Всичко за пералните машини

Как да направите восък от пералня

восък от пералняПоне на голяма промишлена пчелина със стотици пчелни семейства, поне на малка домашна, където има само около 2-3 десетки „кутии“, с течение на времето се натрупва доста голямо количество восъчни отпадъци. Това е стар восък и замърсени участъци от рамките и рамки, засегнати от ларвата на восъчния молец.

Такъв восък е подходящ само за повторно топене, но за да го разтопим, се нуждаем от добра рафинерия с пара восък, която трябва да направим от частите на пералнята със собствените си ръце, а след това да опишем целия ход на работа в тази статия.

От какво се нуждаем?

Ако имате счупена автоматична пералня, която събира прах във вашия обор, имате време и желание, можете да „забъркате“ добър парен восък от него, без да харчите много енергия и енергия. Защо рафинерия с парен восък, защото много пчелари използват обикновена рафинерия за слънчева восък, което е много по-лесно да се направи?

  1. Първо, рафинерията с парен восък бързо и ефективно стопява доста голямо количество восък.
  2. Второ, рафинирането с парен восък дава по-голям добив на суровините.
  3. И трето, рафинерията с пара восък може да се използва по всяко време на годината и при всяко време.

резервоар с барабан от шайбатаИ така, изваждаме старата пералня от бараката и започваме да я "дърпаме за резервни части". Ще отнеме пълно разглобяване на пералнята за да стигнете до правилните части и да премахнете ненужното. Какви части от автоматичната пералня ще използваме в рафинерията за восък? Само две големи части: корпусът и резервоарът с барабан и маншет за маншон. Трябва също да оставите входящия маркуч и тръбата за източване.

В допълнение към детайлите на старата пералня трябва да вземем: малка колба от 15-25 литра, метално корито, гумени тапи, силиконов уплътнител, както и газова или електрическа печка. Ще ви трябва и метален капак на тигана, който ще затвори люка на барабана. Красотата на дизайна е, че той може да бъде сглобен буквално от импровизирани материали, като отделя само 1-1,5 часа за работа.

Ако възнамерявате да използвате восъчна рафинерия на полето, можете да използвате обикновен огън вместо електрическа или газова печка.

Процес на сглобяване

За да направим нашата восъчна рафинерия със собствените си ръце, ще трябва да вземем двете странични стени на корпуса на пералнята и задната стена. Ние ги усукваме заедно болтове по-надеждни. Повечето шайби имат сервизен люк в задната стена; необходимо е да свалите капака му. Ако няма сервизен люк, можете да изрежете дупка в задната стена, така че шайбата на барабана лесно да премине в нея.

Поставяме корпуса на пералнята върху ребрата на страничните стени, така че задната стена със сервизния люк да е обърната нагоре. След това вземаме резервоар с барабан и пробиваме няколко доста големи дупки в резервоара в областта на ролката на барабана, тоест в задната му стена. Предлаганите в резервоара технологични отвори, с изключение на люка и отворите на тръбата за източване, трябва да бъдат запушени. Поставихме резервоара с барабана на задната стена на корпуса, както е показано на фигурата по-долу.

восъчна рафинерия база

Сега фиксирайте резервоара с барабана, така че да не висят. За целта можете да използвате сервизни болтове или просто да поставите гумата. Време е да приготвите буркана Трябва да намерим за нея херметически затворен капак с ластик и да направим дупка в него, така че входният маркуч на пералнята да се впише плътно в него.

Всички връзки трябва да са възможно най-плътни, затова вземете гумени уплътнения за тях и използвайте силиконов уплътнител.

колба с маркуч

Единият край на входящия маркуч е херметически поставен в капака на колбата, другият край се вкарва в тръбата за източване, стърчаща от резервоара, и ние запечатваме връзката със собствените си ръце. Това е всичко, както виждате, да направите рафиниране на парен восък от части на шайбата със собствените си ръце не е толкова трудно.Истината все още не е ясно как работи, затова ще посветим последния параграф от нашата публикация на функционирането на нашето необичайно устройство.

Как работи устройството?

Изсипваме предварително изсушените восъчни отпадъци в барабана на бившата пералня. Намажете восъка плътно, така че да влезе в повече. След това подгответе рафинерията за восък за работа.

  • Поставяме частите на восъчна рафинерия по-близо една до друга, така че маркучът от резервоара с барабана свободно да достига колбата.
  • Слагаме колбата за комфорт на електрическа или газова печка.

За ваша информация! Ако сте събрали восъчна рафинерия някъде в полето, тогава можете да поставите колбата върху тухлите, за да може да се изгради огън под дъното ѝ.

  • Налейте 10-12 литра вода в колба. Ако колбата или консервата са десетлитрови, тогава трябва да ги напълните с вода 3/4.
  • Запалваме огън и изчакваме водата в буркана да започне да ври.
  • Парата започва да тече през маркуча от колбата към резервоара на пералнята, трябва временно да затворим предварително пробити отвори и да поставим корито под тях.
  • Затворете люка на барабана с капак и натиснете с нещо тежко.

восъчна рафинерия

Диаграмата по-горе показва какво ще се случи във восъчна рафинерия. Горещата пара от колбата през маркуча ще нахлуе в резервоара на пералнята, веднага прониквайки от резервоара през много отвори директно в барабана, където предварително поставихме восъка. Разтопеният восък заедно с горещата вода ще изтича през отворите на барабана до дъното на резервоара и от там през отворите в контейнера, който сте задали. Когато водата с восък се охлади, восъкът ще се втвърди и плава, а пчеларят ще трябва само да вземе готовия продукт.

Така че, правейки рафиниране на парен восък от частите на пералнята със собствените си ръце, няма да съжалявате за отделеното време, защото с това устройство можете да разтопите десетки килограми стар восък, без да отделяте минимум време. И най-важното - направата на рафинерия за восък ще бъде много евтина и може би дори безплатна, ако всички необходими части вече са на склад. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини