Всичко за пералните машини

Вредна ли е съдомиялната за човешкото здраве

Вредна ли е съдомиялната за човешкото здравеРазбира се, миялната машина е много удобно устройство, което спестява на домакините време, енергия и дори консумация на вода. Някои обаче продължават да мият съдове на ръка, тъй като смятат, че миенето в съдомиялна машина може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве. Наистина ли е вредно да миете съдовете в съдомиялната машина?

Скрит враг - Гъбички

Всички проблеми започват с факта, че повечето потребители не проучват внимателно инструкциите за експлоатация на своите помощни домакински уреди. Или учат, но тогава са твърде мързеливи, за да следват всички инструкции и да ги пренебрегват. И това не е задължително за съдомиялни машини: това се отнася и за кафемашините, и съдовете за съдове, и микровълновите фурни, и хладилниците, с една дума, почти цялото електронно домакинско оборудване. Изглежда, че ще се случи ужасно нещо, ако размразявате хладилника повече от веднъж на тримесечие, но веднъж годишно или не миете редовно съдомиялната машина отвътре, но когато стените са покрити с мръсотия и мазнини?

Словенските учени бяха озадачени от въпроса за вредата от съдомиялните машини, тъй като всички знаят, че топлата, важна среда е огнище на различни бактерии и гъбички. Тогава беше проведено проучване: учените изследваха около двеста различни съдомиялни машини по света, взеха проби от вътрешната повърхност на стените и други най-„рискови“ части. В резултат се оказа, че цели колонии от черна мая живеят върху гуменото уплътнение между вратата и стената на тялото, Най-лошото е, че нито една от обичайните мерки за дезинфекция и контрол на микробите не даде резултати. Нито вряла вода, нито пара, нито киселина и алкали, нито дори домакински химикали не са имали ефект върху опасни спори.съдомиялна, заразена от мухъл

Тогава учените започват да вземат проби от прибори за хранене, които се мият в заразени машини. Както се оказа, спорите лесно се прехвърлят върху предмети и остават върху тях, след като бъдат извадени от съдомиялната машина. А черната мая далеч не е безопасна за хората, те развалят човешкото здраве и водят до проблеми като:

  • белодробни заболявания.
  • подкожни абсцеси.
  • възпалителни процеси в мозъка.

Важно! В напреднали случаи всички тези заболявания могат да бъдат фатални. И тъй като приборите за хранене са заразени, човекът, който ги е използвал, е заразен.

За да избегнете такива ужасни последици, просто трябва внимателно да следите хигиената на домакинските уреди. Не забравяйте, че основният приносител на гъбичките е топла, влажна среда. След като използвате миялна машина и други предмети с подобен алгоритъм на действие, избършете сухите стени, шевове, ръбове, всичко, което може да абсорбира влагата и да се превърне в място за размножаване на бактерии.

Много съмнително изплакване

лъскава миялна машинаАко имате миялна машина или поне веднъж сте я гледали отстрани, далеч или някъде другаде, вероятно сте забелязали, че съдовете след измиване стават точно като нови! Нито един развод, нито една капка, нито малка точка мръсотия: всичко блести и блести. И ако мислите внимателно? Всеки знае, че колкото по-добре и по-богато е изплакването, толкова по-чисти и красиви изглеждат съдовете. Но в същото време производителите винаги твърдят, че съдомиялните машини спестяват вода и харчат с порядък по-малко вода от домакините, когато мият на ръка.

Каква е тогава тайната на такава огромна чистота? Всичко не може да бъде толкова гладко и добро. Всъщност почистващите препарати за съдомиялни машини са няколко пъти по-агресивни и по-сурови от тези, които се продават за миене на ръце.

Внимание! Ако дори обикновените ръчни продукти не се препоръчват за употреба без ръкавици, тогава си представете цялата патогенна опасност от почистващи препарати за ПМ.

Ще разкрием тайна: във всички битови химикали има повърхностно активни вещества (така наречените повърхностно активни вещества), и колкото по-активен е агентът, толкова повече съдържа такива елементи. Да, външно тяхното действие дава просто перфектния резултат: чиниите сякаш току-що са били извадени от прозореца. Но цялата тази „красота“ се установява на повърхността на приборите и вече не е възможно да я премахнете от там. Единственото нещо, което може да се справи с повърхностноактивните вещества, е смес на базата на хром или калциниране върху пламък на горелката.

Освен това се добавя специален течен препарат за изплакване за миене в съдомиялната машина. Тя ви позволява незабавно да изсушите съдовете и да го избавите от остатъците от предишния препарат. Междувременно, съставът на средствата за изплакване е дори по-агресивен от състава на обичайните средства за ПМ. Така едно отровно вещество се блокира от друго и всичко това остава върху вашите чинии.

Разбира се, поглъщането на такива вещества в организма чрез храна впоследствие води до различни реакции, които водят до най-добрия случай, депресия, хипертония, алергии и в най-лошия - злокачествени тумори.

Химическа атака

Разбира се, малките деца са изложени на особен риск от съдомиялни машини. Първо, имунитетът им е отслабен, и второ, същата доза от токсично вещество е много по-опасна за дете, отколкото за възрастен.

  1. В семейства, където използват ПМ, децата са по-склонни да страдат от астма: честотата на заболеваемост е с 5,6% по-висока, отколкото в семейства без ПМ.
  2. Честотата на децата с атопичен дерматит е 15% по-висока.
  3. И разбира се, алергии. Всяка година все повече деца изпитват сезонни симптоми на алергия.

Учените смятат, че има пряка връзка между тези детски болести и използването на съдомиялни машини. За да използвате такава техника, ако в къщата има дете, имате нужда от два пъти или дори три пъти по-внимателно.

Привикнете към поръчката

В съвременния свят, със скоростта на светлината, те измислят различни начини да направят човешкия живот по-лесен и по-удобен. Ефектът от всички тези нови устройства и изобретения обаче се основава на химикали, токсични вещества, различни видове радиация и т.н. Най-добрият начин да се предпазите от вредното въздействие на човешкото здраве на подобни устройства е да не използвате различните им видове, Същите съдове могат да се мият с екологично чисти вещества: лимонов сок, сода и дори обикновен сапун.

И за да не се натрупват съдовете в мивката, просто трябва да свикнете себе си и всички членове на домакинството да го миете веднага след хранене. Първо, различните замърсители нямат време здраво да се придържат към прибори за хранене, и второ, измийте малко, но редовно, много по-лесно, отколкото веднъж седмично, за да изкопаете огромни остатъци от порцелан в мивката.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини