Всичко за пералните машини

Вход за електромагнитен клапан на пералнята - проверете и сменете

Входен клапан на шайбатаКлапанът за пълнене е необходим, за да изтече вода вътре в машината, така че да може да се измие. Той има две функционални позиции:

 1. отворено,
 2. И затворен.

Най-често той е в затворено положение. Когато токът тече към своята намотка, възниква електромагнитно поле. Това поле създава необходимите действия за отваряне.

Тоест, тя затяга пръта и мембраната влиза в отворено състояние. И водата влиза в бункера на дозатора, където измива праха за пране. И след това заедно с праха се излива в резервоара на машината. Когато се събере необходимото количество вода, електричеството престава да се подава към серпентината и захранването спира.

Видове клапани

Видове типове клапаниИма няколко вида клапани за пералня. Някои от тях имат 1-ва, други - 2-ра и трета-трета намотки (секции). Всеки раздел е отделен начин за прием на вода. Количеството на тези секции е свързано с различната структура на моделите на пералните машини. Дизайнът на някои се нуждае от една намотка, на други две и така нататък.

При модели, където има само един клапан, посоката на подаването на вода се контролира от механик. лост на командното устройство. Това кара водата да се влива в различни секции от пластмасовия дозатор. Този дизайн е типичен за по-старите модели перални машини. В тях една клапанна система е съседна и си сътрудничи с командното устройство.

По-модерните перални машини имат електронен модул за управление. Но няма механично задвижване. Те използват клапани с две или три намотки (секции). Една бобина създава подаване на вода в една секция от пластмасовия дозатор на пералнята. Другото е във второто. И за да създадете фураж в третия отдел, ви трябва трета намотка. Или в случай на клапан с две намотки, това се извършва чрез едновременно включване на двете намотки.

Как да проверите всмукателния клапан?

Клапан за пералнята, където се намираНека да разгледаме проблема с обратния клапан. За да се провери работоспособността на тази част от пералнята, е необходимо да я премахнете. След това прикрепете входящия маркуч към входящия клапан. След това трябва да приложите 220 волта на всички намотки на свой ред. Ако вентилът работи, тогава той трябва да премине вода при подаване на електричество. Тоест, отворете се.

А при липса на електричество - не пропускайте вода. Тоест да затворя. При провеждането на този експеримент трябва да бъдете много внимателни. В крайна сметка, ако водата попадне на проводниците под ток, ще има верига. Следователно, трябва да се предпазите максимално. Също така, не трябва да забравяме, че по време на този тест водата ще тече. Той трябва да бъде изпратен до всеки предварително подготвен контейнер.

 1. Първо проверете мрежата на всмукателния клапан. Ако вътре в него има запушване, тогава той може да попречи на водоснабдяването. Тази част от клапана трябва да се отстрани и почисти. И след това го върнете на първоначалното си място. Ако не го направите, водата ще влезе в машината много бавно или изобщо няма.
 2. В случай, че клапанът не се отвори при подаване на електричество, тогава най-вероятно неговата намотка е изгоряла. За да проверите наличието или отсъствието на тази разбивка, можете да използвате мултицет (тестер). Те трябва да измерват съпротивлението. Нормалното съпротивление е приблизително 2-4 kOhm. Можете да смените бобината. Ако има резервен клапан, можете да го извадите от него. Ако не, можете да поръчате нова бобина или цял клапан. Обикновено е доста евтино.
 3. Все още е необходимо да се определи дали има вградени пластмасови вложки в арматурата. Те намаляват количеството вода, постъпващо в машината в момента. Обикновено се използват за входящия (входящия) клапан. Този, който е зает с доставката на вода в разделителната секция, предназначена за изплакване. Ако вложката падне, налягането на водата става по-голямо.И тя попада в отделението за разпределители твърде много. Дефектният клапан е по-лесен за подмяна, отколкото за ремонт.

Как да сменим клапана?

Най-често клапанът е разположен в горната част на машината на задната му стена. За да стигнем до него, трябва да премахнем горната част на тялото (капак). Капакът е фиксиран с 2 винта, разположени отзад. Развийте ги. След това натиснете капака отпред, отзад. Тогава можете да го свалите.

Подмяна на всмукателния клапан

Ако имате машина с вертикално натоварване, тогава при такива модели клапанът обикновено се намира в долната част на гърба на тялото. За да се стигне до него, е необходимо да се отстрани страната на пералнята.

Преди да отстраните клапана, не забравяйте да изключите подаването на вода. След това изключете жичните клеми и маркучи от него. Ако последните са фиксирани със скоби за еднократна употреба, тогава можете предварително да подготвите няколко скоби за еднократна употреба или да използвате преди това скоби за многократна употреба.

След това усучете фиксиращите болтове. При някои модели всмукателният клапан е застопорен. В този случай трябва да извадите заключващата част на ключалката, да завъртите клапана и да го издърпате.

Видео за подмяна на клапана

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Руслан Руслан:

  IWse-5105 шайбата не работи / изключва бутон Машината изтегля вода след това я източва, без да спира екрана H2O мига звукови сигнали БЪЛГАРИ ЗАКЛЮЧВАНЕ помощ помогнете МОЛЯ КАК ДА ПРИЕМАТЕ
  ПРОМЕНИ МОДУЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ОТ ДРУГА МАШИНА ИЗКЛЮЧЕНИЯТ / ИЗКЛЮЧЕН КУПЕТО и това е всичко, провери натискането на превключвателя за налягане, когато надуеш маркуча без запушване, тестерът може да звъни само на два контакта от 3 Десет и дачикът обикновено се сваля и проверява

  • Граватар Рома Рим:

   Ако H2O пише, тогава машината не вижда вода. Извадете екрана на филтъра във водоснабдяването и опитайте без него. Маркучът за подаване и налягането във водоснабдяването също подлежат на проверка.

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Входният клапан се е счупил, шайбата е набрана с вода, дори е изключена. Докато блокира централната тръба. Но ако все още няма начин да смените клапана, възможно ли е да се измие, ако отворите централната тръба?

  • Граватар Саня Саня:

   Сменете входящия клапан.

   • Граватар Андр Andr:

    Имате ли 2 клапана? Ако е така, изтръгнете гумения маркуч от повредения клапан вътре в шайбата и го използвайте. Просто трябва да смените захранващите конектори на клапаните, в зависимост от режима на измиване. А водата ще се налива само в една тава за прах / балсам.

    • Граватар Сергей Сергей:

     И можете да изключите един клапан, за да не прищипвате маркуча.

 3. Граватар Катрин Катрин:

  Здравейте, някой може ли да ми каже дали мога да махна клапана от Indesit и да го сложа на Bosch?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини