, ще бъде, когато водата се нагрее до 300С или при измиване в студена вода;
 • използването на допълнително изплакване също увеличава времето за измиване средно с 20-30 минути;
 • броят обороти по време на цикъла на въртене - колкото по-големи са оборотите, толкова по-дълго е времето за въртене, например при въртене при 800 об / мин, машината натиска 10 минути, а при въртене от 1000 оборота в минута - 15 минути;
 • допълнителната функция на измиване ще удължи времето с още 15-25 минути;
 • накисването е подобно на процеса на допълнително измиване;
 • времето за функция на варене на прането също се увеличава, така че водата да се затопли поне до 950С;
 • тегло на прането - тази функция е достъпна само в съвременните перални машини със среден и скъп разходен клас; самата машина определя от теглото на прането колко прах е необходим за измиване, вода и определя продължителността му;
 • степен на замърсяване - тази функция се намира и само в скъпи перални машини, благодарение на специални сензори машината определя водния поток и оптималния режим на пране по отношение на продължителност и температура.

За ваша информация! Наличието на последните две функции в пералнята не винаги е икономически оправдано. Всяка домакиня ще може да избере режима на миене независимо на машина със стандартни функции без надплащане.

Продължителност на измиването

време за машинно пране
Какво представлява времето на един цикъл на измиване е повече или по-малко разбираемо, сега помислете за често срещаните програми и режими и вижте каква може да е продължителността им. В този случай ще говорим за конкретен режим и неговите вградени параметри, които могат да се променят ръчно, а именно температура, скорост на въртене, това, както вече отбелязахме, влияе и на времето за измиване. Повечето перални машини имат следните режими:

 • Бързо измиване - в някои модели той може да бъде наречен „Ежедневно измиване“, „Експрес“ или „Мини измиване 30“. Продължителността на такова измиване е от 15 до 35 минути. Съвременните перални машини имат най-краткото време за измиване 15-20 минути. По-старите модели на автоматични машини изтриват поне 30 минути, а около 40.
 • Памук 950В - в този режим прането се пера за около 2 часа.време за машинно пране
 • Памук 600В - измиването ще продължи около 1 час 50 минути.
 • Памук 400С (памучен бърз) - предполага измиване в рамките на 1 час 30 минути.
 • Синтетика (като правило водата загрява до 30-400В) - времето за измиване е 1 час 50 минути.
 • Деликатно измиване (водата също загрява до 300В) - продължителност от 50 минути до 1 час.
 • Изпирането на коприна (вълна) продължава около 56 минути.
 • Миенето на ръце също продължава 56 минути.
 • Обемни неща, в някои модели режимът се нарича „Duvet” - този режим продължава около 1 час 30 минути.
 • Бебешки неща - времето за измиване е около 2 часа 20 минути.
 • Интензивно измиване (включва загряване на вода до 900С и дълъг престой на бельо в такава вода, процесът на допълнително изплакване веднага се полага в него) - продължителността, в зависимост от модела на машината, може да продължи от 2,5 до 4 часа.
 • Еко-измиване (био-грижа) - в такива програми се осигурява допълнително изплакване, така че цикълът на измиване продължава поне 2 часа.
 • Обувки - само съвременните перални машини имат този режим, той може да продължи от 30 до 50 минути.

За някои от тези режими можете да зададете допълнителни функции, като супер изплакване, лесна функция за гладене, предварително измиване, което означава, че към времето, посочено по-горе, трябва да добавите още 15 до 30 минути.

Съвременните перални машини са оборудвани със сушилня, което може значително да удължи целия цикъл на измиване.

Времето за измиване зависи от вида и модела на пералнята?

Отговорът на този въпрос е очевиден, разбира се, времето за измиване зависи от модела на пералнята. В съвременните модели производителят се опитва максимално да намали показателите за консумация на енергия, намалявайки продължителността на режимите на пране, като по този начин прави машината икономична. Но средно въпреки това този път се различава с 20-30 минути. Можете да видите по-точно време за измиване на определен режим в инструкциите за пералнята, а ако нямате разпечатана версия на инструкциите, можете да я намерите в Интернет.

Що се отнася до вида на зареждане на пералнята, това не влияе на продължителността на прането. Горе зареждащи машини и предното зареждане имат сходни режими, продължителността на които може да се различава, но не значително. И в тези, и в други има бърз режим и режим на интензивно измиване.

За тези, които се грижат за продължителността на прането, най-добре е да изберат моделите перални машини, на дисплея на които се показва останалото време за пране. В допълнение, функцията на забавено измиване ще стане удобна, което предполага, че машината стартира самостоятелно след период от 3 до 19 часа.

Така че, времето за пране в машината може да бъде от 15 минути до 4 часа. Всичко ще зависи от съвкупността от параметри и фактори, които сме изброили по-горе. Измийте правилно и с удоволствие!

   

10 коментара на читателите

 1. Граватар Зая Зая:

  Благодаря ви много, благодарение на вас, най-накрая включих функцията за памук и продължавах да се чудя защо времето не се появи веднага ...

 2. Граватар Айслу Ayslu:

  С памучния режим 60, колко минути прането се пера в топла вода и в студена?

 3. Граватар на света На света:

  Изплаквате ли с ръчно пране? Завъртане?

  • Граватар съсед Съседът:

   Изплакването трябва да бъде, но изглежда няма спин.

 4. Граватар Вика фий:

  Какво трябва да направя, ако включа нормалния режим на измиване и колко дълго ще се измие?

 5. Граватар Зоуи Zoe:

  Кажете ми, ако настроя на 8 режим, скоростта на въртене е 600, температурата е 60, машината Indesit. Самото завъртане се включва автоматично?

 6. Граватар Вераника Вероника:

  Защо машината след изплакване спира и чака, докато натисна, продължи?

 7. Граватар Владимир Владимир:

  Веднъж имах проблем с дълго измиване. Изсипах течен прах в двете отделения за пране. Оттам машината не го взе напълно в даден момент. Следователно, с всеки комплект вода остатъците от праха се измиват и се образува пяна. След това машината продължи да се изплаква безкрайно, докато целият прах се измие и пяната престане да се образува. Изсипете течните прахове директно в барабана!

 8. Граватар Нина Нина:

  При мен Indesit винаги изпълнява пълен цикъл с извличане в края. Използвам насипни прахове за машината и все още не съм се опитвал да наливам течни прахове.

 9. Граватар на светлината светлина:

  Имам машина на Bosch. Няма да разбера какво означава да свърша? Описанието е толкова глупаво написано, ако се съди по него е продължителността. Но тъй като часовникът е настроен на 24, може ли все още да е таймер?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини